Overlast door auto's

BNR: "De luchtkwaliteit moet verbeteren door het invoeren van meer trajectcontroles en het duurder maken van parkeren. In een brief aan staatssecretaris Mansveld van Milieu vragen de wethouders van de vier grote steden vandaag om verregaande maatregelen. 

"Het is vooral een aanval op de gezondheidseffecten van luchtkwaliteit", wil de Amsterdamse milieuwethouder Choho op BNR kwijt. "Namens de G4 hebben we bij de staatssecretaris aangegeven dat dat niet alleen een verantwoordelijkheid van de steden is, maar ook van het Rijk.”

RTVNH: "Veel gemeenten hebben hun parkeertarieven verhoogd, gemiddeld met 6 procent. In Haarlem is parkeren op straat zelfs 20 procent duurder geworden, meldt de belangenbehartiger van winkeliers Detailhandel Nederland.”

De auto is een zeer zware belasting voor onze overheid. Het inrichten van parkeergelegenheid is zeer duur. Ik vind dat de autobezitter daar zelf voor moet betalen. Amsterdam voldoet niet aan de Europese milieuregels en het enige middel dat zal werken is betaald parkeren, overal, ook in Zuidoost. Het zal een paar jaar duren, maar ooit wordt dit realiteit. Het kan niet zo zijn dat de doorsnee spitsburger voor al zijn gezinsleden een onbeperkt aantal nog net rijdende wrakken kan aanschaffen en die voor zijn deur deponeren.

Luchtvervuiling Amsterdam overschrijdt Europese norm

Bomen-overlast

Ill. Sandra de Haan

De gemiddelde autogebruiker denkt niet na over de luchtvervuiling die hij zelf veroorzaakt en zal ook geen maatregelen nemen om die te verminderen. Er zijn al te veel autogebruikers die als Tokkies door de straten scheuren en tot overmaat van ramp ook nog voortdurend zeuren over de overlast door bomen. Als er bomen gekapt worden in een stad betekent dat dat de vervuiling die auto's produceren nog erger wordt. Baasjes van honden moeten de uitwerpselen van hun huisdier van de straat verwijderen, maar de autobezitter mag onbelemmerd zijn uitlaatgassen de straat in spuien. Bij de basisschool hier in de buurt parkeren de ouders meestal achterstevoren, met hun achterwerk naar de stoep gekeerd, zodat de kinderen die naar school lopen de volle laag uitlaatgassen binnenkrijgen. Asociaal!

OnlineTheorieles: "Eén van de grootste oorzaken van de milieuvervuiling is het autoverkeer. Door de uitstoot van schadelijke gassen terug te dringen, kan je deze vorm van milieuvervuiling tegen gaan. Dat kan vooral door zuiniger te rijden. Je kan dit bereiken door:

* de motor niet onnodig stationair te laten lopen;

* na het starten van de motor, direct en rustig weg te rijden;

* je motor af te zetten als je langer dan 30 sec. moet wachten;

* de motor in optimale conditie te houden;

* niet te snel te rijden, en niet onnodig in te halen;

* met de juiste bandenspanning te rijden;

* voor een bocht, tijdig gas terug te nemen;

* files te vermijden;

* onnodige weerstand als ski-box of fietsenrekken te vermijden;

* voldoende afstand met een voorliggende auto te houden, zodat je niet onnodig hoeft te remmen en op te trekken;

* cruise-control te gebruiken of een zo constant mogelijke snelheid te houden;

* Raadplaag de econometer;

* niet onnodig met in werking zijnde airco of achteruitverwarming te rijden;

* niet met open ramen te houden;

* niet altijd de auto te gebruiken. Voor korte afstanden kan je ook de fiets of het openbaar vervoer nemen.”

Newsmonkey: "Luchtvervuiling door verkeer vertraagt cognitieve ontwikkeling bij kinderen”

© 2015