Landje van Geijsel in verkoop?

Het Landje van Geijsel is vanuit Zuidoost makkelijk te bereiken met de fiets. Het is vooral een bezoek waard als het landje onder water staat, plasdras wordt, en daar tienduizenden vogels van half februari tot half mei foerageren. Boer Geijsel zet zijn landje elke winter onder water. Daarmee helpt hij tienduizenden vogels, waaronder onze nationale vogel, de grutto. Groengebied Amstelland heeft daar een vogelkijkschuurtje ingericht. Dit Landje komt mogelijk in de verkoop.



Landschap Noord-Holland: “Af en toe ontstaat er een juweel van een kans om de natuur in onze prachtige provincie te redden. Zoals nu het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Duizenden trekvogels komen er op krachten na hun uitputtende reis vanuit Afrika. Elk voorjaar zet veehouder Jan Geijsel het gebied onder water. Grutto’s, kemphanen, tureluurs, wintertalingen, wulpen en kieviten rusten in het water en foerageren in de drassige randen. Het land is binnenkort mogelijk te koop. Daar willen we graag een bod op doen. Als het in andere handen valt, verdwijnt deze veilige haven misschien.”

U kunt een bijdrage sturen aan Landschap Noord-Holland en/of beschermer worden van Landschap Noord-Holland.



Vreemd genoeg is het Landje van Geijsel niet eens met naam genoemd op de kaart van Groengebied Amstelland. Er staat enkel een icoon met verrekijker. Verder hoofdzakelijk horeca. Vreemd is ook dat GGA het omringende gebied aanprijst als een ‘terrein’ waarin de natuur voorrang heeft. Dat is inderdaad zo volgens de regels van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) waartoe de natuurgebieden van GGA behoren. De praktijk is dat in de EHS, zowel langs de Ouderkerkerplas als de Gaasperplas, in het Diemerbos en elders, de natuurgebieden gezien en geëxploiteerd worden als evenemententerreinen.

LandjevanGeijsel


GGA: "In de gebieden van Groengebied Amstelland liggen terreinen waar de natuur voorrang heeft en waar alleen rustige vormen van recreatie, zoals wandelen of fietsen, plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de Ouderkerkerplas, het Diemerbos, De Hoge Dijk en de Gaasperplas.”

Maar GGA houdt zich hier niet aan!!!

LandjevGeijsel


In Groengebied Amstelland vinden we inderdaad het hele jaar veel soorten vogels. Maar GGA zorgt ervoor dat er steeds meer verdwijnen wegens geluids- en andere overlast van festivals. Het Landje van Geijsel behoort niet tot de EHS maar is veel waardevoller dan omringende EHS-gebiedjes. Het is nu particulier bezit, landbouwgrond, maar zou aangekocht moeten worden als natuurgebied en binnen de EHS moeten vallen.

Natuurmonumenten: "Het Nederlandse landschap is de afgelopen decennia hard achteruit gegaan. 

Landschap vervult belangrijke functies

Nederland wordt drukker, het groen in ons land steeds schaarser. Daarom moeten we zuinig zijn op de bijzondere natuur en het mooie landschap dat we hebben.

Natuurmonumenten komt op voor het landschap

Helaas gaat steeds meer eigens verloren in Nederland. Wie door ons land wandelt of rijdt ziet steeds meer van hetzelfde.”

© 2015