Drugsdode

Het was te verwachten, weer een drugsdode op ADE. Daarvoor hoefde je geen helderziende te zijn. De burgemeester komt met zijn trieste hondekop op AT5. Maar wat hij zou moeten doen is aftreden. Orde en veiligheid zijn bij hem niet in goede handen. Zijn evenementenbeleid ontspoort. Of moeten we eerst wachten op de volgende dode? “Dit nooit meer”, maar het aantal xtc-pillen dat festivalgangers bij zich mochten hebben werd verhoogd tot vier. De burgemeester is redelijk populair, D66 steunt hem in elk geval. Maar D66 gaat wat het evenementenbeleid betreft over lijken en de burgemeester en het college lijken daarin mee te gaan.

burgemeester


Parool: "Een aangedane burgemeester Van der Laan heeft in het tv-programma van AT5 Het Gesprek met de Burgemeester gezegd dat er vandaag een drugsdode is gevallen. De dood van de persoon is volgens hem mogelijk te relateren aan het Amsterdam Dance Event, dat momenteel plaatsvindt in de stad.”

Parool: "Volgens landelijke wetgeving is één xtc-pil de maximale hoeveelheid die iemand op zak mag hebben zonder daarvoor te worden gestraft. In Amsterdam is dat vijf keer meer. De Amsterdamse VVD zette daar in aanloop naar Amsterdam Dance Event vraagtekens bij. De grens in de stad moet wat de partij betreft gelijk getrokken worden met die van de rest van het land. 

'Het is raar dat we in Amsterdam dus veel ruimhartiger zijn in dat beleid. Vijf pillen, ik vind het heel veel voor één persoon. (..) Met één zou je misschien ook wel goed uit kunnen', zei fractievoorzitter Marja Ruigrok in het AT5-programma Park Politiek

Volgens de Amsterdamse JOVD is het niet aan de partij om dit te bepalen. Het is ieders eigen verantwoordelijk, zegt JOVD-voorzitter Anouk van Brug. 'De VVD verslikt zich voor de zoveelste keer in het anti-liberale beleid wat zij voert over drugs. Als de VVD zich gaat bemoeien met ons drugsgebruik, gaan wij ons bemoeien met het drugsgebruik van VVD'ers.’

De jongerentak nodigt daarom de VVD uit om tijdens ADE 'de realiteit onder ogen te zien'. De JOVD is voorstander van het legaliseren van alle harddrugs en softdrugs behalve heroïne, crack en crystal meth.”

NU: "D66 streeft op lange termijn naar het legaliseren van alle soorten drugs.

De leden van de partij hebben vrijdagavond op een congres in Den Haag ingestemd met een voorstel om dit in het verkiezingsprogramma op te nemen.

"Productie, handel en verkoop dienen op verstandige wijze gereguleerd te worden", staat in het voorstel, afkomstig van de jongerenafdeling Jonge Democraten. Wel moet er rekening worden gehouden met de verschillen tussen soorten drugs.

Volgens de Jonge Democraten leidt het verbieden van drugs niet tot minder drugsgebruik. Ook staat het goede zorg aan verslaafden in de weg.

In het verkiezingsprogramma van D66 stond al dat wiet legaal moest worden.”

We kunnen dus nog meer doden verwachten tijdens festivals, want bij wiet zal het zeker niet blijven.

Een tikkende tijdbom

Parool: "De politie heeft afgelopen nacht tijdens Amsterdam Dance Event ruim honderd mensen aangehouden voor het bezit van drugs, bijvoorbeeld meer dan vijf xtc-pillen. Ook werden er zeker 16 mensen onwel."

© 2015