Aanvraag vergunning AOA

festivalterrein
Festivalterrein

BVNellestein - Flora te Riet: "Aanvraag vergunning Open Air op 8 en 9 juni 2013 ligt ter inzage bij het Stadsdeel sinds 3 april. 14 dagen om bedenkingen over deze aanvraag schriftelijk te richten aan voorzitter stadsdeel, Directie Dienstverlening en vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost.

Volgens mij kan het ook per e-mail: info@zuidoost.amsterdam.nl en dan t.a.v. Zie boven.

Opbouw: 31 mei 7.00 tot 8 juni 12.00 uur

Afbouw: 10 juni 7.00 uur tot 13 juni 18.00 uur

‘Muziek’ van 12.00 tot 23.00 uur, zondag van 13.00 tot 23.00 uur

Test: op vrijdag  tussen 16.00 en 18.00 uur en zaterdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur.

Dit is het derde jaar dat een vergunning gevraagd wordt voor een grootschalig dance-festival in het Gaasperpark (noordoever Gaasperplas).

In 2011 voor 10.000 bezoekers 1 dag met ca. 7 podia, 2012 voor 35.000 bezoekers (max. 17.500) op 26 en 27 mei met ca. 8 podia en nu 2013 voor 40.000 bezoekers (max. 20.000 per dag)  op 8 en 9 juni met 11 podia. (bij 7000 bezoekers wordt  er al winst gemaakt!)

Samenvatting van die aanvraag met tussen haakjes mijn aanvulling en commentaar: 

Camping

Ook de camping is weer bij het festival betrokken. Open Air wil daar ook ‘iets meer vertier’ brengen:  een loungetent met ‘rustige’ achtergrondmuziek van 90 dB (A), silent disco (met koptelefoons op, misschien een idee voor het hele festival?), een nachtelijke theatervoorstelling en ochtendgymnastiek. De camping begint al op vrijdag 7 juni 18.00 uur tot maandag 11.00 uur. De muziek is vrijdag van 21.00 tot 4.00 uur en zaterdag van 22.00 tot 4.00 uur. De gym is om 11.00 uur (kan vast ook niet zonder muziek). De plannen zijn nog niet concreet en een gedetailleerd programma is nog niet beschikbaar, maar Open Air zal geen grootschalige afterparty met ‘luide’ muziek organiseren.

Open Air denkt dat de luidsprekers het best naar de A9 gericht kunnen worden, daar is een geluidscherm! (Worden de automobilisten op de A9 niet afgeleid, toch).

Dit  ‘vertier’ is op een kaart ingetekend links naast het entree gebouw van de camping, de geluidsbron staat echter niet op de A9 gericht, maar parallel aan de A9 richting Manege en Tulip- inn.

’s Nachts zal het geluid ‘perminent’ (?) gemonitord worden door een medewerker van dBControl. Volgens de berekeningen zal het geluidsniveau bij de woningen (Kantershof) onder de 40 dB(A) blijven.

alternatieve fietsroute
Parkeerterreinen

Inrichting festivalterrein

Nieuw t.o.v. 2012:

De entree met de poortjes komt naar voren op het ‘Bolwerk’, dichter bij Nellestein (was vorig jaar (brom) fietsstal plek). Het 3 etages hoge Heineken bouwwerk komt onder/in de bomen op het ronde grasveld met de heggen (vorig jaar de entree).

Nieuw is dat het naakteiland weer in het festivalterrein is opgenomen (vorig jaar verbood de brandweer dat wegens veiligheidseisen). Het wordt als ‘chill out’ plek ingericht voor ‘slechts’ 750 bezoekers (volgens Open Air kunnen er fysiek veel meer bezoekers op). Als het vol is geldt 1 eruit, 1 erin bij het voetgangers bruggetje. Er komt een ‘paal’ in het midden met vlaggetjeslijnen naar de bomen en daaromheen een cirkel met ligstoelen en parasols. 

Er komen 2 (5x5) pagode tenten voor een ‘kleine’ bar (alles moet over dat hoge, smalle voetgangersbruggetje) en een overkapping voor een ‘kleine’ geluidsinstallatie, geluid max. 85 dBA, “vergelijkbaar met het geluidsniveau van een ‘gezellig’ café”, aldus Open Air.

(Hoe goed zijn de oren van Open Air nog? Is de ‘achtergrondmuziek’ van de andere 10 podia mogelijk te overheersend? 
60 dB gespreksniveau, 80 dB drukke weg op 10 meter afstand, 100 dB opstijgende jumbojet. Langer dan 10 minuten 85 dB zijn oordoppen nodig om je gehoor te beschermen. Ons Nellestein-carillon speelt 75 sec een melodietje, waarbij de piekbelasting gemeten op 6 meter hoog, 2 meter voor de gevel van het Liendenhof blok onder 75 dB moet blijven. Dat mag van het Stadsdeel nog maar 4 keer per dag!).  

