Amsterdam Open Air

Vanavond om 20.00 uur is er in het Planetarium in het Gaasperpark een informatieavond over het Amsterdam Open Air festival op 4 juni. Meer hierover leest u hier. Op de site van Emile Jaensch, portefeuillehouder in stadsdeel Zuidoost, staat een reactie op Emiles enthousiaste bericht over het evenement.

gaasperreiger

Onderstaande reactie van Winnie Meyer Ricard geeft precies aan waar het om gaat:

"Beste Emile, geachte stadsdeelportefeuillehouder,

 De droom van de een is de (lange) nachtmerrie van de ander.

Van park tot poptempel.

 “Ik droom van plantsoenen waar het publiek, oud en jong, onwetend en ingewijd, het hele jaar door gemakkelijk getuige kan zijn van wat in de loop der seizoenen, (….) op het gebied van onze inheemse planten- en dierenwereld te beleven valt. Een plantsoen, waar de stedeling zich gedurende enige vrije uren per week kan inleven in onze flora en fauna en een goede inleiding en voorbereiding kan vinden voor een vruchtbaar verblijf in onze beroemde vakantieoorden.”

 Degene die dit zo´n 70 jaar geleden schreef, en bij vakantieoorden nog dacht aan Texel, Otterloo en Schin op Geul, zette zich naast de bevordering van “natuur om de hoek” ook in voor het behoud van “woeste gronden” waar wilde planten en dieren konden blijven gedijen in plaats van het steeds meer ontginnen ervan voor eindeloze aardappelvelden. Hij stimuleerde ook mensen om zich aaneen te sluiten om zo sterker te staan om onze natuur te behouden. Zo werd onder andere de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten opgericht en werd het Naardermeer, bestemd als vuilstortplaats voor Amsterdam – ook toen al! - behouden. Met tientallen fraai geïllustreerde uitgaven, nu zeer geliefd op Marktplaats, zorgde hij ervoor dat ook het “grote publiek” de kans kreeg natuur en omgeving van eigen land te ontdekken.

 Sinds Jac. P. Thijsse, inderdaad hij is die schrijvende natuurliefhebber, ging er nog veel fraais in ons land verloren voordat men eindelijk begreep waarom behoud van dieren- en plantensoorten, van biodiversiteit, niet alleen voor biologen en professoren, maar voor iedereen belangrijk is, waarom genieten van en recreëren in de natuur dichtbij en verder weg essentieel is voor ons levensgeluk en gezondheid.

 Er veranderde veel ten goede. Meer clubs gingen zich inzetten voor onze omgeving, landelijk, maar ook kleinschalig, mensen in gewone woonbuurten komen nu op voor “hun” natuur dichtbij. Landelijk en provinciaal natuurbeleid maakte bijvoorbeeld de EHS met natuurverbindingen en speciale beschermde gebieden mogelijk. Maar ook beleid per woon- en leefomgeving, dat in Amsterdam de HGS, maar ook postzegelparkjes opleverde.

Beleid waarbij, meer en minder succesvol, wordt geprobeerd, recreatie en een veelzijdige leefomgeving te combineren. Zoals in onze regio Groengebied Amstelland dat doet met de recreatie- en natuurgebieden aan de zuidoostelijk stadsranden.

- Als doel heeft dit recreatieschap onder meer: het tot stand brengen en bewaren van een natuurlijk milieu.

- Het bestuur, waarin ook stadsdeel Zuidoost is vertegenwoordigd, en de medewerkers proberen dit onder meer te realiseren door toezicht te houden op naleving van wetten, verordeningen en bepalingen in het gebied.

Er is dankzij deze organisatie veel tot stand gebracht. Wij als bewoners kunnen dichtbij huis ontspannen, andere mensen ontmoeten en genieten van de natuur, zoals tijdens deze mooie aprildagen.

Maar o, wat gaat er ook veel mis, wat worden de oorspronkelijke uitgangspunten onder het mom van “genieten” vaak te grabbel gegooid. Net zoals er landelijk nu een trend is om alles wat in vele jaren hard werk voor de natuur is bereikt bij het grof vuil te zetten.

 Gisteren begroeven we een van de opvolgers van Thijsse en Heimans, iemand die de natuur van Amsterdam en omgeving (en elders in Nederland!) heel goed kende en liefhad, er inspirerend over schreef en ontelbare foto´s ervan maakte. Tien jaar geleden schreef hij “Ik vind het bespottelijk dat we niet in staat zijn de natuur die we nog hebben te behouden”, over het nieuwe hotel en de jachthaven van IJmuiden, waarvoor een duingebied was opgeofferd.

