Bodemverdichting

Bodemambities Rijksoverheid:

“Verdichting
Bodemverdichting is het compacter worden van de bodem. Dit ontstaat doordat de bodem fysiek belast wordt.

Risico’s
Verdichting veroorzaakt minder infiltratie van water en verlies van het waterbufferende vermogen. Verdichting heeft negatief effect op wortelgroei van planten en het bodemleven. Door minder infiltratie van water is minder grondwater beschikbaar voor waterwinning.”

Bodemverdichting is een gevaar in steden, waar door woonbelasting de grond inklinkt. Het is een gevaar in parken en natuurgebieden als daar grote (en veel kleine) evenementen plaatsvinden. Zie de toestand in onze Amsterdamse parken. Maar het blijkt nu ook toe te slaan in landbouwgebieden. Als het daar al kritisch begint te worden, dan zeker in de parken waar regelmatig festivals gehouden worden en nog zwaardere vrachtwagens, tenten en podia op het terrein komen te staan.


Waterforum: "Na de risicokaart voor ondergrondverdichting is er nu ook een film over dit thema. CLM, Alterra, IPO en Rijkswaterstaat brengen hiermee het probleem van verdichting van de bodem in de landbouw in kaart en laten oplossingen zien. Ondergrondverdichting is onomkeerbaar en leidt ondermeer tot verminderde infiltratie van water."

ProvincieDrenthe: "In de landbouw vindt net onder de laag die geploegd is de sterkste ondergrondverdichting plaats, de ploegzool op circa 30 cm diepte. Bij grasland zit deze sterk verdichte laag onder de zodelaag. Echter ook onder de ploegzool wordt ondergrondverdichting steeds problematischer. Het risico op ondergrondverdichting neemt toe. De toename is een gevolg van het gebruik van steeds zwaardere machines en machines die grotere lasten kunnen dragen (toename wiellast) en beperkte aandacht voor de bodemkwaliteit bij kortdurend verhuurd land.

Gevolg is dat groeiomstandigheden voor het gewas verslechteren. Daarnaast heeft de bodem een verminderde bufferende werking bij extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Meer wateroverlast betekent ook een risico voor het milieu vanwege het verhoogde risico op uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en stikstof naar het grond- en oppervlaktewater.”

Bodemverdichting is een groeiend probleem in de parken en natuurgebieden waar steeds meer en grotere evenementen georganiseerd worden.


Beleidsregels "Compensatie verhardingstoename" en "Alternatieve vormen van waterberging” vastgesteld

Externe bijlagen

© 2015