De kwestie Kansrijk en meer gerommel

shot 0784

Casa Jepie Makandra

Parool: "Het bestuur van buurtkamer Casa Jepie Makandra in Holendrecht heeft de coördinator van het vrijwilligersproject per direct op non-actief gesteld. Zij wordt ervan verdacht enkele duizenden euro's te hebben verduisterd.

De malversaties kwamen vorige week aan het licht tijdens het opmaken van de jaarrekening 2014.

'Het werd duidelijk dat onze coördinator geld van het project heeft gebruikt voor privédoeleinden,' vertelt Gert Dijkstra namens het bestuur. 'Het precieze bedrag moet nog worden vastgesteld, maar de coördinator heeft de diefstal toegegeven.’”

Parool: "Aankopen bij niet-bestaande bedrijven, inkopen die opvallend vaak in andere delen van de stad worden gedaan en voorschotten voor onduidelijke activiteiten: de kleine kas van Kansrijk in Zuidoost was een grote puinhoop.

Dat blijkt uit intern onderzoek dat eind vorig jaar is uitgevoerd naar het kasbeheer van een tiental ambtelijke organisaties in Zuidoost. In de administratie van Kansrijk, dat zich bezighoudt met armoedebestrijding, trof de auditeur bonnen aan voor aankoop van een bruidstaart bij Sugar Jams en vijftien Antilliaanse Johnny Cakes bij Avanis Kitchen in Almere.

Beide bedrijven bleken niet bij de kamer van koophandel ingeschreven. De onderzoeker vermoedt dat het gaat om ondernemers uit het zwarte circuit.

Er werden meer onrechtmatigheden aangetroffen in de boeken van Kansrijk. Zo was voor een etentje van de medewerkers in december 2013 een voorschot opgenomen van 950 euro. Uit de bon van het sushi & grillrestaurant bleek dat van dat geld 22 diners werden betaald, terwijl Kansrijk veertien medewerkers telt. De kosten van het uitje liepen verder op doordat een dag eerder bij drogisterij Douglas voor 216 euro aan cosmetica en sponsen waren aangeschaft.

Het beeld dat in het rapport wordt geschetst van een zorgeloze omgang met belastinggeld bij Kansrijk brengt het stadsdeelbestuur in politieke verlegenheid. In maart van dit jaar drong het dagelijks bestuur aan op een nieuwe bijdrage voor de organisatie van drie ton. Binnen de bestuurscommissie gingen stemmen op om eerst een financiële verantwoording van Kansrijk af te wachten, maar volgens het dagelijks bestuur was dit niet nodig. Onduidelijk is of het dagelijks bestuur op de hoogte was van het rapport, en de inhoud heeft laten meewegen bij het subsidiebesluit.”

Bovenstaande kwestie kwam aan de orde in de vergadering van het Algemeen bestuur op 16 juni.

Het genoemde interne auditierapport was vertrouwelijk en het algemeen bestuur wilde graag inzage in dit rapport. Terecht. Er is nog steeds geen verantwoording van de gemaakte kosten door Casa Jepie Makandra die een subsidie van 80.000 euro per jaar kreeg, voor twee jaar. Dhr. Parsan vond dat Zuidoost hierdoor weer kwalijk in het daglicht kwam te staan. Inderdaad.

