Mud run op vuilnisbelt

shot 1131

Vergadering van GGA waarin omwonenden hun protest indienden

Parool: "In de Ouderkerkse vuilstort die werd gebruikt als hindernisbaan voor het evenement Dirt Maniacs, zijn giftige stoffen gevonden. Honderden sporters kropen er overheen. De vuilnisbelt is nooit voldoende gesaneerd.

Honderden sporters hebben over ernstig verontreinigde grond gekropen op een vuilnisbelt in Ouderkerk aan de Amstel. ROC-scholieren hebben de grond onbeschermd opgeruimd, terwijl er sporen van kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen.

Tijdens het evenement Dirt Maniacs, in april dit jaar, zwommen 480 sporters door slootjes en beklommen ze allerlei hindernissen. Onderdeel van het parcours, bij de Ouderkerkerplas, is een voormalige vuilstortplaats. De (betalende) sporters waadden door slootjes aan de voet van de afvalberg en kropen over de modderige heuvel naar de top.

Uit twee provinciale rapporten over de vuilnisbelt uit 2008 blijkt echter dat in de grond de concentratie van het gif arseen veel te hoog is. Ook zijn er vluchtige chloorkoolwaterstoffen gevonden: kankerverwekkende chemische producten.

Volgens oud-inspecteur van de Arbeidsinspectie Wim Scheltema, specialist in saneringswerkzaamheden, is het opruimen in strijd met alle regels gebeurd. 'Alleen een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf had deze werkzaamheden mogen uitvoeren.’

Vreugdenhil spreekt van 'een heksenjacht ingesteld door boze omwonenden'. 'De grond kan niet gevaarlijk zijn; er lopen daar al jaren mensen. Dat had dan ook niet gemogen. Aan het Groengebied Amstelland heb ik overal toestemming voor gevraagd. Ik was me van geen kwaad bewust.’”

shot 1132

Afgegraven vuilnisberg

Groengebied Amstelland zal ook wel beweren dat men zich van geen kwaad bewust was, maar is wel verantwoordelijk want heeft een contract gesloten met Dirt Maniacs. GGA controleert niet, heeft lak aan regels en heeft ook in het Gaasperpark en het hele EHS-gebied in Amsterdam Zuidoost een in feite illegaal evenement georganiseerd. Het stadsdeel vond het in eerste instantie zelfs niet nodig om de verleende vergunning bekend te maken. Gerommel dus van alle kanten, en onverantwoordelijk optreden van de betrokken overheden. Men is zich bewust van het overtreden van regels, maar toch gaan overheden door met illegale praktijken.

Parool: “… op de plek van het parcours van Dirt Maniacs opende organisator Lars Vreugdenhil begin deze maand een hindernisbaan, het Obstacle Course Training Centre (OCTC). Op 12 september staat opnieuw een Dirt Maniacs gepland. De vergunning voor drieduizend bezoekers heeft Vreugenhil al van de gemeente ontvangen.

Maar Vreugdenhil laat dit voorjaar 24 scholieren van de opleiding Orde en Veiligheid aan het ROC College Amsterdam-Zuidoost onbeschermd werken op het terrein van Dirt Maniacs. Een deel van hen verwijdert de braamstruiken op de vuilstort.

Vreugdenhil: 'Dat heb ik op eigen initiatief gedaan. Toen we dat deden, kwam er allerlei vuil naar de oppervlakte. Hard en zacht plastic, gebroken flessen, hier en daar een stuk metaal. Ik had inderdaad niet verwacht dat het vuilnis zo snel zichtbaar zou worden. Daarop heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen: dat vuil hebben we geplukt, opgeruimd.

Daarna heb ik er wegendoek overheen gelegd en heb ik twee dagen lang vrachtwagens vol klei op de berg laten storten. De klei was zeventig centimeter dik, zodat er twee mooie hellingen ontstonden. Daar zag ik totaal geen kwaad in. Pas na afloop heeft de gemeente mij verteld dat saneren van de vuilnisbelt alleen middels strenge regelgeving gedaan mag worden.'

Bij de gemeente Ouder-Amstel is het onduidelijk of Vreugdenhil op de bergwand modderbanen mocht aanleggen. Locoburgemeester Korrel zegt daarover verschillende dingen. Aanvankelijk: 'Vreugdenhil had alleen over de bestaande paden mogen gaan.' Later: 'Hij mocht de vuilnisbelt gebruiken, mits de leeflaag goed was. De slootjes niet. Ik denk dat over het storten van grond met hem afspraken zijn gemaakt, maar daar weet ik weinig van. We hebben in elk geval nooit toestemming gegeven om braamstruiken te verwijderen.'

Na het evenement in april constateert de gemeente dat Vreugdenhil de berg 'veel intensiever' heeft gebruikt dan was overeengekomen. Toch krijgt hij de vergunningen voor het OCTC en de nieuwe editie van Dirt Maniacs in september.”

shot 1133

Verontreinigd water

© 2015