De reis van een boek

Het is net boekenweek geweest. Deze anekdote gaat over een boek. Al een tijdje zoek ik een betaalbaar exemplaar van Het einde van Johan van Oldenbarnevelt (hertaald door Thomas Rosenboom). Bij bol.com was de prijs voor een ‘nieuw’ exemplaar bijna 50 euro; tweedehandsexemplaren waren goedkoper maar niet zo betaalbaar als het exemplaar bij Amazon.de. Dus ik bestel het bij marketplace verkoper BetterWorldBooks bij Amazon.de. Vandaag ontving ik het boekje dat vanuit Dunfermline in Schotland per luchtpost (via België) hier in Gein is bezorgd.
En waar denkt u dat dit exemplaar vandaan kwam? Uit de Openbare bibliotheek Reigersbos. Waarschijnlijk helemaal nooit uitgeleend, dus nog ‘als nieuw’. In welk jaar het boek is afgeschreven uit Reigersbos is niet bekend. Nu is het dan na een lange reis weer thuis. En het zal nu wel gelezen worden.

Johan van Oldenbarnevelt zal zich morgen in zijn graf omkeren als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de sleepwet, ook na het referendum, door het kabinet ingevoerd zal worden. Stem tegen deze wet!

© 2015