Losers en profiteurs

IrishTimes: "The Irish lost more of their personal wealth than any other euro zone country in the aftermath of the financial crash while Germany and the Netherlands gained the most, fresh data from the European Central Bank shows.

In an analysis of the years between 2009 and 2013, ECB experts discovered that Ireland lost more than €18,000 per person, while Spaniards saw wealth dwindle by almost €13,000 as property in both nations plummeted.

Greeks saw their notional wealth decline by almost €17,000 for the same reason.

In the Netherlands and Germany, by contrast, the wealth per capita grew by roughly €33,000 and €19,000 respectively, due in part to a boost to financial investments over that time.”

ECB analyse


IrishTimes: "In 2008, Irish pension funds lost one third of their value, and delivered the worst performance – among pension funds – in the developed world that year.

The collapse in property prices, unsurprisingly, was another wealth destroyer. House prices fell by some 50 per cent from peak to trough when the property bubble burst, leaving many households in negative equity, and with loans they could not repay.”

In Nederland werd ons wijsgemaakt dat onze economie kreunde onder de crisis. Het tegendeel was waar. Onze banken hadden weliswaar te lijden onder hun eigen falend beleid, maar dat werd gauw aangevuld met geld van de belastingsbetalers. De pensioenkas werd geplunderd en de crisis werd overgeheveld van de banken naar de burgers. Pensioenen werden geknepen en bezuinigingen hadden enkel gevolgen voor de kleine burger, en die telt per definitie niet mee. De huizenprijzen werden kunstmatig hoog gehouden o.a. door het opkloppen van de WOZ-waarde van huizen. Het zwarte geld deed ook een duit in het zakje. De boom-bust cyclus was en is aardig in de hand gehouden in Nederland. De PvdA zette zijn hele gewicht achter een nieuwe boom. De exorbitante schulden van andere Europese landen aan Europese banken, waaronder vooral de Duitse en Nederlandse, moesten helemaal terugbetaald worden. Geen genade voor landen die het al zo moeilijk hadden. Zo kwam het dat Duitsland en Nederland er zo goed voorstonden … en waarom andere landen er zo slecht uitkwamen. De winst van de een is het verlies van een ander. En die mooie grafiek hierboven gaat natuurlijk niet over ons, de gewone burgers, maar over 'ondernemend Nederland’. Ik heb in elk geval geen 33.621 euro verdiend aan de crisis, maar er wel geld aan verloren.

De Nederlandse bevolking werd onder het mom van de aanpak van de crisis tot grote offers gebracht. Wij zijn belogen en bedrogen. De cijfers van de banken zien er weer (redelijk) gezond uit. De banken zijn gered, de burgers moet zelf maar aanmodderen. Zelfredzaamheid noemt men dat. De banken kunnen zich natuurlijk nooit zelf redden met een kapitaal dat nooit voldoende zal zijn om een bankrun te doorstaan. Nederland is goed in cijfers. Sinds de arithmétique hollandaise en de VOC-mentaliteit is er weinig veranderd. En wie zal de kosten moeten dragen van de vluchtelingenstroom, denkt u? Jawel, de gewone burgers. Onze politici propageren weer meer oorlog en veroorzaken dus ook meer vluchtelingen. Straks gaan de vluchtelingen morren omdat ze geen geld hebben voor hun iPhone-abonnement om naar hun familie in eigen land te bellen en zullen de nationalisten daar weer schande van roepen. Maar Samsom vindt dat Nederland de vluchtelingenstroom aan kan. Met hangen en wurgen zal dat zeker lukken. Het is maar de vraag hoever dat hangen en wurgen zal gaan. Het zijn weer de armste landen die de meeste hulp moeten bieden. Hoelang kan Europa onder dergelijke druk voortbestaan?

© 2015