Natuur in Nederland

Natuurmonumenten: “In september komt de film 'Holland, natuur in de delta' in de bioscoop van de makers van de Nieuwe Wildernis.

De adembenemende film 'Holland, natuur in de delta' is een ode aan de rijke natuur van onze delta voor jong en oud. De prachtige beelden nemen je mee naar de grootste onontdekte natuurgebieden in Nederland: de onderwaternatuur. Na het zien van deze film met prachtige beelden, boven- en vooral onderwater, van vele gebieden van Natuurmonumenten heb je Nederland als het ware herontdekt."


Hier kunt u nog een mooi essay over onze duinen downloaden.

Laten we eerlijk zijn, het gaat niet goed met de natuur in Nederland en het gaat niet goed met het beleid dat onze regering uitstippelt.

GroenLinks: "Luchtvervuiling verplaatst zich over grote afstanden en trekt zich niks aan van landsgrenzen. Zo komt 63 procent van de luchtvervuiling in Nederland uit het buitenland (we liggen midden in de driehoek Londen-Parijs-Ruhrgebied), 83 procent van de vervuiling die we in Nederland produceren waait ook weer de grens over. Op de kaarten van de Atlas Leefomgeving kun je de problematische gebieden goed zien. Veel fijnstof blijft hangen in het zuidoosten van Nederland, omdat daar veel megastallen staan.”

PvdD: "Donderdag trokken Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand gezamenlijk ten strijde tegen de nieuwe Wet natuurbescherming en het jachtcompromis van de VVD en PvdA. Als de wet en het amendement aangenomen worden, zet Nederland een stap van 200 jaar terug in de tijd in de bescherming van de natuur en in het wild levende dieren.”

Trouw: "De argumenten die jagers doorgaans aanvoeren voor de plezierjacht deugen niet, stelt milieufilosoof Jozef Keulartz. De jacht is funest voor een duurzaam beheer van de natuur.

Duurzaam natuurbeheer wordt door zo'n grootschalige jacht om zeep geholpen. Dieren in het wild zijn geëvolueerd in een omgeving met periodieke voedseltekorten. Zo hebben herten in de winter een 'verborgen winterslaap', waarin hun energiegebruik daalt naar 13 procent van het jaarlijks gemiddelde. Een ander natuurlijk proces is de vermindering van de vruchtbaarheid van vrouwtjes als gevolg van vermagering.

Ze slaan dan een of twee jaar over met het krijgen van een jong, om aan te sterken. Een pervers gevolg van grootschalige bejaging is de hoge reproductiesnelheid van de dieren. Veluwse herten produceren jaarlijks gemiddeld 1 tot 1,5 kalfje per hinde, tegen 0,6 in de Oostvaardersplassen.

Duurzaam natuurbeheer is dus niet gebaat bij grootschalige jacht. Natuurorganisaties weigeren dan ook terecht om zitting te nemen in fuanabeheereenheden, waar ze niets te zoeken, laat staan te winnen hebben."

Faunabescherming: "Actie: Laat de dieren niet schieten!

Tot driemaal toe beloofde de PvdA een einde te maken aan de plezierjacht, het zonder enig nut of noodzaak schieten van hazen, fazanten, konijnen, wilde eenden en houtduiven.

Het was een harde verkiezingsbelofte in 2012, het was het uitgangspunt van het plan Mooi Nederland waartoe de PvdA het initiatief nam samen met GroenLinks en D66 en het was een harde belofte bij de verkiezingen van 2015 voor de Provinciale Staten.

Maar de PvdA dreigt te zwichten voor de eisen van coalitiepartner VVD, die de jacht niet wil verbieden maar zelfs wil uitbreiden.

Laat de PvdA nu weten dat u het breken van die verkiezingsbeloften onacceptabel vindt."

© 2015