Zuidoost op de kaart

BlogEmileJaensch: "Het aantal evenementen in de stad groeit. … In totaal bedroeg het aantal bezoekers voor festivals in Zuidoost, 400.000.

Het aantal geregistreerde klagers nam in 2014 af ten opzichte van het jaar daarvoor. Zo waren er minder klachten voor Open Air en Kwaku. Daar uit leid ik overigens niet af dat veel bewoners het wel prima vinden. Maar het kan betekenen dat de acceptatie ervan is toegenomen.

Evenementen kunnen ook een bijdrage leveren aan de lokale economie en werkgelegenheid. Tot slot levert de terreinverhuur inkomsten op die weer terug kunnen vloeien in het gebied. Aan de andere kant staat de overlast en het ongemak van het tijdelijk niet bereikbaar zijn van een gebied alsmede het geluid dat wordt geproduceerd.”

ingang

Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Tja, alles kan in Zuidoost. Dat er minder klachten kwamen over Open Air ligt gewoon aan het feit dat de rechtszaak tegen de vergunning voor Amsterdam Open Air nog steeds aan de gang is. Deze zaak komt op 30 april voor de Raad van State. De groep bewoners van Nellestein die bij deze rechtszaak betrokken zijn zaten in een mediatietraject en mochten voor vorig jaar en dit jaar geen bezwaren insturen. Dat verklaart dus het kleinere aantal klachten. Dat weet dhr. Jaensch maar al te goed.

De weerstand tegen dit soort evenementen groeit in feite elk jaar. En hoe meer evenementen er plaats zullen vinden in dit EHS-gebied (Ecologische Hoofdstructuur), hoe meer klachten er zullen komen. Als men daarbij ook nog overal in de wijken nog honderden bomen gaat kappen, dan zal de geluidsoverlast alleen maar toenemen. En ook de klachten. Vertier dat valt onder KakoKult (kakofonische kultuur - meer dan 10 podia die tegelijk dreunende deuntjes ten gehore brengen) hoort binnen te gebeuren. Zuidoost heeft daarvoor al genoeg grote zalen en ruimten. 

Dat evenementen een bijdrage leveren aan lokale economie en werkgelegenheid en dat de terreinverhuur inkomsten oplevert die terug kunnen vloeien naar dit gebied, dat kan inderdaad. Alles kan, vooral in Zuidoost. Maar ik heb nog geen cijfers gezien van die opbrengst die terugvloeit. Dhr. Jaensch en Groengebied Amstelland weigeren nog steeds inzage te geven in de cijfers. Daaruit concludeer ik dat die inkomsten miniem zijn. Ze worden in elk geval niet gebruikt om het Gaasperpark ecologisch te beheren. Enkel om het park uit te dunnen. Er gaan weer honderden bomen en duizenden struiken tegen de vlakte. Het is een schande dat de PvdA en GroenLinks dit over zich heen laten gaan.

kap


Amsterdam Open Air hoort niet in een natuurgebied thuis. Het is tegen het bestemmingsplan. Het park wordt jaar na jaar steeds verder vernield. De kosten die over een paar jaar gemaakt zullen moeten worden zullen zeer hoog zijn. De grond zal weer omgeploegd moeten worden en dat betekent dat herstel minstens een jaar zal duren. Mogelijk is de schade al zo groot dat herstel meerdere jaren zal vergen. Het is noodzakelijk om de toestand van het park te onderzoeken op schade die is veroorzaakt door Amsterdam Open Air.

Vreemd genoeg is er voor evenementen in Zuidoost ruimte beschikbaar die veel geld kost maar nauwelijks gebruikt wordt. Maar er komt weerstand in de PvdA.

AT5: "De PvdA weigerde onlangs, samen met enkele andere partijen, om een onderzoek te doen naar de situatie rond cultuurcentrum ZO. Parsan stemde vóór dit onderzoek en kreeg hierop de wind van voren van zijn eigen partij. 'Ik ben stijf gescholden door de bestuurscommissievoorzitter', stelt Parsan in gesprek met De Telegraaf. 'Ik voelde me onveilig in het klimaat van de fractie'.

'De weigering om onderzoek te doen naar de verdwenen subsidie in Podium ZO was voor mij de climax', vervolgt hij. 'Je kunt toch niet een miljoen stukslaan en dan wegkomen zonder verantwoording af te leggen en onderzoek te doen waar het fout is gegaan?' Parsan blijft wel lid van de bestuurscommissie in Zuidoost.”

© 2015