Anton de Kom

ADeKom

Zuidoost: "Op 24 april presenteerde stadsdeel Zuidoost een lespakket over het leven en werk van Anton de Kom. Hart van het lespakket is een dvd met een filmisch portret over Anton de Kom. De film bevat uniek beeldmateriaal uit het familiearchief. Het lespakket is voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Iedere basisschool in Zuidoost krijgt het lespakket.

Sinds 24 april 2006 staat op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost een monument ter nagedachtenis van De Kom. Het monument heeft tot veel reacties geleid, waaronder ook de vraag wie Anton de Kom precies was. Zijn verhaal als strijder voor rechtvaardigheid ongeacht kleur en etniciteit is nog niet bij een ieder bekend. Stadsdeel Zuidoost wil middels dit lespakket de betekenis van Anton de Kom overdragen."

Ondanks alle commotie vind ik dit een prachtig beeld. Maar toch zit iets me niet lekker. Er wordt een lespakket samengesteld voor de 'bovenbouw van het basisonderwijs'. Ach. Klinkende woorden - holle vaten. Het gaat allemaal zo mondjesmaat en zuinigjes. Dat doet me denken aan mijn Surinaamse buurman die een Nederlandse vlag kocht en uithing toen een paar weken geleden zijn dochtertje de Citotoets van de basisschool haalde. Tien dagen heeft de vlag met bijhorende schooltas zielig alleen de straat gesierd. Het stelt eigenlijk niet zo veel voor.

Wat de Kom verdient is niet enkel een lespakket voor de basisschool, maar een pakket voor de hele bevolking van Zuidoost. Zet de film op YouTube of breng de DVD in de handel, zendt de film uit op AT5, geef een editie van zijn werk uit. Maar blijkbaar houdt men zich toch een beetje in. De Kom was een communist. Wellicht dat men dat niet aan de grote klok wil hangen. Hij stierf in een concentratiekamp.

Geschiedenis VPRO: "Anton de Kom (1898-1945)
Nu al een legendarische Surinamer en straks wellicht ook Grootste Nederlander Aller Tijden. Anton de Kom maakte zijn denkbeelden onsterfelijk met het persoonlijke 'Wij slaven van Suriname’, een klaagschrift tegen de Nederlandse staat. Zette zijn leven op het spel als Surinaams revolutionair en antikoloniaal strijder voor mensenrechten. Hij stierf als verzetsman voor het land waarnaar hij werd verbannen."

De initiatieven zijn zo benepen allemaal. Vertrouwen in eigen kunnen is nog steeds niet vanzelfsprekend. Als de Kom nu nog had geleefd, dan had hij zeker de heersende Surinaamse politiek aan de kaak gesteld.
Hoe Suriname met zijn burgers omgaat.

Volkskrant: "Uniek in de wereld, zo noemt Unesco de houten binnenstad van Paramaribo. Toch staat het huis van Suriname’s bekendste verzetsstrijder, Anton de Kom, nagenoeg op instorten."

Adekhuis

Ouderlijk huis van Anton de Kom in Paramaribo

HannieSchaft: "Antropoloog Emanuels heeft wel een verklaring voor het gebrek aan belangstelling in Suriname. 'Suriname gelooft nog steeds niet echt in de eigen kracht en helden. Iemand als Anton de Kom is wel een boegbeeld voor Surinamers in Nederland, omdat die al een stuk bewuster zijn van hun eigen identiteit dan hun familieleden hier. Vroeger werd ons geleerd dat onze voorouders die strijd leverden oproerkraaiers en criminelen waren. Dat beïnvloedt het zelfbeeld van de Surinamer nog steeds.'"

© 2009