Het is inderdaad bespottelijk, wat er ook nu weer landelijk gebeurt, maar ook steeds weer hier in en nabij ons stadsdeel. Door mensen die beter zouden moeten weten, die de verantwoording kregen voor het “naleven van de wetten enz. om dat “natuurlijke milieu” in stand te houden. In plaats daarvan schenden ze steeds weer zelf de wetgeving die er bijvoorbeeld is voor Flora en Fauna.

Diezelfde bestuurders van stadsdeel en Groengebied zeiden na het Bal-lorig debacle “eens, maar nooit weer”.

Tot aan de volgende grote misser dan weer…

 Nu de Structuurvisie Amsterdam vooralsnog bouwen aan de Gaasperplas uitsluit en het hele gebied is opgenomen in HGS en EHS, vonden Groengebied en stadsdeel het een goed idee het park dan maar op een andere manier te verzieken. Voor “hippe en jonge lui” (dus niet voor bijvoorbeeld buurtbewoners) wordt een festival georganiseerd, dat als test moet dienen, voor ongetwijfeld veel meer vergelijkbaar feestelijks, vooral bedoeld om meer mensen naar het park te trekken en hen te laten ervaren dat dit een heerlijk gebied is om te vertoeven. (Dat het ook een goed gebied is om te wonen, staat er ook nog stiekem tussen gefrommeld).

 Toen verontruste bewoners voor het eerst melding maakten van dit plan, was er veel nog niet duidelijk. Voor hoeveel bezoekers was het bedoeld, wanneer was het gepland, er was sprake van eind juni, waar in het park en op welke manier. Duidelijk aangekondigd en tevoren overlegd met de – niet hippe – bewoners van Zuidoost werd er niet.

Nu blijkt het dus al begin juni te zijn! Verbijsterd vraagt iedereen zich af: hoe halen jullie het in je bolle hoofd!

Een dergelijk “evenement” op die fraaie “metropolitane plek” kan misschien onder voorwaarden eventueel in het Gaasperpark worden georganiseerd.

- Maar niet middenin de broedtijd! De organisatie is “gewend in natuurgebieden” te werken. Ook in de broedtijd, ook in HGS-gebied? Gevraagd? De GGA-medewerker die ik al begin maart er over aansprak had nog nooit van “broedtijd” gehoord. Hij zou het doorgeven…

- Hieronder staat een korte samenvatting van de Natuurwetgeving, Kunnen stadsdeel en Groengebied garanderen dat de genoemde wetgeving niet wordt overtreden?

- Niet in een af te sluiten deel van het park, dat volgens het bestemmingsplan Gaasperdam een openbare functie heeft. Wat wordt er door en voor de hekken beschadigd?

- Niet met een dergelijk groot aantal bezoekers in een gebied dat direct grenst aan de woonbebouwing.

- Niet met 4 hoofdpodia en diverse kleinere. Voor de opbouw alleen al zullen vrachtauto’s´s nodig zijn, rijplaten moeten worden gelegd enz. Wat wordt daardoor beschadigd en verstoord?

- Niet daar waar muziek over water, zoals bekend, heel ver draagt. Het Gaasperpark ligt nu eenmaal aan dat water...

- Wie betaalt de schoonmaakkosten e.d. De bewoners van Zuidoost?

- Datzelfde geldt voor kosten van de beveiliging? Wie betaalt dat?

 Hoor ik iets mompelen over oude taarten?

- Toen jij nog luierde liep ik al in een T-shirt met We Help You in Kralingen rond. In augustus…. Daarna bezocht ik vele pop-concerten, binnen en buiten, maar nooit in kwetsbare gebieden zoals hier en in het voorjaar. Als o.a. mede-oprichter van de Amsterdamse sleep-inns organiseerde ik allerlei grotere en kleinere festivals en activiteiten voor hippe en jonge lui. Natuur en cultuur kunnen goed samengaan, maar niet ten koste van de natuur.

- Sinds enkele jaren organiseren jongeren uit Gaasperdam zelf “Gaasperpleasure”. Ze doen daarvoor alles zelf. Half augustus, op een locatie aan de zuidkant van de Gaasperplas waar niet veel schade kan worden aangericht. Sommige mensen in de nabije en verdere omgeving (het geluid draagt ver!) vinden die dag herrie al een bezoeking. Anderen, zoals ik, hebben er minder moeite mee, op dat moment en die plaats en met een betrekkelijk beperkt aantal bezoekers. Dit jaar wilden deze jongeren ook een dag voor “iedereen” organiseren, ook voor hippe oude lui dus. Dit initiatief van eigen jongeren uit de wijk werd afgewezen ten gunste van de grote commerciële clubs van elders.

