Nederland als paradijs

Nee, ik zal het voorlopig niet hebben over de vluchtelingen die Nederland zien als het paradijs waar ze kunnen doen en laten wat ze willen. Het gaat nu om Nederland als belastingparadijs voor multinationals die liefst zo weinig mogelijk belastingen willen betalen.

belastingparadijs


AnderEuropa: "Terwijl financieminister Jeroen Dijsselbloem, beter bekend als hoofd van de Eurogroep, “de onwil” van Griekenland routinematig aanklaagt opdat het zijn belastingsysteem zou hervormen ontwijkt de Canadese mijnmaatschappij Gold Eldorado via Dijsselbloems eigen land het betalen van belastingen in Griekenland. Terwijl Nederland in 2013 de Cypriotische banken nog uitkafferde voor het witwassen van (Russisch) geld werden oligarchen in 2013 en 2014 uitgenodigd op de Nederlandse ambassade in Oekraïne op een seminarie van private Nederlandse advocatenkantoren over hoe belastingen te ontlopen via Nederland. Onlangs nog besloot de Europese Commissie dat de speciale Nederlandse belastingvoordelen voor Starbucks illegaal zijn onder de Europese regelgeving over staatshulp.

Dit zijn geen geïsoleerde gebeurtenissen. Een belangrijke pijler van het Nederlandse financieel-politieke complex is het aantrekken van buitenlands kapitaal door een rijkelijk menu van belastingvoordelen en subsidies. Nederland heeft belastingakkoorden met vele landen. Het zijn in het bijzonder de binnenkomende royalty’s, die niet worden getaxeerd. Vennootschappen betalen verzonnen royaltykosten aan tax shelter-maatschappijen en kunnen zo hun winsten kunstmatig verlagen. De royalty’s blijven virtueel onbelast en worden evenmin belast in het land van oorsprong als zij terugkeren naar hun moedermaatschappij, omdat zij al eens belast werden (zij het aan een nultarief). Omgekeerd blijven winsten van naar de vorm buitenlandse dochtermaatschappijen onbelast als zij naar hun Nederlands hoofdkwartier terugkeren.

Het is in Nederland betrekkelijk makkelijk een shelter-bedrijf op te starten. Al wat je nodig hebt is een postbus. (De Rolling Stones en U2 houden kantoor op de Amsterdamse Herengracht, hoewel zij daar nooit werden gezien). Tax shelter-maatschappijen zijn ook handig voor arbitrage over regelgeving. Vele buitenbalansvehikels (SPV’s)  van Lehman Brothers konden teruggeleid worden naar Nederland.

Voor alle duidelijkheid, Nederland is een schoolvoorbeeld van een belastingparadijs. Er zijn 12.000 postbusbedrijven, die 4 miljard Euro afleiden, een wereldrecord. Tachtig van de honderd grootste bedrijven ter wereld hebben een Nederlands postbusbedrijf, 48 procent van de Fortune 500-bedrijven hebben een lege vennootschap in Nederland. Negentien van de twintig grootste Portugese bedrijven ontwijken belastingen via Nederland. Griekenland verliest elk jaar miljoenen door belastingontwijking via Nederland.”

De vraag is hoelang dit nog kan duren. Onze economie en handel worden steeds verder uitgehold. Zelfs onze evenementenindustrie werd verkocht aan het buitenland.

FtM: "Vijf mythes over handel en de toekomst van Nederland als handelsland:

Uit dit rapport van het CBS blijkt dat 20 jaar geleden bedrijven uit Nederland nog zo’n 6 procent van het staal en onderdelen leverden voor de Duitse auto-industrie. Maar we zijn sindsdien voorbijgestreefd door landen als Polen, Hongarije en Tsjechië. En hou je vast: tegenwoordig komt elektrische en optische apparatuur die in Duitse auto’s worden ingebouwd vooral uit… China.”

Beurs: “Meeste steekpenningen in rijke landen volgens OESO

In opkomende economieën wordt de strijd tegen corruptie volop aangescherpt maar helaas blijven veel Europese bedrijven nog steeds dit financieel risico negeren en zelfs dit systeem in leven houden. Dit heeft een grotere impact dan men soms denkt. Dit heeft op lange termijn dan ook dramatische gevolgen welke in een land als Griekenland vandaag reeds heel duidelijk zichtbaar is.

Wat ook pijnlijk duidelijk is met bovenstaande data, is het grote verschil binnen de Eurozone. Hieruit kan men enkel afleiden dat één economische zone met dergelijke grote verschillend amper werkbaar is. Zuiver strategisch bekeken zou de Eurozone een combinatie moeten zijn van de Scandinavische landen, de Benelux, Duitsland, Oostenrijk. Dit eventueel aangevuld met Zwitserland en IJsland. Economisch gezien liggen ook de belangen van deze landen vrij dicht bij elkaar waarbij een sterke munt zonder problemen kan gedragen worden. In het verleden is er geen enkel economisch blok blijven overleven met dergelijke grote verschillen, de vraag is enkel nog wanneer de huidige eurozone ten einde zal lopen."

© 2015