Grote vuurvlinder

Het gaat niet goed met de grote vuurvlinder. Een paar dagen geleden fotografeerde ik nog de kleine vuurvlinder, die kun je nog overal (in kleine aantallen) aantreffen.

hetveen

Het nieuwste nummer van Vlinders van de Vlinderstichting is een themanummer over de grote vuurvlinder. Wie nu donateur wordt van de Vlinderstichting (minimaal 25 € - voor 65+: 20 € - actiecode GVV100) krijgt het mooie boekje Het Veen, De vlinder en de openbaring gratis.

"Op een mooie zomerdag, honderd jaar geleden, ving een nietsvermoedende schooljongen in Friesland een exemplaar van de uitgestorven gewaande grote vuurvlinder.”


GroteVuurvlinder: "De grote vuurvlinder is de meest karakteristieke vlindersoort van Nederland. Helaas gaat het niet goed met deze mooie moerasvlinder, momenteel is hij in Nederland ernstig bedreigd.”

Vlinderstichting: "Het is in 2015 honderd jaar geleden dat de grote vuurvlinder (Lycaena dispar batava) werd ontdekt in Nederland. Daarvoor was de soort niet bekend van ons land. Dit jubileumjaar wordt gevierd met verschillende activiteiten.”

© 2015