Dan bleek er ook een nieuw contract te zijn ondertekend tussen Groengebied Amstelland (dhr. Jaensch zit ook in het bestuur van GGA) en Amsterdam Open Air. En dat terwijl de zaak nog bij de Raad van State in behandeling is vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan. Er was al inzage gegeven aan een commissielid en mevr. de Boer wilde dat ook. Zij kon inzage krijgen op de werkkamer van dhr. Jaensch. Het contract blijft dus geheim voor de inwoners van Zuidoost en wij mogen dus ook niet weten hoeveel Amsterdam Open Air betaalt voor de huur van het park. Dat zal denk ik nu wel meer dan 150.000 euro zijn per festival. Maar wie denkt dat daarmee het groenbeheer zal worden bekostigd heeft het mis. Dat geld gaat naar verbreding van paden om ze geschikt te maken voor vrachtverkeer voor festivals. Van respect voor de EHS is op deze manier geen sprake. Dhr. Jaensch schakelt in diverse belangrijke kwesties de bestuurscommissie gewoon uit. Hij is degene die beslist. Het AB mag de besluiten op z’n best goedkeuren, maar waar mogelijk wordt dit bestuur genegeerd. Dat is tegen de letter en de geest van de nieuwe inrichting van de stadsdelen. De bestuurscommissie in zijn geheel bestuurt, niet enkel het DB en zeker niet dhr. Jaensch. Alle lof voor zijn inzet, maar regels zijn regels. We leven nog steeds in een democratie.

Update: achteraf bleek dat het ging om het oude contract tussen GGA en Amsterdam Open Air. Er is geheimhoudingsplicht dus het is niet te controleren of dat werkelijk zo is. Het lijkt mij vreemd dat er ineens belangstelling zou zijn voor een oud contract.

GroenLinks deelde mee dat er nog een intern probleem is. Duidelijk is dat Urwin Vyent niet meer in het Dagelijks bestuur zit. Ik wens GL sterkte en moed.

camping 21.19DSC04778

Vervuiling op de Gaasper Camping en omgeving na het festival
Volgens Idsinga (PvdA) het visitiekaartje van Zuidoost

Ook het bestemmingsplan restgebieden werd behandeld. Er was inspraak door onder andere de eigenaar(s) van de Gaasper Camping die ook in de EHS ligt. Die eigenaar is zeer ongelukkig met de EHS, want men wil meer sanitair, horeca en een vaste woonruimte voor een beheerder op het terrein. De heer Lycklama Nijeholt wil in feite uitbreiden omdat zijn campers 'meer eisen stellen' aan de camping. Hij heeft net flink veel geld verdiend aan zijn deelname aan Amsterdam Open Air met een silent disco op zijn terrein en wil nog meer winst natuurlijk. De middag voor het festival was er al geluidsoverlast op de camping. De jeremiade van dhr. Lycklama werd opgepakt door de meeste commissieleden. Alleen D66 wist het gezond verstand te bewaren en stelde de juiste vragen. Van respect voor de EHS was weinig te merken bij de eigenaar. Het gaat hem uitsluitend om meer plek en faciliteiten, dus meer winst. Zowel de PvdA, OZO, CDA als CU namen hun toevlucht tot de gebruikelijke trucjes: het oprekken van het belang van de eigenaar. Aan de ene kant het bagatelliseren van de omvang van de gewenste uitbreiding en aan de andere kant het aandikken van een dreigend failliet van de eigenaar die brodeloos zou worden en het overdrijven van de zogenaamde voordelen voor Zuidoost ervan. Daarvoor is een groot deel van de bestuurscommissie bereid om ‘met alle respect’ (maar niet heus) voor de EHS, de regels weer eens aan hun laars te lappen.

Dhr. Jaensch heeft over dit onderwerp precies aangegeven wat de grenzen zijn die de EHS nu eenmaal stelt aan bouwen en horeca en aanpassingen. Hij zei ook dat de grenzen van wat kan al maximaal benut werden. Daarin heeft hij groot gelijk. Toen hij zei dat de EHS pas sinds kort is opgelegd door de provincie was hij niet helemaal correct. De EHS bestond al jaren terug, maar zoals mijn lezers intussen weten heeft Amsterdam de EHS altijd genegeerd. Jaensch stelde ook dat de EHS was tot stand gekomen na vaststelling van het huidige bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan had de EHS wel degelijk geborgd moeten zijn. Was dat niet het geval dan is ook de evenementennota van Zuidoost niet rechtmatig opgesteld. En dan is aan Amsterdam Open Air onrechtmatig een vergunning verleend.