Het naakteiland is  onderdeel van de veilige haven waar dieren zich tijdens het festival terug zouden kunnen trekken!

(Zie Quicscan voor Flora en Faunawet gemaakt in 2011 voor veel kleiner festival dan de 10.000 bezoekers die er toen kwamen. Ook interessant daar onder bestuur bij de vergaderingen alle vergaderstukken, ook financiële verslagen/begrotingen etc. Niet te vinden hoeveel Open Air betaalt voor ‘misbruik’ Gaasperpark.)

Hopelijk redt een veto van de brandweer ook dit jaar weer het naakteiland, zodat er tenminste nog één grasveld aan de noordoever van de plas vrij snel na Open Air, weer door (naakt)recreanten gebruikt kan worden, zonder je af te vragen wat 40.000 bezoekers daar allemaal wel of niet gedaan hebben en zonder dat te ruiken.

Festivalterrein te klein voor zoveel materiaal en mensen.  

Open Air wil een ‘kleine’ door hekken omgeven opslag voor materiaal buiten het terrein realiseren.

Op de onduidelijke Grid tekening staan echter 2 blauwe blokjes getekend buiten het festivalterrein. Over de brug na het grote grasveld, met het ronde dakje, richting Langerlust, dan het zijpad naar links, door het bosje in die zeer bloemrijke weilanden.

Op die plek hoorde ik vorig jaar ransuilen roepen en iets verder een jonge bosuil. 

Misschien toch dat Heineken bouwwerk maar weglaten? Wat minder bezoekers?

Er zijn in totaal 11 podia met geluid,  3 meer dan in 2012 nog afgezien van het ‘vertier’ op de camping.

Het gewenste dB niveau:

8 podia   100 dBA-115dBC, waarvan 3 op 10 meter van de geluidsbron, 3 op 20 meter, 1 op 50 meter en 1 ín midden ‘area’

2 podia in tent 103 dBA-118dBC midden tent 16 tot 22 meter

1 podium 85dB-100dBC in midden ‘area’ op naakteiland

Uitdelen flyers

Open Air zal geen flyers of ander reclamemateriaal uitdelen. (Geen flyers van open Air “see you next year” die langs het fietspad en ook aan de zuidoever van de plas tot ver in Gein dagen later nog op de grond lagen? Geen verpakkingen van Marlboro weken later nog tussen de struiken? En Marlboro filters? Flyers en kaartjes van andere festivals tussen de fietsen en langs de paden?)

Schoonmaak

Schoonmaken van het terrein en de aan- en afvoer-routes zal door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren, gespecialiseerd in het opruimen van evenemententerreinen, werken voor bijna alle grote festivals. Ze zetten kliko’s neer over het hele terrein om afval in te deponeren. (slim bedacht toch. Het slecht functionerende afvalcontainer systeem van Groengebied Amstelland wordt ruim voor het festival al uit het park verwijderd!) De nadruk ligt dit jaar op het schoonhouden van het terrein tijdens het festival. Er worden meer en grotere teams ingezet die het terrein de hele dag bijhouden. Ook worden medewerkers ingezet die de bezoekers aanspreken wanneer zij afval niet in de daarvoor bestemde afvalbakken deponeren. Voordeel hiervan is volgens Open Air, dat het terrein schoner blijft, er bewustwording bij de bezoeker optreedt van hun eigen gedrag en de algehele schoonmaakactiviteiten tot het minimum beperkt kunnen worden. (Misschien kunnen die ‘bewust geworden’, hoogopgeleide bezoekers van Open Air als ze nog eens terug komen in het Gaasperpark (een groot percentage zegt volgens de evaluaties van Open Air dat ze nog eens terug zullen komen, ook als er geen festival is) iets terug doen voor het park; andere recreanten ook bewust te maken van hun gedrag, zodat het door Groengebied Amstelland toch al tot een minimum beperkte schoonmaakactiviteiten, tot minder zwerfvuil in het Gaasperpark leiden. Met 40.000 hoog opgeleide, bewustgemaakte bezoekers zou dat mogelijk moeten zijn, toch?)

Open Air denkt de afvalstromen zo op een betere manier te kunnen scheiden en zo het afval gescheiden aan te kunnen bieden.

Dit gespecialiseerde schoonmaakbedrijf, Webu Environment heeft ook in 2012 de schoonmaak gedaan. Met blazers werd het afval dat weg te blazen was, op een grote hoop geblazen (of vloog het toch misschien soms ook de andere kant op tussen de struiken en kruiden?) en ongesorteerd in een container verzameld. Waar en wanneer de maisbekers, composteerbaar bij 70°C, van de rest van het niet composteerbare afval gescheiden werden…..?

