Turkije

De coup van Erdogan

Toen Erdogan met zijn repressie begon, dacht ik 'dit kan niet lang meer duren'. Ik ging ervanuit dat hij wel ‘uitgeschakeld’ zou worden door een of andere geheime dienst. Dat de coup van gisteren onverwacht was, is ongelooflijk. Dat een oud CIA-medewerker verklaart dat de CIA dit niet had zien aankomen is nog ongeloofwaardiger. Een spionagebedrijf dat Merkel en Cameron afluistert zou Erdogan & co. niet afluisteren? No way. De coup leek mij vrij ‘burgervriendelijk' op gang te komen, voor zover je dit woord kunt gebruiken. Maar al snel bleek dat Erdogan alles onder controle had. Alles was geregeld om Erdogan binnen de kortste keren weer in Istanbul te laten landen. Het waren volgens mij geen Turkse burgers die het vliegveld bestormden waar de coupplegers bevel voerden, maar militairen in burger en Erdogangetrouwe knokploegen die in een minimum van tijd de macht weer in handen hadden. Dit lijkt op een goed uitgedokterd plan van Erdogan om een zuivering in het leger te rechtvaardigen en de totale macht te grijpen. Dit is geen coup van een aantal generalen, maar van Erdogan himself. Dat de CIA hier niets van wist is absurd. Dat een groep generalen een plan had voor een coup is aannemelijk. Een dictator als Erdogan weet dit soort plannen voor eigen doel te gebruiken. Je laat de coupplegers hun gang gaan, je weet dat ze nauwelijks geweld zullen gebruiken, dan laat je je eigen veiligheidstroepen in burger de strategische plaatsen bevolken om de coupplegers tot overgave te dwingen. Et voilà, meneer Erdogan komt de eer toe het land gered te hebben van de militairen, en vestigt zijn dictatoriale regime nog steviger als voorheen. Indien Erdogan niets wist van een aanstaande coup dan zou hij na zo’n plots bericht niet meteen zijn teruggekeerd naar Istanboel als hij er niet zeker van was geweest dat hij daar veilig zou zijn. Hij is vrijwel onmiddellijk naar zijn land teruggekeerd. Dus wist hij dat hem niets zou gebeuren.

denk

Benjamin Kikkert

Geslaagde operatie vanuit CIA standpunt. Erdogan steunt samen met de VS, de terroristen van ISIS/Daesch en al-Qaeda, tegen democratisch gekozen regeringen als die van Syrië. Zelfs de koning van Jordanië had zijn mening hierover. Het volk, ook in het Westen, wordt met een mooi en geloofwaardig verhaal voorgelogen en de dictatuur van Erdogan wordt gelegitimeerd. Een knappe coup van Erdogan. Turkije blijft voorlopig een gevaarlijk land voor vrede en veiligheid in Europa. Het land is zeker niet geschikt om toe te treden tot de EU. Erdogan is weer zo’n dictator die door de VS en het Westen (noodgedwongen) gedoogd wordt, net als Saddam Hoessein, en later een gigantisch probleem zal vormen als hij nog strakker zijn eigen weg zal gaan volgen en zijn buurlanden zal binnenvallen met zijn gezuiverde leger. Turkije heeft lak aan Europa en manipuleert iedereen. Mind my words! 

[Update: Ik lees net dat de ontwikkelingen ook bij anderen twijfels over de coup hebben opgeroepen. Volgens mij werd de geplande coup gemonitord en wist men op voorhand dat de coupplegers de burgers met rust wilden laten. Toen stuurde Erdogan zijn ‘burgers’ en was de coup verleden tijd. Het ging allemaal veel te vlotjes. Ook bijzonder vreemd is dat de ‘burgers’ bij de luchthaven van Istanboel de  ISIS-wijsvinger opstaken. De uitzending van CNN waarop dit te zien was is van hun site afgehaald. Op onderstaande video is het nog te zien, en dit zijn geen seculiere Turken. En we weten allang dat Erdogan ISIS in Syrië steunt. Het zou me echt niet verbazen als Erdogan in een situatie waarin zijn steun bij het leger en het volk aan het tanen is ISIS-terroristen ter hulp roept die voor hem al in Syrië gewerkt hebben. De Incirlik luchtmachtbasis die door de VS gebruikt wordt voor aanvallen op ISIS is afgesloten en de stroom is afgesneden.]


De Turken die nu in Europese landen wonen, zijn maar al te gauw bereid om hun ideale beeld van Turkije als een machtig land herkend te zien in de machinaties van Erdogan. Daarmee heb je weer tienduizenden reactionaire fundamentalisten erbij, die geen boodschap hebben aan integratie in Europa. De AIVD heeft er weer een zorg bij.

Bijzonder vreemd is het dat de tweede kamer vindt dat het ondemocratische beleid (lees repressie) van Erdogan geen excuus is voor een coup, terwijl Nederland het wel acceptabel vond en vindt dat landen in het Midden-Oosten binnengevallen worden met shock and awe zonder een resolutie van de VN en zelfs mee gaat doen. Daarbij worden ook terroristische groeperingen gesteund die juist de meest progressieve en geëmancipeerde landen aanvallen. Daarmee zijn ook de Westerse normen en waarden geen knip voor de neus waard. Als een haai die bloed ruikt stevent Erdogan onafwendbaar op zijn prooi af. Zo wordt aan de grens van Europa weer een toekomstige oorlogshaard gecreëerd. Europa is machteloos en redeloos, mogelijk zelfs reddeloos. Na één dag coup werd de roep om herinvoering van de doodstraf weer gehoord. Duizenden rechters zijn ontslagen. Dat komt Erdogan zeer goed van pas. (Frans Timmermans meent dat zo de grondwettelijke orde in Turkije snel wordt hersteld.) Erdogan haalt zijn slag thuis. Dit is de coup van Erdogan.

© 2015