camping maandag 21.30DSC04775

Gaasper Camping na het festival

Mevr. de Boer van OZO en dhr. Res van het CDA suggereerden in feite dat het sanitair van de camping niet deugde want dat zo’n camping niet zonder een goed sanitair kan. Dat is ontzenuwd door dhr. Jaensch. Er is voldoende en goed sanitair aanwezig. Tijdelijk kunnen mobiele units een uitkomst bieden. Het advies van de TAC was ook negatief tegenover uitbreiding van de camping. Terwijl men eerder in de vergadering vol afschuw was over het gerommel bij Casa Jepie Makandra, zijn PvdA, OZO, CDA en CU nu ineens voor het overtreden van regels en de EHS. Mevr. de Boer maakte het bijzonder bont. Haar voorstel was om toch tegen de regels in een ander advies aan de gemeente te geven en toch een uitbreiding van de camping toe te staan. Blijkbaar leert men hier in Zuidoost nooit. Regels zijn regels. Dhr. Parsan had het over ‘we moeten moedig optreden’. Waarmee hij in feite opriep tot illegaal handelen. Zuidoost nergens anders. Dat ‘moedig optreden' is al jaren schering en inslag in Zuidoost. Ook bij Casa Jepie Makandra toonden ze veel moed. Parsan kan het mooi uitleggen, maar boer pas op je ganzen als de vos de passie preekt.

Chassez le naturel et il revient au galop. Verjaag de natuurlijke neigingen van de mens en ze komen in galop terug. Er komt een ondernemer inspreken die al veel winst maakt en die wordt voorgesteld door de meeste commissieleden als een arme, zielige man die zijn bestaan dreigt te verliezen als er geen uitbreiding komt. Onvoorstelbaar zoals sommige individuen een wit voetje halen bij onze anarcho-liberaal ingestelde commissieleden. Dhr. Parsan wilde voortdurend weten wat de Verkenningen hadden opgeleverd. Nou, mijnheer Parsan, die hebben opgeleverd dat alles kan in het park, ook al is het EHS. Want de ambtenaren van Zuidoost hebben tijdens die Verkenningen nooit aan de stakeholders en omwonenden meegedeeld dat dit gebied tot de EHS behoorde. In feite was alles mogelijk, ook bordelen, horeca, yogabedrijfjes, skatebanen enz (in feite een nieuwe versie van het uitgeklede Mandelapark). The sky was the limit. Die Verkenningen waren de grootste farce ooit vertoond in Zuidoost. Dit webblog is een van de weinige zoniet het enige dat de EHS weer op de kaart heeft gezet. En voor de hardleerse politici, hier nogmaals de presentatie.

De bestuurscommissie blameert zich ook hiermee voor de hele stad door zich weer op de illegale toer te begeven. Je zou tranen in je ogen hebben gekregen van de invoeling van dhr. Parsan, Idsinga, Res, Olson en mevr. de Boer in de behoeften van deze ongelukkige campingeigenaar. Ondertussen vergeten ze maar al te makkelijk de veel dringender behoeften van een veel grotere groep mensen die armoe lijdt in Zuidoost en niet de zorg krijgt die ze nodig hebben. De genoemde politici moeten zich diep en diep schamen als ze Zuidoost op deze manier verder op willen stoten in de vaart van de zich verrijkende individuen. Het was een schaamteloze vertoning. Gelukkig was er nog dhr. Jaensch die hen wees op de regels. Maar zelfs daar hadden ze geen boodschap aan. De enige partij die zich nog enigszins iets gelegen laat liggen aan democratie en regels is D66. Misschien kan GroenLinks zich daar nu bij aansluiten. En als dhr. Jaensch op deze goede weg doorgaat dan kan Zuidoost zich nog rehabiliteren.

© 2015