In december 2012 kostte het mij  slechts een uurtje om voldoende ‘materiaal’  te verzamelen in het voormalige Rosarium van het Gaasperpark om voor alle deelraadleden, bestuurders en leden van de griffie van Amsterdam Zuidoost een Open Air Kerstpresentje te maken, Open Air Original 2012/2011, van afval van de Open Air festivals van 2011 en 2012. Sommige maisbekers lagen er waarschijnlijk al sinds juni 2011, nog steeds niet gecomposteerd (70°C is het heel zelden in het Gaasperpark), soms wel ‘gemaaid’ door het Groengebied Amstelland en recreatie Noord Holland b.v. Ook voor de bestuurders van deze organisatie was er genoeg materiaal voor een kerstpresentje 'Open Air 2012 original'. Er was zelfs nog materiaal over om de raadszaal te versieren tijdens de laatste stadsdeelraadsvergadering van 2012! 

(Zie weblog Heerlijkheid Gein dec 2012 voor filmpjes Actie Open Air kerstpresentje 2012 en the making of Open Air Kerstpresentje.)

parkeren
Alternatieve fietsroute

(brom) Fietsen

Voor (brom)fietsen wordt een duidelijke parkeerplek binnen  het festivalterrein gecreëerd, dicht bij de ingang. De stalling is onbewaakt. (Vorig jaar stonden de (brom)fietsen overal, in de bosplantsoenen en in de nieuw aangelegde perken met siergrassen.) 

De omleiding van het doorlopende fietspad is nu verder richting Gaasp verlegd over een voetpad. Op de kaart lijkt het of ook de paden door de vaste planten tuinen, het doolhof, langs de rotstuin en de Japanse tuin, het fietspad achter het grote grasveld met het ronde dakje afgesloten zijn. Hoe het bij de grienden zit en bij het duinlandschap is niet te zien op die kaart. Ook is niet te zien of dat alleen op 8 en 9 juni geldt of voor de hele periode. 

Auto’s: 741 auto’s per dag. 

Parkeren Noord 580 plaatsen (bestaande parkeerterreinen)

Parkeren Oost 681 plaatsen (grotendeels niet bestaande parkeerplaatsen. Hiervoor worden weilanden in het park te vroeg gemaaid, er stonden vorig jaar zeker 200 auto’s in het park gestald! In de evaluatie van 2011 was ‘minder auto’s door het park laten rijden en er laten parkeren’ een aanbeveling! Ook de bermen langs de Driemondweg  bij Langerlust stonden vol. Verderop zijn ook zulke ‘bermplekken’ ingericht en ook op het gras van het surfstrand aan de Zuidoever zijn parkeerplekken voor Open Air! (een van de weinige stukken oever waar je nog aan de plas zou kunnen zitten) deze bezoekersstromen moeten door het hele park om bij de ingang te komen. De paarden-polderweilanden staan niet meer ingetekend als parkeerplek). 

“Crew, Artiesten en Pers kunnen, indien in het  bezit van een  parkeerkaart, parkeren op het speciale P-crew, artiesten en pers. Deze wordt gecreëerd aan de Driemondweg en middels borden en verkeerregelaars worden mensen naar hun plek geleid”, aldus Open Air in haar vergunning aanvraag. (Aan de Driemondweg dus niet in het park. Wie staan er dan straks toch weer in het park geparkeerd? Hoeveel artiesten-, crew- en persplekken zijn er eigenlijk?)

Metro

Er kunnen extra treinen ingezet worden, waarvoor Open Air betaalt, bezoekers moeten een geldig vervoersbewijs hebben, de afsluiting van de tunnelbuis wordt in het Open Air weekend opgeheven (dan dus wel metrotreinen naar CS), maar metro 53 rijdt route van 50 dus overstappen op Van de Madeweg voor A’dam CS. Extra treinen gaan wel van Gaasperplas naar CS. Laatste metro van Gaasperplas rijdt om 0.30 uur.

Naamsverandering

De naam is van dance-festival veranderd in stadsfestival. (Omdat het toch niet zo op het platteland lag als ze eerst dachten, omdat dance-festival niet meer zo’n positieve uitstraling heeft, omdat ze meer rekening met de omwonenden gaan houden?)

Uitsluitend geluidsarme diesel aggregaten met lekbak.

(Misschien kan de muziek dan wat zachter, anders valt dat helemaal niet op. Benieuwd hoe de CO2 uitstoot van het Open Air festival het streven van het Groengebied Amstelland naar CO2 neutraal onderhoud beïnvloedt! Geen gegevens beschikbaar hierover.)

