Door de bank genomen

In mijn voorgaande blogpost leest u hoe onze democratie langzaam maar zeker wordt afgebroken, boom voor boom, in onze parken en natuurgebieden die steeds verder vercommercialiseerd worden en in handen komen van festivalorganisatoren. De gemeenschap zal later op moeten draaien voor de schade aangericht in onze parken door de genotszoekers die lak hebben aan omwonenden en natuur.

Maar dit is enkel één aspect van de aanval op onze democratie. Onder het mom van het brengen van democratie is de VS al decennia bezig met oorlogen en regime changes die niets anders dan ellende, miljoenen doden en nog steeds geen democratie hebben opgeleverd. Het is duidelijk dat het neoliberalisme, de macht van de markt (waarmee bedoeld wordt de multinationals en de banken) de politiek sturen.

Het meest flagrante voorbeeld is de crisis waar zowat de hele wereld in verkeert door het onverantwoord handelen en speculeren van banken. Het gaat om megamiljarden fraude. Hedge funds zijn in staat hele landen de afgrond in te storten, met geld of aandelen die ze niet eens in handen hebben. Speculeren op de daling van valuta’s en aandelen is schering en inslag. Going short heet dat. Het is gewoon fraude, het is crimineel, het benadeelt mensen en regeringen, het is inhumaan.

KillingThe Host


Een zeer goed boek over de dictatuur van de banken is dat van Michael Hudson Killing the Host. Een must voor iedereen die wil begrijpen wat er aan de hand is. Het komt in feite neer op wat Varoufakis net zei: een staatsgreep door banken die de soevereiniteit van de meeste landen de facto heeft opgeheven. De meeste politieke partijen werken daaraan mee. Ook de PvdA, New Labour, enz. Wij worden belazerd en bestolen door onze eigen regering.

Staatssecretaris Klijnsma heeft nog meer plannen om de burgers te beroven van wat hen toekomt. Zij wil dat de huidige gepensioneerden nog meer van hun pensioen afstaan. De huidige gepensioneerden hebben al betaald voor de vorige generatie, zij hebben vanzelfsprekend ook betaald voor hun eigen pensioenen, zij werden een paar jaar geleden bestolen door een kabinet dat een paar miljard uit de pensioenkassen haalde, en nu zouden de gepensioneerden ook nog eens moeten betalen voor de jongeren. We zijn al flink gekort. Dus wat zeurt Klijnsma toch! Lijdt ze aan dementie wellicht? Trouwens, als de jongeren van vandaag denken dat ze nog een pensioen zullen hebben over 40 jaar dan geloven ze nog in sprookjes. Wat er nu afgaat, gaat er ook af voor hen en in stijgende lijn. De huidige gepensioneerden worden op grote schaal bestolen.

NederlandseBondVoorPensioenbelangen: "Iets van haar ware aard verraadt de PvdA-diva in het Financieel Dagblad van deze week. Belastinggeld of pensioengeld, het blijft gemeenschapsgeld zegt ze. Horen we dit nu goed? Kent de bewindsvrouwe niet het verschil tussen mijn en dijn? Pensioen is UITGESTELD loon. Een deel daarvan wordt belasting als dat uitgestelde loon als pensioen wordt uitbetaald. Vóór die tijd is die spaarpot volgens de geldende afspraken dus gewoon van de pensioendeelnemers. Klijnsma toont met deze uitspraak iets van haar heimelijke zieleroerselen.

Juridische deskundigen hebben Klijnsma er al op gewezen dat leeftijdsdiscriminatie wettelijk verboden is en ze dus helemaal geen onderscheid mag maken tussen jong en oud. Dat is in strijd met EU-regels. Waar Klijnsma verschijnt, gerechtigheid en realiteitszin verdwijnt.

Ze legt met haar hervormingen de basis voor een puinhoop, waarvan de omvang pas zichtbaar is als ze zelf alweer lang van haar pensioen geniet. O ja: dat wordt wel betaald door ONS burgers, want de dames en heren politici zijn vergeten om voor hun eigen pensioen premie te betalen. Dat geld moet dus straks onttrokken worden aan de rijksbegroting… Het gaat om 500 miljoen tot 1 miljard. Het is maar dat u het weet….Bij de aankomende “hervormingen” zal dat bedragje wel subtiel worden weggemoffeld.’”

Pensioenleugen: "De DNB verplicht de pensioenfondsen steeds meer te beleggen in staatsleningen. Die beleggingen leveren heel weinig op. De enige lachende is de overheid die haar geld wel heel goedkoop kan lenen.”

Volkskrant: "'Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd', zegt Varoufakis over de onderhandelingen begin dit jaar over het derde reddingspakket voor Griekenland van 86 miljard euro. 'De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde.'

