2013, Jaar van de Lucht

MilieufederatieNH: "De Europese Commissie heeft 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de Lucht. Ze willen hiermee extra aandacht vragen voor de luchtkwaliteit in Europa, want die is nog steeds niet best. Een derde van de Europese stedelingen staat volgens het Europees Milieuagentschap bloot aan te hoge fijn stofconcentraties. In 2013 gaat Europa het EU-luchtkwaliteitsbeleid evalueren en mogelijk bijstellen.

Ook voor MNH wordt 2013 het jaar van de lucht, want de luchtkwaliteit in Noord-Holland is nog steeds op een groot aantal plaatsen zorgelijk slecht.

Extra maatregelen om de lucht schoner te maken in de regio Amsterdam en de IJmond blijven hard nodig! Dit blijkt uit de monitoringsrapportage over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht (NSL) die rond Kerst is uitgekomen. Hierin valt te lezen dat de luchtkwaliteit in de periode 2011-2015 voor het grootste deel van Nederland zal verbeteren, maar in de regio Amsterdam en in de IJmond blijft de slechte luchtkwaliteit een grote bron van zorg. Op basis van berekende waarden zal de luchtkwaliteit in Amsterdam voor wat betreft NO2 (stikstofdioxide) in 2015 niet aan de dan geldende norm voldoen."

schoon

MNH: "De PvdA -Statenfractie heeft voor de komende periode de milieuagenda “Een schoner Noord-Holland” gepresenteerd. Deze agenda bevat concrete voorstellen om te komen tot een hogere milieuambitie van de provincie Noord-Holland, aldus het voorwoord van deze milieuagenda.

De voorstellen gaan over een groot aantal milieu- onderwerpen in totaal wil men met 13 verschillende onderwerpen aan de slag. Veel aandacht gaat naar energie. Zo wil men het aanleggen van warmtenetten en gebruik van bodemenergie gaan stimuleren. Ook wil men met het op te richten energiefonds, initiatieven die gericht zijn op het opwekken en besparen van energie op lokale schaal, verder gaan stimuleren. Speciale aandacht is er voor de aanpak van de luchtverontreiniging in de IJmond. Met extra maatregelen wil men de fijnstofbelasting in deze regio verder terugdringen. Ook wil men een kennisalliantie gaan oprichten met gemeenten, universiteiten, hoge scholen en milieuorganisaties om een duurzaam Noord-Holland dichterbij te krijgen."

lucht

Teken voor gezonde lucht in Amsterdam (petitie)

© 2009