Opbouw Amsterdam Open Air

shot 0527


Tijdens de eerste dagen van de opbouw van Amsterdam Open Air in het Gaasperpark vanaf 28 mei zijn alweer een aantal ongeregeldheden gebeurd en is afgeweken van afspraken.

- Er is een schouw gehouden, maar vooraf was er al gemaaid. Die schouw heeft dus weinig nut gehad. Wel duidelijk is dat dit jaar in het park bijzonder weinig nesten van watervogels aanwezig waren, namelijk geen. Dat is een gevolg van eerdere evenementen en de uitdunning van het park door Groengebied Amstelland.

- Er is geen duidelijkheid over de pyro-effecten die tijdens het festival gebruikt zullen worden. Het lijkt mij een extra risico dat onnodig is, en zowel wat betreft geluid, brandgevaar en vervuiling ongewenst is in een park dat behoort tot de EHS/NNN.

- Men is al voor acht uur ’s morgens begonnen met de opbouw.

- De bermen zijn gemaaid, ook in het gedeelte met de oud-Hollandse landschapjes dat niet tot het festivalgebied behoort. Zal daar straks ook een militie van Open Air aanwezig zijn met twee bewakers en honden om dat open gedeelte ook weer illegaal af te sluiten net als verleden jaar? Dat was niet de afspraak.

Er zijn rietorchissen gemaaid, ook de hele habitat van de gewone vogelmelk  en de knikkende vogelmelk. Dat zijn beschermde planten. Ook de aronskelk is flink uitgedund. Daaruit blijkt weer dat het Gaasperpark geen geschikt terrein is voor evenementen omdat de status van EHS/NNN hierdoor sterk aangetast wordt. In de EHS horen geen beschermde planten vernield te worden voor een commercieel evenement van twee dagen.

- De opbouw is pas begonnen en nu blijkt alweer dat het op verschillende punten fout gaat. Het aanbrengen van bescherming aan de bomen gebeurde pas toen de vrachtwagens en trucks al vollop aan het werk waren en op sommige plekken zelfs mekaar behoorlijk in de weg zaten, waardoor weer bomen en struiken zijn beschadigd. Vandaag is het festivalterrein al helemaal afgesloten. Van 28 mei tot en met 11 juni is het park dus niet beschikbaar voor recreatie. De weken daarna is het park niet om aan te zien en wordt maandenlang gemeden als recreatieplek.

- Gezien het natte weer verwacht ik dit jaar meer schade door de zware stalen platen. Dit jaar zijn ze dubbel zo groot en wegen per stuk 1 ton. Een vrachtwagen vervoert 40 platen en weegt zelf 10 ton; totaal 50 ton per vrachtwagen. Hoeveel van deze vrachtwagens zijn er nodig? De afdeling logistiek weet het wel. Er gaan duizenden tonnen materiaal en materieel over het Gaasperpark. Dat betekent dat verdichting van de bodem gegarandeerd is. De schade is niet meteen zichtbaar maar is wel aanwezig en blijkt pas na jaren. Een correct herstel laat niet toe dat er meerdere evenementen van deze grootte en omvang gehouden worden in het park. Het hele evenementenbeleid wankelt op basis van dit uitgangspunt. Dit is niet duurzaam. Op de duur zal grondig en langdurig herstel noodzakelijk zijn met een zeer hoog kostenplaatje. Nog afgezien van de schade aan fauna en flora en de recreatie zoals die in feite bedoeld is, namelijk wandelen en genieten van een park dat er mooi en uitnodigend uitziet. De biodiversiteit die onze stad hoog in het vaandal zegt te hebben staan, verdwijnt en dat is ongehoord in een natuurgebied dat behoort tot de EHS/NNN.

shot 0528

Gemaaide vogelmelk (hier nog in bloei op 27 mei) aan beide kanten
(beschermde planten)

shot 0531

Gemaaide rietorchis
(beschermde planten)

gemaaide knikkende vogelmelk

Gemaaide knikkende vogelmelk (beschermde plant!)

shot 0532

Honderden tonnen materiaal gaan het park in

shot 0537


shot 0538


shot 0536


shot 0533


Hier kunt u een voorbeeld van een bezwaarschrift tegen de vergunning downloaden, als pdf of als docx.

© 2015