Waardering voor grootonderhoud

DSC00518

Anderhalve meter over de stoep heen

Het moet gezegd, het grootonderhoud van Gein 3, fase 2, valt bij sommigen, vooral de autobezitters in goede aarde. Volgens mij is het een troosteloze boel geworden. Wel netjes allemaal. De kinderen van de basisschool kunnen straks netjes in de walm van de uitlaatgassen van weer meer auto’s naar school, de foutparkeerders kunnen straks weer netjes de wortels van de bomen en de stoepranden kapotrijden. Daar is men in straten die eerder werden gerenoveerd al druk mee bezig. En de eerste kritiek komt ook al los.

DSC00526

Foutparkeerders

De punten die sommige bewoners willen aankaarten zijn (lees de Geind3dorper, jg. 31, voorjaar 2016):

“Er zijn wel een aantal aandachtspunten die het bestuur [van de Vereniging GeinDrieDorp] bij de gemeente gaat aankaarten:

- Parkeervakken

De parkeervakken zijn uitgevoerd in uiteenlopende breedtes. Her en der zijn er vakken met een breedte van 2.10m, o.a. in de Hendrik Veldhuishof. 
De vraag is welk beleid er heeft gezeten achter de keuze van de breedte en of aanpassing (tot 2.40m) bespreekbaar is.

Waterplassen

Op sommige plaatsen blijven na regen plassen achter op het trottoir. De vraag is of aanpassing van de bestrating bespreekbaar is (zodanige aanpassing dat regenwater afstroomt naar de kolken).

Aard van de nieuwe tegels

De nieuwe tegels zijn niet van hetzelfde type als de oude tegels. De nieuwe tegels bleken deze winter glad te zijn: water blijft er op liggen en vriest snel aan. Ook zijn er al tegels gesignaleerd met groene uitslag en er zijn tegels waarvan hoeken zijn afgebroken. De vraag is welk beleid er zat achter de keuze van de tegels en of in bijzondere gevallen (gevaar) aanpassing of vervanging mogelijk is en of er periodiek reiniging plaatsvindt?
Op sommige plaatsen piept er nu al onkruid tussen de nieuwe stoeptegels vandaan.”

DSC00527

Lekker op de nieuwe stoep

Waar niet over geklaagd wordt is dat sommige autobezitters weer net als voorheen de stoepen en boomwortels aan het kapotrijden zijn. En dan maar klagen dat (door de druk van de auto’s) de wortels ingedrukt en aan hun uiteinden opgedrukt worden. Schuld zijn natuurlijk altijd de bomen, nooit de foutparkeerders.

Parkeervakken: als de klagers hadden opgelet, dan hadden ze moeten weten dat er sinds kort nieuwe regels zijn, waardoor een breedte van 2.40m de norm is. Voorheen was de norm 2.10m. Nu alweer beginnen te zeuren over verbreding is te gek voor woorden. De normen zijn hier in Gaasperdam al ruimer dan elders in de stad. Dus een aanpassing tot 2.40m is NIET bespreekbaar. Bovendien kunnen er bij die grotere breedte minder auto’s parkeren in dezelfde ruimte. Het is of het een of het ander.

DSC00528


Waterplassen: Daar heb ik tijdens de hoorzittingen al voor gewaarschuwd, bijzonder in de buurt van de houtskelethuizen. Als daar problemen door ontstaan kan het stadsdeeel een schadeclaim tegemoet zien. Men was gewaarschuwd dat door het kappen van een groot aantal bomen de opvang van water door bomen veel minder zou zijn waardoor het mogelijk kan zijn dat de riolering overstroomt tijdens stortregens. Maar ja, de autobezitters wilden koste wat het kost meer parkeerplekken.

DSC00529


Aard van de tegels: sommige bewoners hebben nadat er al een definitief plan was dat was goedgekeurd door het dagelijks bestuur en waarop geen bezwaren waren ingediend, toch nog een wijziging geëist van het ontwerp. Sommigen hebben blijkbaar meer invloed dan anderen. Zij wilden ook nieuwe tegels, geen gezandstraalde oude tegels. Tja, dan krijg je natuurlijk gladdere tegels. Dat had men op voorhand ook kunnen weten. Maar als verwende kinderen wilden sommigen toch nieuwe tegels, want hullie van de andere straat hadden ook nieuwe tegels.

DSC00530


In deze blogpost foto’s van de situatie nu: foutparkeren, stoepen en boomwortels weer in de verdrukking, zodat binnen de kortste keren het er weer belabberd uitziet. Maar dat is niet de schuld van de autobezitters natuurlijk. Dan gaan ze weer zeuren dat alle bomen wegmoeten. Er zijn mensen die nooit genoeg hebben en ook de straat als hun eigendom zien. Aan milieu, luchtvervuiling en overlast door auto’s denken ze nooit. Het ontbreken van volwassen bomen zal tijdens evenementen aan de overkant van de Gaasperplas ook zorgen voor meer geluidsoverlast. Maar ja, dat zijn kleine ongemakken vergeleken bij die verschrikkelijke meeldauw en stuifmeel van de elzen waar de heilige koe bijzonder veel last van had. Het kleine aantal vervangende bomen zullen eiken zijn voor zover ik weet en iedereen, behalve de ‘boomdeskundigen' van Zuidoost, weet ook dat eiken eikels dragen. Binnenkort is weer flink veel geklaag te verwachten over op motorkappen denderende eikels natuurlijk. En een groot gevaar voor Gein 3 is natuurlijk het eeuwige onkruid. Het zou verboden moeten worden!

Handhaven van parkeerregels is tegenwoordig geen prioriteit meer voor de politie. Dus autobezitters kunnen rustig hun gang gaan.

DSC00531
shots 2129


Voor de bewoners van de C. Aarnoutsstraat en de J. Krüsestraat: de geveltuintjes mogen behouden blijven, maar als de planten hoog opgegroeid zijn dan moeten ze wel eerst weggehaald worden, want men moet de erfgrensbanden ook vernieuwen. Dat wordt gratis gedaan door de straatwerkers. Daarna kun je het geveltuintje weer inrichten. Er worden betonnen banden omheen gelegd als extra service.

© 2015