Toerisme en parkbezoek

Het Vondelpark als vuilnisbak

Parool: "De gemeente moet nu het toerisme indammen, anders wordt de situatie voor inwoners van de binnenstad onhoudbaar, schrijven Jos Otten en Fred Kramer in een opiniestuk.

Ruim een maand geleden was burgemeester Eberhard van Der Laan één van de ondertekenaars van een convenant om meer Chinese toeristen naar Amsterdam te halen. In vijf jaar tijd meer dan drie keer zoveel als vorig jaar.

Zo is de burgemeester druk met het 'verkopen' van de stad, maar voor wie? Voor de burgers? Terwijl woningzoekenden in Amsterdam meer dan tien jaar op een woning wachten, vindt een toerist met een paar muisklikken binnen een uur onderdak in onze stad. Airbnb, Wimdu en dergelijke hebben hun aanbod het laatste jaar verdubbeld. Het aantal hotelbedden is sinds 2000 ruim verdubbeld. De hotelstop blijkt boterzacht te zijn, terwijl het aantal hotelovernachtingen per inwoner in Amsterdam nu al groter is dan waar ook in Europa.”

Volkskrant: “Amsterdamse pandjesbazen maken misbruik van huizenverhuursites als Booking.com en Airbnb. Ze verhuren appartementen in de binnenstad het hele jaar aan toeristen, vaak met hulp van bemiddelaars. Daarbij omzeilen ze de regels voor verhuur en brandveiligheid en runnen ze in feite een illegaal hotel.

Dat blijkt uit een deel van de administratie van vastgoedbedrijf Living Capital, die in handen is van de Volkskrant. Deze bemiddelaar verhuurt zeker 803 bedden verspreid over 86 appartementen in de stad, blijkt uit nader onderzoek op verhuursites. De gemeente heeft al meerdere waarschuwingen en boetes aan het bedrijf uitgedeeld en timmerde ten minste drie panden dicht omdat er sprake was van een brandonveilig, illegaal hotel.”

Wat festivals betreft, toch een beetje vreemd dat onze burgemeester moeite heeft met het science festival van studenten in het Maagdenhuis. Veel onnodig geweld. Tientallen stille agenten voor het afvoeren van arrestanten. Onverkwikkelijk allemaal. Voor festivals in onze parken is hij bereid om een aantal regels met voeten te treden om daar evenementen mogelijk te maken.

science festival


shot 0346


shot 0340
© 2015