Gemeente trekt subsidies in

Gisteren werd in de vergadering van de Commissie Infrastructuur & Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam inspraak geleverd door vier mensen die allemaal aandacht vroegen voor onderwerpen die sterk verbonden zijn met groen, natuur en milieu. Het is duidelijk dat de huidige coalitie verder gaat op de neoliberale weg van uitholling en afbraak van voorzieningen die een bijdrage leveren aan een gezonde en leefbare stad.

20 mei

Inspraak door J. Rijken van Parkenoverleg Amsterdam

Het Parkenoverleg Amsterdam heeft een Groenmanifest gepubliceerd waarin aandacht en respect wordt gevraagd voor onze parken. De burgemeester heeft het evenementenbeleid naar zich toe getrokken en dramt dit beleid er met de harde hand door zonder rekening te houden met fauna en flora noch de geluidsoverlast voor omwonenden. Mevr. Boerlage waarschuwde de gemeente voor de luchtvervuiling en de kans dat Amsterdam de Europese milieunormen niet haalt. De heren Westering (ANMEC) en Jupijn Haffmans (De Gezonde Stad) pleitten voor behoud van subsidies.

Dit beleid wordt nog aangescherpt door de bezuinigingen die deze coalitie wil doorvoeren. Het is werkelijk absurd, zelfs Artis, de Openbare Bibliotheek, de Hortus en andere nuttige organisaties die de belangen van mensen verdedigen, worden niet gespaard. Bijzonder schrijnend is dat evenementenorganisaties wel en nog steeds subsidies krijgen, terwijl ze gewoon winstgevende organisaties zijn en zichzelf kunnen bedruipen. Onze burgemeester heeft het evenementenbeleid naar zich toegetrokken en zelfs wethouder Choho voegt zich naar zijn bevelen. In deze commissievergadering kraamde Choho in de breedte, de lengte, de diepte en de hoogte, onzinnige antwoorden uit op gestelde vragen. Tja, je wordt pas wethouder als je in staat bent tot zo'n circustrucje. Allez hop, daar gaat Choho weer, applaus! Er moet altijd een antwoord verzonnen worden dat een beetje aannemelijk of onbegrijpelijk klinkt.

Ook ANMEC wordt getroffen door het intrekken van subsidies. En De Gezonde Stad. Absurd!

Parool: “Raadsleden van de Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn verontwaardigd: Dennis Boutkan (PvdA) noemt de bezuinigingsplannen 'schaamteloos.' Zijn partijgenoot en mederaadslid noemt de plannen 'zorgelijk' en 'enorm schrikken.' Fractievoorzitter van GroenLinks Rutger Groot Wassink zegt dat 'een kaalslag dreigt voor de sociale voorzieningen. Maar verder gaat alles uitstekend in Amsterdam. Dank u.' 

Jorrit Nuijens (GroenLinks) zegt: 'Hoezo geen neoliberaal college? Amsterdam Dance Event en City Marketing behouden hun subsidie wel.' Ook hij spreekt van een kaalslag. Carolien de Heer wist dat de subsidiebezuinigingen pijnlijk zouden zijn, 'maar dit is wel heel pijnlijk! Zelfs voedselbank!’”

Bizarre bezuinigingen in Amsterdam

GroenLinks: "Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: “De coalitie smijt met geld voor de eigen hobby’s, maar denkt zonder pardon geld weg te kunnen halen bij maatschappelijke organisaties die al jaren de sociale basis vormen van onze stad, zoals de voedselbank en vluchtelingenorganisatie ASKV. Ook voor de huurdersondersteuning dreigt een enorme korting. En dat in een tijd waarin de sociale woningvoorraad in deze stad zo ongelooflijk onder druk staat.”

Roosma: “Deze enorme bezuinigingen zijn vooral nodig om de door de VVD gewenste lastenverlichting van 26,5 miljoen euro te financieren. Ondernemers betalen een paar tientjes aan terrassen en reclamebelasting minder en Amsterdammers krijgen een voordeeltje van 15 euro per jaar voor de afvalstoffenheffing. De sociale kaalslag die hier nu tegenover staat is ongekend. Het is tekenend voor deze coalitie dat de subsidies voor City Marketing, evenementen en Amsterdam Dance Event niet in aanmerking komen voor bezuinigingen.””

© 2015