Gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering

klimaatverandering

VK: "Over vijftien jaar zullen 100 miljoen meer mensen in armoede leven dan nu, tenzij de klimaatverandering snel wordt teruggedraaid. Dat schrijft de Wereldbank in een klimaatrapport, drie weken voor de internationale klimaatconferentie van de VN.

Volgens het rapport ondervinden armen eerder de nadelige effecten van klimaatverandering, zoals het mislukken van oogsten en het stijgen van de voedselprijzen. Op het gebied van landbouw kan de productie van gewassen als gevolg van klimaatverandering met zo'n 5 procent gaan dalen, wat de voedselprijzen zal doen stijgen. In Afrika kan die stijging oplopen tot 12 procent en 2030 en wel 70 procent in 2080. Een enorme klap, aldus de bank, voor landen waarvan de armste inwoners 60 procent van hun inkomen aan voeding kwijt zijn.

Andere negatieve gevolgen van klimaatverandering zijn het uitbreken van besmettelijke ziekten als malaria na natuurrampen en de afname van de arbeidsproductiviteit als gevolg van stijgende temperaturen. De bank adviseert extra aandacht voor voorzorgsmaatregelen bij natuurrampen en het ontwikkelen van gewassen die dit soort rampen kunnen doorstaan.

De Verenigde Naties organiseren van eind november tot half december een klimaattop in Parijs. 190 staten komen dan bijeen om te werken aan een nieuw klimaatakkoord. Doel van de 21e klimaattop is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Dat moet hittegolven, stortbuien en overstromingen die de voedsel- en watervoorraden kunnen verstoren voorkomen. Ook de sluipende stijging van de wereldwijde zeespiegel wordt daarmee tegengegaan.”

Worldbank: "The report, Shock Waves: Managing the Impacts of Climate Change on Poverty, finds that poor people are already at high risk from climate-related shocks, including crop failures from reduced rainfall, spikes in food prices after extreme weather events, and increased incidence of diseases after heat waves and floods. It says such shocks could wipe out hard-won gains, leading to irreversible losses, driving people back into poverty, particularly in Africa and South Asia."

Ook met de fauna zal het dan veel slechter gaan. De impact van de mens is ook hier van zeer grote invloed gebleken. Het huidige landbouwbeleid is een van de grote boosdoeners.

VK: "2015 wordt het 'allerslechtste gruttojaar uit de geschiedenis'. Dat zegt hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma vandaag in een interview met de Volkskrant. Volgens Piersma bedreigt de sterfte onder grutto's en het geringe aantal kuikens het voortbestaan van de vogelsoort. 'Dan heb je opeens een nationale vogel die richting uitsterven gaat.’

De oorzaken zijn tot in detail bekend: de grutto mag zich de best onderzochte vogel van Nederland noemen. Piersma: 'Habitatverlies door de aanleg van grote wegen en industrieterreinen en de schaalvergroting en intensivering van de landbouw in het overgebleven cultuurland. Nog lager waterpeil, nog meer bemesting, nog harder groeiend eiwitrijk Engels raaigras, nog meer mais, nog meer monocultuur.’

Om de vogelsoort te redden pleit de hoogleraar voor landbouw die rekening houdt met de natuur en een 'moderne, gezonde en duurzame veehouderij die kwaliteitsproducten maakt die voor een hogere prijs op de wereldmarkt worden verkocht.' Daarmee krijg je een nieuw soortenrijk landschap dat volgens Piersma lijkt op het karakteristieke landschap waarmee Nederland zo beroemd is geworden."

© 2015