- Denk je nu echt dat die bezoekers zullen ervaren hoe heerlijk het hier vertoeven is en weer terug zullen komen om van de natuur te genieten? Wel eens de day after het festival in Spaarnwoude geweest? Eén grote berg rotzooi en vertrapt gras. Wat die schattige roze afvalbakken bij de Gaasperplas niet kunnen verwerken aan vuilnis kun je juist nu zien op foto´s op de AT5 website na afgelopen weekend al. Toen er geen 10.000 mensen rondhopsten.

- Tenslotte. Denken Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost echt dat het lieftallige meisje in het filmpje hier straks de kans krijgt om de “nature van de Gaasperplas te exploreren”, die schattige konijntjes te zien en de nachtegaal te horen zingen? En dat ze de moeite neemt om nog eens terug te komen op een “gewone” dag?

 En dan ook nog.

Vandaag organiseert de festivalorganisatie in het Planetarium een bijeenkomst van maar liefst een uur voor “bewoners van Nellestein” om zich voor te stellen en de plooien glad te strijken. Gelukkig zijn ook bewoners van de andere kant van de plas uitgenodigd, want ja, dat ver-dragende geluid hè… Maar grote delen van de buurten daar zijn niet uitgenodigd, hoewel die evenveel overlast ervaren. En nog erger, de organisaties die zijn gevestigd aan de Gaasperplas en/of zich bezig houden met de belangen ervan zijn helemaal niet geraadpleegd, laat staan uitgenodigd.

Om oud vertrouwde kreten te gebruiken: Hoort zegt het voort en Komt allen!

 Winnie MR

gaasperrust

 Een klein lesje wetgeving voor bestuurders.

Iedereen die binnen- en buiten de bebouwde kom activiteiten onderneemt, of dat nu bouwactiviteiten of beheerswerkzaamheden betreft, het aanleggen van wegen of het organiseren van evenementen moet rekening houden met de

Flora- en Faunawet

Het uitgangspunt van de Flora -en Faunawet is 'Nee, tenzij'. Dit betekent dat alles wat schadelijk is voor bedreigde soorten verboden is. Van het verbod ('nee') kan alleen onder bepaalde voorwaarden ('tenzij') worden afgeweken.

Zorgplicht en verbodsbepalingen

In de Flora- en Faunawet is een zorgplicht opgenomen die voor alle dieren geldt. Menselijk handelen mag geen nadelige gevolgen hebben voor dieren. Naast de zorgplicht bevat de wet ook een aantal verbodsbepalingen die zorgen dat in het wild levende soorten zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Het is niet toegestaan planten te plukken en dieren te doden, te vangen of te verstoren die onder de Flora- en Faunawet vallen.

Hieronder de voor ons hier het meest relevante.

 Bepalingen betreffende dieren in hun natuurlijke leefomgeving

 Artikel 9: Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen.

 Artikel 10: Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten.

 Artikel 11: Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.

Apart even aandacht voor vogels, hoewel in het Gaasperplaspark bijvoorbeeld ook zeer kwetsbare vleermuizen en amfibieën voorkomen, alle beschermd.

 Alle vogels die van nature in het wild voorkomen op het grondgebied van de EU worden beschermd door de Flora- en Faunawet. Vogels die gekweekt worden (…) vallen dus niet onder deze wet. (….). Om deze bescherming gestalte te geven, bevat de Flora- en Faunawet allerlei verboden zoals het verbod op het doden, verwonden en verstoren van vogels, hun nesten en eieren.

 Vogels worden in het bijzonder beschermd tijdens het broedseizoen. Van wanneer tot wanneer duurt het broedseizoen? Vaak wordt als grove lijn gezegd dat het broedseizoen duurt van 15 maart tot en met 15 augustus. De bescherming van vogels is echter niet gebaseerd op een datum, maar op het daadwerkelijke broedseizoen. Dat kan ook al voor 15 maart of na 15 augustus zijn. Het broedseizoen begint niet pas wanneer de eieren gelegd zijn. Het broedseizoen gaat al van start met de paarvorming, territorium afbakenen en het bouwen van nesten. In deze tijdsspan worden vogels, hun nesten en eieren beschermd door de Flora- en Faunawet. Het nest mag niet verwijderd, verstoord of leeggehaald worden."

© 2009