Volksverlakkerij

Als er iemand van dit asociale kabinet 'shifty eyes’ vertoont (’schichtige, schiftige of valse ogen’ geeft nog niet half weer hoe dat mens in mekaar zit) dan is het wel Edith Schippers. Zij munt uit in volksverlakkerij van het ergste soort en kan daarbij haar venijnige valse grimlach nauwelijks onderdrukken. Haar opgetrokken wenbrauwen en quasi zorgelijke blik moeten de pil vergulden.

schippers-smetjes

Smetje - Mirjam Vissers

NOS: "Minister Schippers presenteerde vanmiddag haar alternatieve zorgplan. Het zit ingewikkeld in elkaar, maar moet een alternatief zijn dat net zo'n goede prijs-kwaliteitverhouding oplevert als haar 'oude' plan. 

Dat werd vorig jaar afgewezen door de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senatoren vond dat verzekerden en patiënten te weinig invloed kregen op hun zorg.

 - Voor verzekeraars moet het aantrekkelijker worden om ook zogenoemde naturapolissen te gaan aanbieden, zodat er meer zorg via contracten wordt ingekocht. Dat moet kosten besparen. (Bij een naturapolis krijg je niet van elk ziekenhuis de rekening vergoed, maar alleen van ziekenhuizen waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft.)

- Verzekeraars met veel verzekerden die chronisch ziek zijn, of om andere redenen hoge zorgkosten maken, worden hiervoor beter beloond. Het idee is dat de verzekeraars die zorg goedkoper gaan inkopen, zodat ze er wat aan kunnen verdienen."

Het gaat minister Schippers natuurlijk niet om bezuinigingen. We kennen de neoliberale politiek al langer dan vandaag. Alles zou goedkoper en beter worden, het openbaar vervoer, de zorg, de energie, enz. Het werd allemaal alleen maar duurder en slechter. En dat was en is ook nog steeds de bedoeling van dit neoliberale kabinet. Al de rest is volksverlakkerij van de bovenste plank, in dit geval verteld door minister Schipper met een geveinsde bezorgde frons. Waar het om gaat is dat verzekeraars meer geld krijgen voor langdurig zieken, in feite minder kosten zullen hebben aan deze veeleisende zorgbehoevenden. Eerst ervoor zorgen dat de verzekerden kiezen voor een naturapolis door hen korting te verlenen als ze hun vrije keuze opgeven, en dan ervoor zorgen (ja, we zijn zeer zorgvuldig en zorgzaam in deze) dat de verzekeraars die dure en langdurige zorg op een lager pitje zetten door het inkopen van minderwaardige zorg. Dit is gewoon een verdere uitholling van het solidariteitsprincipe en de zorg.

En jawel hoor, de PvdA loopt weer fluks als een geschoren schaap achter de grootste hooligans aan. Jan Mulder had gelijk, stem niet op PvdA, VVD en GroenLinks bij de komende Statenverkiezingen. De VVD is sowieso een partij die overwegend bestaat uit asociale typetjes, met een groot gehalte aan fraudeurs en oplichters. Dat de PvdA en GL in allerlei besturen aanschurken tegen dit heilloze beleid is een gotspe. En onze gelijkgeschakelde media huppelen natuurlijk vrolijk achter deze charade aan. Wammes Waggel Rutte komt ons dan met een uitgestreken gezicht vertellen hoe prachtigjes dit systeem wel niet in mekaar zit.

© 2015