Rondje Baambrugge

Het voordeel van wonen in Zuidoost is dat je aan de zuidoostflank meteen een andere provincie in kunt, een gebied dat nog niet is opgenomen in de metropoolhype en waar het landleven van weleer nog in zekere mate te zien en te beleven is. Je hebt er het Gein, een wondermooi riviertje met allerlei historische plekken zoals de forten van de waterlinie. De dijkverhoging is nu klaar. Er zijn wat bomen verdwenen maar men heeft ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk bomen gespaard werden.

shot 1296


Mijn fietstochtje begint in de Gaasperzoom. Meteen zie ik al de Gasconne koeien die daar prinsheerlijk liggen te verpozen. Deze beesten hebben een prettig leven, ze hebben een groter en gevarieerder graasgebied dan koeien in de wei. Ze kunnen in de schaduw gaan liggen als ze daar zin in hebben. Ze gaan en staan waar ze willen (binnen zekere grenzen). Het zijn prachtige beesten. Ze horen bij boerderij Lindenhoff in Baambrugge. Ze helpen ook de begroeiing langs de Gaasperzoom binnen perken te houden. Dat scheelt heel wat kosten voor Groengebied Amstelland die het gebied beheert.

shot 1297
shot 1299


Van de Gaasperzoom fiets ik naar de Hollandse Kade en zo naar het Gein toe. Bij het vernieuwde Wilhelminabruggetje ga ik het Gein over en bij de Vink rij ik het Velterslaantje op richting Fort Nigtevecht. Daar sla in rechtsaf langs het Amsterdam-Rijnkanaal tot de Indijkweg en fiets zo naar de Rijksstraatweg, Baambrugge in. Weer naar rechts, de mooie Angstel volgen en na enig tijd ben ik bij boerderij Lindenhoff. De Open Tuin waar ze hun groenten telen is vrij te bezoeken.

shot 1311
shot 1300
shot 1303
shot 1309
shot 1310


Langs de weg naar Abcoude staat nog een oude molen uit 1760, ’t Hoog- en Groenland. Daar zijn de twee kerktorens van Abcoude al zichtbaar.

shot 1312
shot 1322


Via de Lange Coupure gaat het naar Abcou. Langs Fort Abcoude en de twee kerken naar Gein noord. Even later ben ik weer in de provincie Noord-Holland. De Gasconnekoeien zijn intussen actief aan het grazen bij de Hollandse Kade. De kalfjes lopen een heel eind achteraan. De kudde heeft er fiducie in dat die zich wel gauw zonder problemen zullen aansluiten bij de rest van de kudde.

shot 1325
shot 1328


© 2015