Deugt Nederland nog?

ondernemen


VK: "Incassobureaus overtreden geregeld de wet en duperen consumenten met misleidende en agressieve handelspraktijken. Zij rekenen te hoge incassokosten, sturen spookfacturen en maken zich schuldig aan bedreigingen, scheldpartijen en privacyschending. Dit concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de incassobranche in een onderzoek dat vandaag verschijnt.”

VK: "Veel hoogwaardige producten en een te softe aanpak van criminelen maken Nederlandse winkels een dankbaar doelwit voor Oost-Europese bendes. Nergens wordt zoveel gestolen.”

VK: "Bij het invoeren van meer marktwerking in de (semi)publieke sector heeft ongeveer een op vijf 'ondernemende bestuurders' de afgelopen jaren de grenzen opgezocht. Een op de twintig (5 procent) van die bestuurders ontspoorde, doordat het toezicht gebrekkig was.”

VK: "De schandalen bij semipublieke organisaties als Rochdale, Meavita en NS zijn eenvoudig te doorgronden: er zaten megalomane managers achter en falende toezichthouders met te veel bijbanen. Of is er toch meer aan de hand?

Puinruimer Doekle Terpstra wordt er na al die jaren nog boos om. Hogeschool Inholland, die vijf jaar geleden bijna ten onder ging aan gesjoemel met diploma’s, was voor de politiek jarenlang het voorbeeld van hoe een moderne hogeschool de zaken moest aanpakken. ‘Concurreren, groter worden, ondernemen, innovatief zijn, dat waren de sleutelwoorden’, zegt Terpstra…

En de top van thuiszorgorganisatie Meavita werd door de Ondernemingskamer veroordeeld wegens wanbeleid. En bij het verzelfstandigde staatsbedrijf Koninklijke Munt moest muntmeester Maarten Brouwer het veld ruimen na een mislukt avontuur met Chileens peso’s. En deze affaires zijn slechts een greep, want de afgelopen jaren telde nog veel meer voorbeelden van mismanagement bij semipublieke instellingen zoals scholen, zorginstellingen, woningcorporaties en verzelfstandigde staatsbedrijven als de NS.”

EUObserver: "Through subsidiary companies belonging to a €315 million investment fund for farmland in Romania and Poland called Rabo Farm, Dutch banking giant Rabobank has acquired over 21,000 hectares of farmland across Romania since 2011, as part of a fifteen year investment which is expected to give returns of up to €900 million to investors.

Rabo Farm have bought up over 140 hectares of farmland in Zarand since 2012, and tens of thousands more in 50 villages across Romania.

All across Zarand, farmers tell the same story.

They say that their land was taken from them; that without them knowing, or seeing any kind of payment, land registered in their name was sold by someone else, often to foreign-owned companies. Most are unaware of what exactly happened to their land, as a full investigation by law enforcement officers is yet to happen.

Where cases have been prosecuted, villagers say they are yet to receive any explanation or compensation. But all are sure of one thing: the former village mayor, Ion Mot, was somehow involved.

Mot was forced to resign from his position as mayor in September this year, two years after being convicted by Romania’s top law enforcement body, the National Agency for Anti-Corruption (DNA), for his role in a scam to forge documents and steal hundreds of hectares of land."

Tja, het was natuurlijk altijd al de bedoeling van de Koude Oorlog tegen het Oosten om die gebieden te annexeren en te exploiteren. Daarom wordt Rusland nu met alle mogelijke middelen aangepakt en zwartgemaakt. Alleen de naïeve goedmens gelooft nog in democratie en vrijheid, voor alle anderen gaat het uitsluitend om winst en macht. Het marktdenken is niets anders dan gelegaliseerde corruptie. Is er crisis? Nee, niet voor ‘ondernemend Nederland’, dwz de grote bedrijven en multinationals, wel voor de gewone burgers en de kleine bedrijven die het falen van het neoliberalisme, met name de falende en frauderende banken, moeten betalen.

Ook bij de recreatieschappen die ondergebracht zijn in Recreatie Noord-Holland NV tiert het neoliberalisme welig. Er is geen democratische controle. De deelnemende gemeenten sturen hun gewilligste vertegenwoordigers die zonder enig democratisch vastgesteld beleid van natuurgebieden evenemententerreinen maken. Ambtenaren die bereid zijn te liegen en te bedriegen in de zin van de neoliberale hype worden bevorderd en op strategische plaatsen neergezet, waarna ze hun bestuurscommissies niet of nauwelijks informeren en alle vaak illegale beleidsplannen op de agenda zetten onder de kop ‘ter kennisname’. De leden van bestuurscommissie die geen stront aan de knikker willen, houden zich gedeisd en vangen hun presentiegeld. Zo gaat dat tegenwoordig in Nederland. Corrupt? Nou nee toch, niet dan? Zo werkt Nederland al sinds de VOC-tijden. Geld moet rollen. Maar dan alleen van de burgers naar de verzelfstandigde directies en hun ondernemende vriendjes. Gemeenteraad? Noem het vroedschap. Of anders gezegd, het geld regeert.

© 2015