2e dag Open Air

Zoals te verwachten was is de geluidsoverlast vandaag wel heel duidelijk aanwezig, zelfs binnen in huis met gesloten ramen en deuren. Ik heb net 85,4 dB(C) gemeten vlak voor mijn deur. Het is de kakofonie die we gewend zijn van Amsterdam Open Air. Maar ik heb echt geen zin om hierover vandaag een klacht in te bellen. Het duurt langer dan een kwartier voor men alles genoteerd heeft, want het schijnt dat men het dubbel moet invoeren om een of andere onbegrijpelijke reden. Ik meld deze klacht wel in mijn bezwaren en tijdens de komende hoorzittingen.

shot 0727

Iedereen werd het bos uitgejaagd door overijverige verkeersregelaar

shot 0728

Nog meer fietsen

De verkeerstoestand werd nog ietsje absurder vandaag. Ergens op het pad in de buurt van het carillon van Nellestein stond een verkeersregelaar in een blauw hesje iedereen van het pad af te dirigeren naar Nellestein toe. Wie naar de oever van de plas wilde mocht niet verder. Iedereen moest omgeleid worden naar metrostation Gaasperplas. Eigenlijk kunnen we van dit simpel mannetje niet verwachten dat hij zelf nadenkt. Daar wordt hij niet voor betaald. Men krijgt een opdracht om alle fiets- en wandelverkeer om te leiden en daarmee basta. Iedereen werd nolens volens richting fietsenstalling van Open Air gedirigeerd. Ik ben ook langs deze route, om weer bij ons protestplekje te komen, diverse keren tegengehouden door beveiligers. Maar met even palaveren en aangeven waar ik precies wilde zijn, mocht ik wel door. Een omweg voor niks. Ook overduidelijke festivalgangers die gewoon door hadden kunnen lopen via de kortste weg werden omgeleid via het metrostation. De fietsenstalling in de buurt van de ingang van het festival was nog steeds een puinhoop. De beveiligers die overal rondliepen hielden je wel vaak tegen maar hadden meer gezond verstand dan de verkeersbegeleiders. Het Parool was aanwezig op het festival en deed verslag.

Shot 2015-06-07 at 16.20.31


Shot 2015-06-07 at 16.21.02

Protest met weer andere mensen, ook van Vrienden van het Beatrixpark

Parool: "Open Air Amsterdam bestrijkt een groot gedeelte van het Gaasperpark, maar van de welige groene natuur is dit weekend weinig te zien. Het gevolg van een massaal festival als deze, maar weinig bezoekers lijken er aanstoot aan te nemen. Twee dames uit de omstreken van het park hebben bij de ingang een tactische positie gekozen en herinneren ons er fijntjes aan dat dit feest en haar tienduizenden bezoekers de natuur jaarlijks 'vertrapt, hindert en schaadt'. De stroom opgewekte jongeren trekt zich, op een wijzende vinger na, niets van de actievoerders aan.

De stoet kenmerkt zich door de schaarste aan diversiteit. Begrijp ons niet verkeerd, het individu mag vandaag geprezen worden. Er is veel tijd in de voorbereiding gestoken. Heren komen voorbij in bijpassende batikblouse en -broek, dames dragen rafelige spijkerbroekjes met opgeknoopte tie-dye shirts.  
Maar wanneer een eenling zich in deze stoet voegt, verandert zelfs de meest curieuze excentriekeling in een stereotiep.

Hoewel het de bezoekers zo nu en dan ontbreekt aan enige vorm van originaliteit, maakt het festival dat gemis ruimschoots goed door een divers en onderscheidend programma te presenteren.
Een festival als Open Air moet je door je wimpers ervaren. De ogen half gesloten en de oren wijd open.”

Van die muziekdiversiteit was buiten het festival niets maar dan ook niets te horen. Wat de omwonenden te horen kregen, was ‘boem, boem, boem, boem, ….’ ad infinitum. Je moet Amsterdam Open Air niet alleen ervaren door je wimpers heen, maar met een bord voor je kop (een bord voor fietsers voldoet uitstekend) en wat speed, acid of een xtc’tje, of alles door mekaar. Er zijn heel wat jongeren gesignaleerd die met schepjes rondliepen en waarschijnlijk wat dope verstopt hebben in het park voordat de hekken werden opgericht.

Ik had de indruk dat er vandaag niet zoveel festivalgangers waren als gisteren. De prijzen voor kaartjes op de markt zakten als een baksteen. Het festival was vandaag ook niet uitverkocht.

shot 0726


In elk geval heeft Amsterdam Open Air weer gemazzeld met het mooie weer. Er was wel één serieus incident, iemand die aan een infuus moest en met grote spoed in een ambulance afgevoerd werd.

NOS: "In Oisterwijk zijn aan het begin van de avond meer dan 2500 bezoekers van een dancefeest geëvacueerd. Vanwege naderende onweersbuien moesten ze tijdelijk uitwijken naar een sporthal."

