Hutje op de hei

Parool: ”Nieuw hotel moet van station Muiderpoort levendige plek maken”

AT5: "Hoteldirecteur Roberto Payer: Amsterdam moet speciale toerisme-wethouder krijgen”

hutje


AmsterdamCentraal: "Geachte burgemeester,

De dagelijks stroom berichten over de groeiende overlast die vele Amsterdammers ervaren is u genoegzaam bekend. Wij waren daarom positief gestemd uw verklaring te horen „De stad is van Amsterdammers”. Maar het beleid van uw wethouders steekt hier schril tegen af. Wethouder Choho typeert het als perceptie. Het beleid van wethouder Olongren is gericht op het verder aanjagen van toerisme, is voorstander van Airbnb en verklaart dat toeristen die er komen onderdeel worden van de buurt. Dat getuigt van een totaal onbegrip, want vele van die short-stay toeristen tonen weinig begrip voor de sociale cohesie van een buurt. Meer en meer Amsterdammers ervaren dat zij bitter weinig inspraak hebben wat er met hun stad gebeurt. Dat geldt bv bij forse infrastructurele ingrepen in hun buurt. Terwijl de gemeente zelf zegt dat bewoners hun buurt het beste kennen.

Ook wij maken ons zorgen over de afnemende leefbaarheid van de stad. Met name veroorzaakt door de groeiende stroom toeristen. Hoewel Centrum een hotelstop invoerde rijzen de nieuwe hotels als paddenstoelen uit de grond. De gemeente blijkt onmachtig de controle op Airbnb, short-stays, B&B etc. adequaat uit te voeren.

In Nederland hebben wij een zogenoemde representatieve democratie. Wij kiezen onze vertegenwoordigers en geven hen het vertrouwen het publiek belang te dienen. Voorbeelden te over dat de politiek hier vaak faalt. Het publiek belang kan en mag niet langer de exclusiviteit zijn van de overheid. Zeker niet in Amsterdam.

Ik volg momenteel de Raadsenquête verhoren: nuff said!

Het wordt tijd voor een deliberatieve (in plaats van representatieve) democratie. U prijst zich gelukkig dat het aantal inwoners stijgt. Maar die mensen weten nog niet wat hen mogelijk te wachten staat. En wat de uitstroom betreft zou een exit interview op z’n plaats zijn. Dat kan gegevens opleveren om wellicht uw aller beleid aan te passen.

Wij gaan verhuizen naar dat 'hutje op de hei' en wensen alle Amsterdammers van harte een leefbare stad.

Met vriendelijke groet,

Arie van Staveren”

Volgende raadsenquête: het evenementenbeleid (en de aantasting van rust, biodiversiteit en natuur in onze parken en natuurgebieden).

© 2015