Leuk is anders

Laten we wel wezen. Al dat gefeest, al die festivals, dance events, zijn gewoon niet leuk. Met host wat, men schudt wat met armen en benen, maar in feite zijn deze ‘events’ eigenlijk alleen maar te harden met bier en drugs. Daar gaat het om. Ook de muziek moet tyfushard staan, want juist de trillingen van de lage bassen geven een kick. De jongeren zoeken verdoving. Het nieuwe uitgaan heeft niets van doen met cultuur of muziek. Zonder drugs is de muziek ook niet te harden. In Amsterdam loopt het drugsgebruik letterlijk de spuigaten uit.

shots 1920


NOS (klik voor video): “Ouders weten veel te weinig over het drugsgebruik van hun kinderen. Dat schrijft staatssecretaris van Rijn aan de tweede kamer. Praten over de gevaren van alcohol en roken is normaal geworden, maar de meeste ouders hebben geen idee dat hun kind ook xtc gebruikt. Volgens het laatste onderzoek van het Trimbos Instituut gebruikt 60% van de mensen die regelmatig uitgaan xtc om zo’n avond een beetje leuker te maken. Nederland is koploper in xtc-gebruik. In de grote steden is het makkelijk verkrijgbaar maar ook in de rest van het land. In de jaren tachtig en negentig toen de ouders zelf nog jong waren, kostte een pil 25 gulden, maar nu kun je ze al voor 4 euro scoren, vertelt  dit voorlichtingsfilmpje voor ouders. De hoeveelheid MDMA in de pil is in de tussentijd bijna verdubbeld en daardoor zie je dus meer bijwerkingen. En wat veel ouders niet weten, de pillen zijn vooral bij hoger opgeleide jongeren populair. Het kabinet begint dit voorjaar met de campagne om jongeren en hun ouders bewust te maken van de gevaren.”

De stand van zaken rond XTC

TrimbosInstituut: "Het uitgaanslandschap is de afgelopen decennia flink verandert. Dancefestivals en danceparty’s zijn een belangrijk onderdeel geworden van het uitgaansleven van jongeren. Het is bekend dat het gebruik van uitgaansdrugs sterk verbonden is met deze stroming. Grotere groepen jongeren komen daardoor in aanraking met het gebruik van uitgaansdrugs. Of de prevalentie van drugsgebruik onder jongeren de afgelopen jaren ook daadwerkelijk is gestegen valt op basis van de huidige statistieken echter nog niet te zeggen. Onderzoeken onder studentenpopulaties en party- en festivalbezoekers, evenals verschillende signalen, geven echter wel de indruk dat er sprake is van een stijging van het gebruik en dat het praten over drugsgebruik gewoner is geworden onder jongeren de laatste jaren.

Daarnaast zijn er enkele ongunstige ontwikkelingen ten aanzien van de dosering MDMA (de werkzame stof) in ecstasypillen en het aandeel ernstige drugsgerelateerde gezondheidsincidenten. Momenteel bevat bijna de helft van de ecstasypillen een dosering van 150 mg MDMA, een dosis die per pil al twee keer zo hoog is als wat veronderstelt wordt als een dosering die zorgt voor de gewenste effecten. De kans op overdosering is daarmee flink groter, wat terug lijkt te zien in een stijging van het aandeel matige en ernstige gezondheidsincidenten met ecstasy.”

Parool: "Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Hij wil dat ouders vaker met hun kinderen praten over de risico's van drugs, want nu lijkt dat onderwerp taboe.

Feesten drugsvrij maken

Van Rijn wil ook dat jongeren het idee loslaten dat het normaal is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan. 'Ze lopen daarmee grote risico's. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn.'

Behalve ouders en scholen moeten ook feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten een steentje hieraan bijdragen. Van Rijn gaat met burgemeesters praten over manieren om feesten en evenementen drugsvrij te maken. En wijzen op evenementen waar al wordt gecontroleerd op gebruik van en handel in drugs."

© 2015