QNews: "Het Rock am Ring festival in de Duitse stad Mendig werd afgelopen nacht getroffen door twee blikseminslagen. Van tenminste 33 personen is bekend dat zij gewond zijn afgevoerd naar ziekenhuizen in de regio.”

Even wat satire:

TheOnion: "Declaring the event a rousing success so far, organizers confirmed more than 45,000 people turned out Wednesday for the first annual Cavalcade Folk and Roots Festival, a four-day gathering that consists solely of a big empty field to do drugs in.

“We thought it’d be awesome to host a festival that would attract people from all over the country who just want to kick back and ingest narcotics for 96 hours straight,” festival organizer Randy Felder said of the event that takes place on a barren expanse of land with no stages, sound equipment, lighting, art, or vendors.

“I always worry I’ll miss out on something at big festivals like this, because there’s never enough time to do all the drugs,” Steely continued. “I crashed early last night, and I’m still kicking myself for not being there when the nitrous tanks came out.””

Uit PS21 Parool van 6 juni: Festivaljunkies - Elke Week Een Feest - Nooit Meer Naar Huis

“Echte festivaljunkies krijgen er geen genoeg van. Ze doen er minstens vijftien deze zomer, en soms zelfs twee in een weekend.

Kimberley Veerman (27): Ik geef liever geld uit aan ervaringen dan aan spullen
Tessa van Vuuren (26): Ik ben altijd bang dat ik iets mis
Sylvenzo Bijlhout (20): Ik kom daar juist tot rust
Romy van Rooy (23): Het is een wereld die draait om genieten
Kevin Lamers (23): Ik wil ontsnappen aan de dagelijkse realiteit"

Ja, ik zou ook zo graag willen ontsnappen aan die dagelijkse realiteit van een uitgeleefd, platgetrapt, en stinkend park. Voor de omwonenden die regelmatig het park bezoeken is het genieten ervanaf. Onze rust wordt verdreven en we missen na elk festival een heleboel orchideeën en beschermde planten. Het Gaasperpark na een festival is een ervaring die ik graag zou willen missen.

Ons punt is dat Amsterdam Open Air uit het Gaasperpark moet en een ander terrein moet uitzoeken. Open Air heeft ook al het TikTak festival in het ArenaPark. Daar kunnen ze wat mij betreft elke week een festival houden. Dat scheelt een hoop opbouw- en afbraakkosten. Gooi er een paar extra boompjes tegenaan en je hebt een fraai evenementenpark.

Hoe komt het eigenlijk dat de Nederlandse wetgeving en handhaving steeds lakser worden, ontheffingen schering en inslag zijn, en klachten over schade aan fauna en flora haast nooit gegrond worden verklaard? Omdat in de controle- en handhavingsdiensten dezelfde bestuurders zitten die ook zitting hebben in recreatieschappen als Groengebied Amstelland. Bijvoorbeeld in de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die omgevingsvergunningen verstrekt voor provincie en gemeenten zitten een aantal mensen die ook bestuurslid zijn van Recreatieschap Groengebied Amstelland waar ze zonder democratische besluitvorming een evenementenbeleid opgesteld hebben en al jaren uitvoeren dat lak heeft aan natuurwetten. Wethouder K. Ollongren, ook bestuurder bij de Omgevingsdienst, beheert economie in Amsterdam (en we weten dat natuur onder economische zaken valt); wethouder Grondel van Diemen is niet alleen bestuurder van de Omgevingsdienst, maar ook bestuurder bij Groengebied Amstelland; idem ditto voor mevr. Blankers-Kasbergen; Tjeerd Talsma is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en goede maatjes met Jan Hylkema, de directeur van Recreatie Noord-Holland NV (waaronder GGA valt) en met Jaap Bond, gedeputeerde voor fauna en flora en recreatie in Noord-Holland en voorzitter van GGA. Het zijn allemaal regenten onder mekaar die in strijd met bestemmingsplannen en wetten hun eigen beleid doordrukken. GGA zorgt erg goed voor zijn eigen tuin op Wester-Amstel, maar voor het Gaasperpark is alleen geld beschikbaar om festivals te faciliteren (voor bijvoorbeeld het asfalteren en verbreden van bestaande en nieuwe paden).

Botweg gezegd, de overtreders verlenen zichzelf vergunningen. De takenverstrengeling is overduidelijk. Besturen verlenen zich op deze manier gewoon zelf omgevingsvergunningen voor hun eigen evenemententoko. Van onafhankelijkheid en toetsing aan wetten en regels is geen sprake meer. Wethouder Ollongren van D66 wil alvast alle wetten en regels opschorten; geen inspraak meer, gewoon op de oude regentenmanier de boel forceren. Op deze manier wordt de Ecologische Hoofdstructuur (NatuurNetwerk Nederland) al jaren door de recreatieschappen met voeten getreden.

Update 7 juni 23:01 :

O rust, o zaligheid, hoe heerlijk is het leven zonder de monotone dreun van Amsterdam Open Air

© 2015