Bestuurscommissies op de schop

Tijdens de Commissievergadering Algemene Zaken (zie Bestuurlijk Stelsel) van de gemeente Amsterdam is gisteren gediscussieerd over de werking van de bestuurscommissies. Die voldoen niet. Dat is ook in Zuidoost al tot uiting gekomen.

"Een aantal bestuurscommissies heeft aangegeven ongelukkig te zijn met de huidige vergoedingssystematiek, waarbij er een vergoeding wordt uitgekeerd bij deelname aan een officiële vergadering van de bestuurscommissies. Deze systematiek gebaseerd op presentiegeld dwingt tot vergaderen, terwijl bestuurscommissieleden liever de buurt in willen gaan.”

Stadsdeelstelsel


Sommige bestuurscommissieleden zitten er gewoon voor het geld. En als er drie vergaderingen in één avond geperst worden (een beeldvormende, een oordeelsvormende en een besluitvormende vergadering), dan tikt het aan. En dan krijg je natuurlijk discussies over wat er precies valt onder die drie verschillende soorten ‘vormende' vergaderingen. Ik denk niet dat bc-leden staan te popelen om de buurt in te gaan. De opkomst van politici bij de buurtbijeenkomst in Holendrecht laatst was niet erg groot. Bovendien zijn er tussenschakels ingesteld met gebiedscoördinatoren, gebiedsmakelaars, en gebiedsmanagers, alsof het om een bedrijf gaat. Sommige bc-leden menen dat ze nu niets meer met de burgers te maken hebben, behalve met hun eigen clientèle natuurlijk. Na één jaar zijn de bestuurscommissies duidelijk aan revisie toe. Ik vraag me af of de meeste bc-leden daar al weet van hebben.

De algemene vergadering van stadsdeel Zuidoost van 25 augustus is in elk geval in de Bermuda-driehoek verdwenen.

© 2015