Schade door vogels

shots 1703


BlogOmgevingsrecht: "De rechtbank Overijssel heeft op 28 augustus jl. een interessante uitspraak gewezen over afschot van ganzen ter bestrijding van belangrijke schade aan gewassen.

Een groot aantal in Nederland voorkomende diersoorten is op grond van de Flora- en faunawet aangemerkt als beschermde inheemse soort. Het is onder meer verboden om deze diersoorten te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen. Artikel 68, eerste lid, aanhef en onder c, van de Flora- en faunawet biedt een uitzondering op dit verbod: Gedeputeerde Staten kunnen een ontheffing verlenen ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen. Een ontheffing kan worden verleend als is voldaan aan een drietal voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van (een concrete dreiging voor) belangrijke schade aan gewassen;
  • Er dient geen andere bevredigende oplossing te bestaan;
  • De ontheffing dient geen afbreuk te doen aan een gunstige staat van instandhouding van de soort.

De Flora- en faunawet implementeert de Europese Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. Uit jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie blijkt dat de bevoegdheid om af te wijken van de beschermingsregels voor soorten strikt moet worden uitgelegd. Lidstaten moeten waarborgen dat elke ingreep die de beschermde soorten raakt slechts wordt toegestaan op basis van besluiten die steunen op een nauwkeurige en treffende motivering (EHvJ 8 juni 2006 en EHvJ 7 maart 1996).

Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel hebben een ontheffing verleend voor de afschot van drie soorten ganzen omdat deze soorten ernstige schade aan gewassen toebrengen.

De rechtbank oordeelt dat wanneer de ontheffing wordt verleend vanwege historische schade, voor iedere wildbeheereenheid apart moet zijn aangetoond dat daadwerkelijk sprake is geweest van historische schade of een eerdere ontheffing. In de onderhavige zaak is daar geen sprake van.

Deze uitspraak volgt op een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 22 april 2015 omtrent een ontheffing voor het doden van hazen ter bestrijding van gewasschade. De rechtbank oordeelde in deze uitspraak ook dat onvoldoende was gemotiveerd dat door toedoen van hazen belangrijke schade dreigde.

De uitspraken van de rechtbank Overijssel en Noord-Holland zijn een belangrijke waarschuwing voor het bevoegd gezag. Om beschermde soorten aan te kunnen pakken vanwege de (dreigende) veroorzaking van schade, moet de gestelde noodzaak wel voldoende nauwkeurig en treffend zijn onderbouwd. Deze soorten zijn in beginsel immers beschermd op grond van de Flora- en faunawet. Op dit beschermingsregime kan alleen dan een uitzondering worden gemaakt als de noodzaak daartoe ook is aangetoond. Voor een ecoloog is het argument dat ganzen een actieradius hebben van 30 km en daarom schade kunnen veroorzaken in de gebieden van alle binnen die radius gelegen wildbeheereenheden wellicht voldoende om dreigende schade aan te nemen. Een voldoende juridische onderbouwing vormt het volgens de rechtbank echter niet.”

Vogelbescherming: "Rechter verbiedt afschot ganzen in delen van Overijssel"

© 2015