Volgens de Griekse oud-minister waren Dijsselbloem en zijn collega's volstrekt niet geïnteresseerd in de hervormingen die Athene aanbood. 'Ik wist zeker dat, welke concessies we ook weggaven, het nooit genoeg zou zijn. De trojka wilde de Griekse regering door de modder sleuren, compleet vernederen met een banksluiting.’”

Website van Varoufakis


De Verleiders: door de bank genomen: "Wegens succes in juni/juli 2016 nogmaals te zien in Rotterdam en Amsterdam. Check de nieuwe speellijst en bestel je kaarten nu al!

Speelperiode: 24-10-2014 t/m 31-03-2015 en 28-06 t/m 23-07-2016

DE VERLEIDERS zijn back in business! Door de bank genomen is opnieuw een subtiele samensmelting van fictie en werkelijkheid. Om zowel van te smullen als te gruwelen. De voorstelling gaat over de wereld van ons geld en het beheer ervan. Na twee jaar research in de bankensector blijkt de uitkomst nog verbijsterender dan gevreesd. Door de bank genomen is een achtbaan aan informatie, sketches en monologen: een gitzwarte komedie, recht vanuit de hel. Het zou verschrikkelijk om te lachen zijn als het tegelijkertijd niet zo schrijnend was.”

Alles wordt de burgers afgenomen, beetje bij beetje. In Griekenland is het volk tot de bedelstaf veroordeeld. Het geld dat aan Griekenland geleend is moet volledig terugbetaald worden. Zo wordt de schuld alleen maar groter. Ons huidig neoliberaal regime is gebaseerd op schuld. Iedereen moet maar veel schulden maken, d.w.z veel geld lenen bij banken. De banken creëren dat geld uit het niets, want ze hebben het in feite niet, ze creëren het in hun boeken. De macht om geld te creëren is onttrokken aan onze nationale banken, ook de ECB. Regeringen mogen geen geld van de nationale banken gebruiken voor het steunen van de economie, zij zijn verplicht om geld te lenen van commerciële banken (die zoals gezegd in feite geen geld hebben). Die leningen moet terugbetaald worden, met belastinggeld. Op deze manier zorgt de staat ervoor dat de banken de geldcreatie in hun macht hebben en zich pas ‘gezond’ mogen rekenen als de schulden van de burgers en staten torenhoog zijn. Dat kan enkel uitlopen op een gigantische crisis of revolutie. De echte crisis komt nog.

In Killing the Host lezen we: “We weten dat er 120 miljard van Grieken in Zwitserland zit. Natuurlijk vrijgesteld van belastingen. Als je die 120 miljard belast met 40% dan krijg je 48 miljard. Dat zou volstaan hebben voor het betalen van de buitenlandse schuld van Griekenland. Maar niets werd gedaan, behalve het arresteren van dhr. Vaxevanis die de lijst publiceerde, op beschuldiging van schending van privacy!”

Lagarde (IMF) gaf aan Venizelos, Grieks minister van financiën, in 2010 een lijst met 2000 Griekse belastingontduikers, een  lijst die hij prompt kwijtraakte.

Intussen wordt het geld dat aan Griekenland is geleend niet besteed aan het in stand houden van zorg, infrastructuur, economie, maar aan het terugbetalen van de leningen van banken, het IMF en de ECB. Zo komt het land er nooit bovenop. De schuld blijft stijgen. De banken eisen van Griekenland dat er fors bezuinigd wordt op alles wat een staat de taak en plicht heeft te verzorgen in een land. Mensen ontberen noodzakelijke gezondheidszorg, infrastructuur takelt af, lonen dalen, pensioenen dalen, de koopkracht daalt, de economie zakt verder in het moeras, en zo wordt een land overgenomen door banken die flink profiteren van de crisis in Griekenland. Dat is inhumaan. De soevereiniteit van de Europese landen verdwijnt steeds verder. De politiek wordt beheerst door de banken. Stemmen heeft weinig zin meer. Europa wordt zo een totalitaire staat met een groeiende verarming van grote delen van de bevolking. Diegenen die de oorzaak waren van de bankencrisis krijgen nu de garantie dat al hun leningen terugbetaald worden. Bovendien wordt tegelijk beweerd dat deze leningen risicovol zijn en dus een hoge intrest moeten opbrengen. Daardoor wordt de schuld nog groter. En toch eisen de banken de volledige terugbetaling, waarmee vaststaat dat de hoge intrest onrechtvaardig is want er wordt volledige terugbetaling verwacht. Hoe cynisch kunnen ze het maken? Indien banken speculeren en dus risico’s nemen dan moeten ze die risico’s ook zelf dragen en niet de belastingbetalers ervoor laten opdraaien. Dat is het criminele in het systeem. De banksters hebben onze regeringen overgenomen. Democratie wordt stap voor stap afgeschaft.

© 2015