300.000 woningen staan leeg

LEEGSTAND

Gisteren op de Werkconferentie Verkenning Gaasperdam werd door iemand de vraag gesteld: "Men zegt er is veel leegstand. Maar is dat wel zo?"

"Is dat wel zo?" is de favoriete vraag van bestuurders die zo opgaan in wishful thinking en hun fantasiewereldje dat de realiteit volkomen irrelevant voor hen is geworden. Dat heeft er mede voor gezorgd dat er zoveel kantoorpanden leeg staan. De overheden hoorden hun kassa's al rinkelen. De projectontwikkelaars idem ditto. Dus voor eens en voor altijd: Ja, er is veel leegstand. Get real, don't get real estate. Wie het nu nog heeft over 'wooncarrière' is niet helemaal bij de tijd. Wie nu nog op grote schaal bouwprojecten wil opstarten spoort niet helemaal.

Huizenmarkt-zeepbel: "Van de 7,2 miljoen woningen in Nederland stonden er op 1 januari 2011 300 duizend leeg. Dat is een kleine 5 procent van de woningen. Een op de zeven leegstaande woningen is amper tien jaar oud.

Van de 300 duizend leegstaande woningen zijn er 47 duizend na 2000 gebouwd. De verhouding van de totale leegstand is een derde eigenwoningen en twee derde huurwoningen.

Van alle leegstaande huurwoningen is twee derde in het bezit van institutionele beleggers en particuliere verhuurders, de niet-sociale verhuurders. Opvallend daarbij is het grote aandeel nieuwere woningen dat leegstaat, namelijk een op de zes. De hogere leegstand bij de particuliere verhuurders wordt deels veroorzaakt door de hogere huren die ze voor hun woningen vragen."

© 2009