Dialoogdag

Dialoogdag label touw


Het Parkenoverleg had een tafeltje gekregen op de Dialoogdag gisteren (rond, erg klein, ±45 cm diameter), en daar hebben we er nog een van georganiseerd voor ons Groenmanifest, handtekeningen en flyertjes met links naar het manifest en de petitie (heeft u deze al ondertekend?) en sites met meer informatie. We hadden onze positie goed uitgekozen, niet in de zaal waar druk gediscussieerd werd, maar voor de ingang van de zalen, zodat we daar mensen uitleg konden geven zonder andere discussies en voordrachten te storen. Onze tafeltjes waren wel dé plek waar iets gebeurde. Er was een grote tafel van de Provincie met onder andere een stuk ter inzage dat ook is opgenomen in onze presentatie EHS/NNN dat gaat over de Ecologische Hoofdstructuur van Noord-Holland. Ik zag geen mensen die daar iets aan het lezen waren. Dat stuk is in feite een propagandastuk van de provincie waar onze overheid zich in feite niet aan stoort. De EHS wordt systematisch tegengewerkt op alle niveau's, stadsdelen, gemeente en provincie. Dat is het hele probleem.

Dhr. Tjeerd Talsma, gedeputeerde van Noord-Holland voor natuur kwam pas op het laatste moment, hield een kort betoog en kreeg een vraag van Flora te Riet, waarop een nogal onbeduidend antwoord kwam. Uit Talsma's woorden werd duidelijk dat hij als gedeputeerde voor natuur de klemtoon legde op de noodzaak van de provincie om woningbouw te realiseren, in het groen dus. Waarmee hij in strijd komt met de doelstellingen en de regels van de EHS. Op ons standje hebben we daarover met allerlei mensen gediscussieerd. De meesten steunden ons standpunt, maar er waren er wel een paar die nogal fel negatief reageerden, en dat waren niet toevallig die mensen die in besturen zaten en op deze dag op de podia stonden. Het is duidelijk dat wie een overheidsfunctie heeft dit foute natuur/evenementenbeleid per definitie moet uitdragen (anders krijgen ze deze overheidsbaan niet) en dat sommige natuurorganisaties onder grote druk staan en zich op zijn best wat afzijdig houden van deze discussie (om subsidies niet in gevaar te brengen). We hadden een printversie van deze EHS/NNN presentatie bij om aan mensen te tonen en te wijzen op de kaarten van de EHS waar onze burgemeester nog steeds niets van wil weten. Duidelijk is waarom: omdat in de EHS er stricte beperkingen zijn aan wat kan en mag, zeker wat betreft bouwactiviteiten en horeca. Daarom heeft dhr. Jaensch (ook bestuurslid van Groengebied Amstelland dat onze EHS in beheer heeft!) in de stadsdeelraaad van Zuidoost jarenlang beweerd dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde. De EHS van Noord-Holland wordt dan wel uitgebreid met een aantal hectaren, maar als dat evenemententerreinen zijn schieten we daar niets mee op.

Amstelscheg

Amstelscheg

Zelf heb ik tijdens de Dialoogdag dhr. Jan Hylkema, directeur van Recreatie Noord-Holland N.V., kort aangesproken, hem een luchtfoto getoond van de 'beroemde' Amstelscheg (zie bovenstaande foto) waarover zoveel ophef gemaakt wordt in onze gemeente als zijnde een waardevol groengebied. Ik toonde deze foto om aan te tonen dat die scheg in feite voor het overgrote deel agrarisch gebied is en dus niet de ecologische waarde heeft (afgezien van bvb het Landje van Geijsel) die andere stadsdelen met een stuk EHS wel hebben. Het zijn juist deze kleine natuurgebiedjes die van zeer grote waarde zijn, voor natuur, voor fauna en flora en biodiversiteit. Op mijn vraag aan dhr. Hylkema waarom juist in die natuurgebieden zoveel evenementen georganiseerd antwoordde hij: "omdat het onderhoud en beheer daarvan bekostigd moet worden met die evenementen". Dat vond ik een foute politieke keuze. Is ook tegen de regels en bestemmingsplannen. Toen verdween hij snel. Van ecologisch beheer is geen sprake; men stopt de opbrengst in projecten om nog meer evenementen te kunnen organiseren, dwz het verbreden paden om grotere vrachtwagens toe te laten, het geld gaat ook in een dure administratie zitten en directies, en in het groter maken van het terrein voor tenten en kramen. Dat heeft allemaal niets te maken met groenbeheer. Zeker niet als men zoals in het Gaasperpark orchissen en vogelmelksoorten gaat maaien! En als Tjalsma in een discussie over natuur de woningbouw ter sprake brengt dan weten we dat natuur in het verdomhoekje komt. Opvallend was dat de paar mensen die wel voor grote evenementen waren geen argumenten hadden (behalve dat ze geld opbrengen) en ook geen begrip hadden voor de fotomap met schade aan onze parken. Men is in sommige kringen verlegen met en geïrriteerd over deze kwestie. Het is duidelijk waarom: Amsterdam overtreedt zijn eigen regels!

In elk geval hebben we alle bekende mensen voorzien van flyers met links. Ook de filmer van De Wilde Stad was aanwezig. Deze film wordt momenteel opgenomen. Leuke discussie gehad over wat er mogelijk allemaal inkomt. Remco Daalder vind het al jaren geweldig dat meerkoeten 'creatief' omgaan met zwerfvuil als nestmateriaal, maar daar heb ik grote vraagtekens bij. Watervogels kunnen takjes aanpassen door ze te breken, en hebben deze vaardigheid van nature, maar omgaan met allerlei afval als onhandelbaar plastic dat ze niet kunnen aanpassen kan leiden tot ongezonde, vervuilde en gevaarlijke nesten. Zo'n discussie met een filmer is best nuttig, want kan inzichten geven over dingen waar nog niet over nagedacht is. Ben zeer benieuwd naar het resultaat.

We hebben dus aardig gelobbied. Ik was bekaf door zes uur staan achter zo'n tafeltje en het vele praten. Maar we hebben weer handtekeningen verzameld voor het Groenmanifest en hopen dat er nog meer komen als mensen thuis de internetlinks gebruiken.

© 2015