Maak bezwaar tegen Open Air

shot 0540


Gaasperdam laat van je horen!

Geen grootschalige evenementen in Gaasperplaspark,
zeker niet in het vogelbroedseizoen.

Zo begonnen we ons verzet in  2011!

Ruim 320 mensen ondertekenden dit standpunt! 

Open Air 2015 op 6 en 7 juni en op de camping van 5 tot 8juni.

De evenementenvergunning is bekend gemaakt op 4 mei 2015, de aanvraag van de omgevingsvergunning op 21 mei. Nog geen omgevingsvergunning bekendgemaakt.

Op 30 april 2015 was de behandeling door de Raad van State van de procedures aangespannen door een collectief van bewoners samen met Bewonersvereniging Nellestein, over Open Air 2012 en 2013 en het verzoek om handhaving van het bestemmingsplan. Uitspraak over 6 tot 12 weken.

Die uitspraak heeft geen effect meer op Open Air 2015.

Ontwikkelingen

Inmiddels werkt de gemeente Amsterdam, de commissie evenementen in opdracht van de burgemeester, aan een nieuw evenementen beleidskader dat in 2016 het bestaande vervangt.  Daarin zal waarschijnlijk een verdere spreiding van het toenemende aantal evenementen vanuit het centrum naar de randen van de stad opgenomen worden. 

In de concept Agenda Groen van wethouder Choho komt geld beschikbaar voor investeringen in groengebieden en stadsparken om ze geschikter te maken voor 'intensiever' gebruik. Lees: evenementen! Er zijn voorstellen voor het aanleggen van 'gewapend gras' voor 'intensiever gebruik' gedurende langere tijd. De Agenda noemt wel een aantal 'aandachtspunten' die ingebracht zullen worden bij het nieuwe evenementenbeleid, maar deze Agenda Groen beschermt groengebieden en stadsparken vooralsnog niet tegen de toenemende stroom grootschalige, zwaar belastende evenementen. 

Het Amsterdamse parkenoverleg heeft een Groenmanifest opgesteld uit zorg over de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de parken en probeert dit beleid bij te stellen. U kunt het Groenmanifest ondersteunen via deze link.

Wat kunt u doen om dit beleid bij te stellen en onze parken te beschermen tegen grootschalige evenementen?

Dien een bezwaarschrift in tegen vergunningverlening Open Air 2015.

Heeft het zin om een bezwaarschrift in te dienen, dat bijna zeker ongegrond verklaard zal worden door de bezwaarcommissie? 

Ja want:

- dat is een manier om zichtbaar te maken dat er bewoners zijn die bezwaar hebben tegen dit beleid.
– dat er veel bewoners zijn die zich zorgen maken over de aantasting van het aantrekkelijke, groene en relatief rustige woonklimaat in Nellestein en Gaasperdam.
– Er zijn voorstellen om bestuurders te beoordelen aan de hand van het aantal bezwaarschriften dat hun beleid veroorzaakt.
– Het onderzoek naar de bodemverdichting ten gevolge van grootschalige evenementen in parken, toont aan dat deze bodemverdichting een tikkende tijdbom is voor Amsterdamse parken (slappe, venige bodem, hoge grondwaterstand). De schade aan de breed uitwaaierende wortelstelsels (ze kunnen niet de diepte in vanwege hoge grondwater) van bomen en beplanting dreigt onomkeerbaar te worden. Het opnieuw aanleggen van parken wordt onbetaalbaar, nog afgezien van het verlies van oudere bomen en planten.
– Het is een manier om duidelijk te maken dat hoewel dit evenementenbeleid democratisch vastgesteld is (weliswaar zonder rekening te houden met de EHS/NNN-status van het Gaasperpark!) er toch een belangrijke minderheid tegen dit beleid is.
– Het kan meewegen bij het al dan niet helemaal uitvoeren van het oude beleid (we hebben tot nu toe nog steeds maar 1 grootschalig evenement op de Noordoever en geen 3), het vaststellen van nieuw beleid, bij wijzigingen van bestemmingsplannen.
– Het is een democratisch recht van elke burger met een omschreven procedure die uitgevoerd moet worden.
– Het is een mogelijkheid om beleid te laten toetsen door de bestuursrechter en de Raad van State
– Het is een goede generale voor de komende wijzigingen van het bestemmingsplan voor restgebieden en Gaasperdam
– Bewonersvereniging Nellestein en haar bestuursleden mogen op grond van afspraken Mediation tegen vergunningen voor Open Air 2015 geen bezwaarschriften indienen, ook niet op persoonlijke titel. Bezwaarschriften indienen moet nu door anderen – u – gedaan worden.

Hoe dient u en bezwaarschrift in?   

Stuur een brief per post  (afgeven bij de balie van het Stadsdeelkantoor kan ook, vraag om een ontvangstbevestiging) naar het adres bovenaan het voorbeeld bezwaarschrift tegen evenmentenvergunning waarin u uw bezwaren kenbaar maakt. Download hier de voorbeeldbrief als pdf, ook als docx.

U kunt het voorbeeld gebruiken van bovenstaande link:
– Vul achter Van.... uw naam en adres gegevens in,
- Vul eventueel nog eigen bezwaren toe
– Zet uw handtekening onder de brief
– Bewaar zelf een kopie
– Verstuur de brief zo snel mogelijk, (zorg dat hij ruim binnen de 6 weken termijn vanaf 4 mei aankomt)

Vervolg:
– u ontvangt een ontvangst bevestiging
– u ontvangt een uitnodiging voor een hoorzitting, waar u uw bezwaar kunt toelichten voor de bezwaarcommissie. Bezwaarschriften tegen dezelfde vergunningen worden tegelijk in één hoorzitting behandeld.  U mag daar het woord voeren, maar het hoeft niet. Ook heeft u geen verschijningsplicht, u kunt laten weten dat u niet aanwezig zult zijn.
– u ontvangt het besluit op bezwaar.

Voor alles gelden vastgestelde termijnen, die soms nog een keer verlengd kunnen worden met een berichtgeving. Meestal 6 weken voor de hoorzitting en 6 weken voor het besluit op bezwaar. Als de termijnen niet aangehouden worden kunt u aandringen op behandeling van of besluit op uw bezwaar. 

Naast een bezwaarschrift indienen kunt u natuurlijk ook klachten indienen en vragen om uw klacht te registreren. Dan is er meer kans dat klachten geteld worden en ingebracht bij de evaluaties. Ook het aantal klachten kan het beleid beïnvloeden! 

Kent u meer mensen die bezwaar willen maken? Maak een kopie, mail hem verder en geef hem door. Of stuur de link naar deze weblogpost door. 

Wordt vervolgd als de omgevingsvergunning verleend is.

Gaasperdammers, laat nu van je horen. Juist nu, nu er nieuw beleid in de maak is.  

Een aantal bewoners uit Nellestein en Gein:  A. Weller, H. Huberts, D.A. Flikweert, L. Tichelaar, E. Bloeme, P. van Roermund, D. Boscan, A.R. Faber, H. Litjens. E. Trautwein

shot 0541

Invasie van honderden tonnen zwaar vrachtverkeer in het Gaasperpark

shot 0544


shot 0543


shot 0542


© 2015