Klachten

Er komt een bewonersbrief met daarin een telefoonnummer van Open Air voor informatie. (Dat bleek vorig jaar ook het slecht bereikbare klachtennummer te zijn. Er waren daardoor vermoedelijk weinig klachten en ook omdat veel mensen die Pinksterdagen weggegaan zijn.)

Dit jaar zal er een vaste telefoonlijn zijn.

Tijdens het festival zal dBControl geluidsmetingen doen en er zal een klachtenlijn zijn die gedurende het hele festival bemand wordt. “De klachtenlijn zal tijdig doorgegeven worden aan alle betrokken partijen. dBControl zal persoonlijk contact opnemen met de klagers en waar nodig ook metingen verrichten”, aldus Open Air. (Benieuwd of bewoners ook bij ‘alle betrokken partijen’ behoren volgens de vergunning aanvragers en verleners! Vorig jaar niet in ieder geval!)  

Muziekstijlen:

House, Afro Beat, Disco, Electro, Techhouse, Urban, Eclectisch, Deephouse, Techno, Ambient chill en op de camping lounge muziek en jaren ’70 disco. En muziek alleen te horen  via koptelefoon. (Kennelijk geen dubstep meer dit jaar).

Een lijst met hoeveel en welke objecten en voorwerpen in het park geplaatst worden ontbreekt en op de slechte-kwaliteit kopieën van de kaarten van het festivalterrein is dat niet te lezen, soms maken logo’s en legenda lijsten delen van de kaart onleesbaar. De legenda zijn helemaal niet te lezen. (ook in voorgaande jaren was dat een probleem. De afdeling vergunningen van het stadsdeel deed er weken over om te reageren op het verzoek om digitale versies van de kaarten aan te leveren.  

Er zit dit jaar een uitgebreid geluidsplan V3 gemaakt door Westerveld advies bij. Daar zit een zwaar copyright op. Ik probeer een digitale versie lost te krijgen bij de opdrachtgevers Open Air. Later meer hierover. 

Ten slotte

De grasvelden die sinds Open Air 2012 niet meer in oude staat teruggebracht konden worden, zijn deze week in gezaaid met nieuw gras. 

Nog 55 dagen te gaan voor deze graszaadjes voor ze weer onder stalen rijplaten, vrachtwagens, vloerdelen en 80.000 voeten geplet/vermoord worden……

Oproep

Op 30 mei 2013 behandelt de rechtbank ons bezwaar tegen de vergunning voor 2012, te laat om nog echt effect te hebben voor 2013.

We onderzoeken nog met de advocaat of er nog andere mogelijkheden zijn.

We denken weer na over protest demonstratie/actie. 

Wat kunt u doen

- Belangrijk om bedenking tegen deze vergunningverlening in te blijven dienen en later bezwaar te maken tegen vergunningverlening, zodat de centrale stad ook weet dat er bezwaren tegen dit festival op deze plek en in deze periode zijn. (Ecologische Hoofd Structuur (EHS), Hoofd Groenstructuur Amsterdam (HGA), Groei en bloei seizoen.) Op de site staat nog een handleiding schrijven zienswijze.

- Als er weer een bewonersvoorlichtingsavond komt, kritische vragen blijven stellen 

- Klachtenlijn bellen op de dagen zelf en daarvoor of na tijdens op en afbouw.

- Zoek contact met politieke bestuurders: Vragenstellen per e-mail, telefoon, brief aan raadsleden en bestuurders van Amsterdam Zuidoost, Amsterdam, en provincie Noord Holland. Gegevens zijn te vinden in informatie boekje Zuidoost, op websites van stad en provincie, bij politieke partijen.

- Meldt overtredingen van de Flora en Faunawet bij de inspectie en vraag om handhaving (vleermuizen en orchideeën hebben vorig jaar voor extra te nemen maatregelen door Open Air gezorgd. Het vogelonderzoek heeft een uitbreiding naar  langer dan  2 dagen heel veel lastiger gemaakt. Sander Groet droomde van een 4 daags stadfestival. Prima, maar dan niet hier in de EHS,  liever in de voormalige Shelltoren in Noord, die onlangs door hem, samen vennoten, is aangekocht!) 

- Schrijf een ingezonden brief naar een krant, reageer op facebook bij Open Air of bij Gaasperpark

- Vul de in Nellestein huis aan huis verspreide enquête in, schrijf er uw commentaar op, vul per vel meerdere personen in of maak extra kopie en lever hem op tijd weer in.

Als we niks doen blijven deze evenementen voorlopig nog wel doorgroeien. 

Er is nog steeds veel vraag naar en er is een hele evenementen industrie ontstaan."

© 2009