Uitstervende dieren

Trouw: "De snelheid waarmee gewervelde dieren afgelopen eeuw uitstierven, is meer dan honderd keer hoger dan wanneer er geen mensen zouden zijn. Dat blijkt uit berekeningen van Mexicaanse en Amerikaanse ecologen. De uitkomst ondersteunt de vaak gehoorde, en bekritiseerde, claim dat de aarde is begonnen aan een zesde uitstervingsgolf, rapporteren ze in Science Advances. 

Sinds het ontstaan van leven op aarde is het vijf keer gebeurd dat in relatief korte tijd veel soorten organismen verdwenen. De laatste massale uitsterving was ongeveer 65 miljoen jaar geleden, toen onder meer alle dinosauriërs het leven lieten. De oorzaak was waarschijnlijk een sterke verandering in het klimaat, teweeggebracht door een meteoriet die op aarde stortte.

Wetenschappers zeggen al langer dat de aarde begonnen is aan een zesde uitstervingsgolf, veroorzaakt door de activiteiten van de mens. De snelheid waarmee soorten tegenwoordig ten onder gaan, is veel hoger dan de 'natuurlijke' snelheid waarmee dat gebeurde voor mensen de aarde domineerden, zeggen ze.

Voor hun onderzoek gebruikten de ecologen de inventaris van de International Union of Conservation of Nature, een lijst waarop staat hoe het met soorten wereldwijd gesteld is. Hoe voorzichtig ook, de gevreesde conclusie kwam toch bovendrijven: de biodiversiteit holt hard achteruit. Zonder mensen zou het aantal gewervelde dieren dat de laatste honderd jaar uitstierf er tussen de 800 en 10.000 jaar over hebben gedaan om van de aarde te verdwijnen. En ja, dat is een aanwijzing dat de zesde massa-uitsterving is begonnen, zegt het team.

Is het nog mogelijk om dit verlies aan biodiversiteit tegen te gaan? Jawel, maar alleen als we ons direct tot het uiterste gaan inspannen om deze te behouden. De mogelijkheid om het scenario af te wenden wordt snel kleiner.”


Grist: "You know how we talk about climate change as an existential threat to human civilization? There are a handful of thought-experimenters who suggest that, when the Antropocene does in all the “Anthro,” other species will inevitably move up into the ecological niches we vacate. The best candidate for the job? Rats.”

Faunabescherming: "Tijdens de behandeling van de wet Natuurbescherming (die als vervanger moet dienen voor onder andere de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet) in de 2e Kamer afgelopen maandag werd een amendement ingediend dat typisch is voor het huidige kabinet. Over dit amendement zal op 1 juli worden gestemd. In het amendement krijgen op verzoek van de VVD de jagers en de boeren volledig de vrije hand bij het doden van in het wild levende dieren. En de PvdA neemt in ruil daarvoor genoegen met een dooie mus.”

Trouw: "Rechters kunnen landen dwingen tot een doelmatig klimaatbeleid. Misschien zijn rechtszaken wel de enige manier om de politieke onverschilligheid rond klimaatverandering te doorbreken, zegt Jaap Spier, advocaat-generaal bij de Hoge Raad.”

Ons neoliberaal regime is ook zeer schadelijk voor de mens zelf. Vervuiling is eigen aan industrie. Monopolisten en multinationals beheersen de handel. Oorlog dient vooral de economische belangen en is een typisch menselijke uitvinding. Onze toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Guardian: "The death toll from air pollution, usually put at around 29,000 a year in the UK, could be substantially higher because the lethal effect of nitrogen dioxide (NO2), emitted during fossil fuel burning, has not been taken into account, experts believe.”

ICH: "A new report has found that the Iraq War has killed about one million people. The Nobel Prize-winning International Physicians for the Prevention of Nuclear War and other groups examined the toll from the so-called war on terror in three countries — Iraq, Afghanistan and Pakistan.”

ForeignPolicyInFocus: "U.S. foreign policy is dangerous, undemocratic, and deeply out of sync with real global challenges. Is continuous war inevitable, or can we change course?”

‘De crisis is een bewuste strategie voor sociale afbraak’

En de jongere jongere, ’s lands toekomst, wat doet die? Die doet DDDDD (drank, drugs, decibels, dance en een doppie). Bij voorkeur tijdens festivals. Natuurleuk. Groovy beat (groevie biet) overigens, een geinige demonstructie. Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel is het motto van de vrije jongens.

© 2015