Pippi Ollongren och ryssarna

Kajsa Ollongren

Ons aller Kajsa Ollongren waarschuwt als versgebakken vice en minbiza voor de Russen. Origineler kon ze het niet maken. Altijd leuk die Zweden met hun fantasieën over Russische duikboten

Samen met dakbewoner F.B.J. Karlsson Grapperhaus zal zij het rode gevaar tegemoet treden. Ze moet alleen nog duidelijk maken wie ‘de Russen’ zijn en wat ‘ze’ gedaan hebben. Het is altijd handig om anderen te beschuldigen van wat ze zelf doet, namelijk dubieuze beïnvloeding van de bevolking en angst aanjagen. Dat Nederland in het vizier is van Russische inlichtingsdiensten spreekt voor zich - dat is een boutade of platitude, maar natuurlijk ook in het vizier van die van de VS en elk groot Europees land, en andersom. Er is geen land dat zoveel in de VS spioneert en manipuleert als Israël. Er is geen land dat zoveel in Rusland spioneert als Nederland. Daar zijn inlichtingendiensten (en journalisten) voor. Zij heeft het voorlopig waarschijnlijk erg druk met de Russische duikboten voor de kust van Nederland, en daarvoor moet nog een sleepnet klaargestoomd worden. Maar dan, misschien is Kajsa wel een slapende Russische spionne.

Als ik eerlijk ben dan moet ik zeggen dat ze het waarschijnlijk niet zal redden in dit kabinet. Ze heeft nu al wallen onder haar ogen. Zij is geen staatsvrouw, maar een carrièrejager.

Even serieus nu, al dit gedoe over inmenging van Rusland is gewoon bedoeld om kritiek op het reilen en zeilen in Europa en de VS de kop in te drukken en zelf door te kunnen gaan met het misleiden van de eigen bevolking. Het is een bedreiging van de vrije pers en meningsuiting, een uiterste poging om eigen falen te verdoezelen. Vroeger waren het de joden die geviseerd werden, nu zijn het de Russen. En dan maar zeuren over haatzaaien. Terwijl Frans Timmermans (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) in Kiev de gewelddadige revolutie aan het aanmoedigen waren.

Zie ook Trouw.

© 2015