Bijensterfte neemt toe

bijensterfte
Klik voor video

Zembla: "Maart 2011 liet ZEMBLA in haar uitzending ‘Moord op de honingbij’ zien dat van alle Europese landen Nederland de grootste bijensterfte heeft. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte.

De producenten van landbouwgif ontkennen ieder causaal verband. In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR), de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte.

Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda. Onderzoek van ZEMBLA toonde aan dat de adviseur van staatssecretaris Bleker van Landbouw, Universiteit Wageningen, financiële banden heeft met producenten van landbouwgif, bijvoorbeeld de firma Bayer.

De massale bijensterfte is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij.

De sterfte-explosie loopt gelijk met de invoering van een nieuw type insecticide, imidacloprid, dat in de jaren negentig op de markt kwam. Het middel werkt continu, omdat het preventief op de zaden is aangebracht waardoor de hele plant giftig wordt. Bijen die in aanraking komen met de pollen en het stuifmeel, nemen het gif mee naar de bijenkorf. De bijen worden dan ziek en gaan dood."

In haar boek Hamburgers in het Paradijs heeft Louise Fresco het ook over bijen. Maar zij behoort tot de nomenklatura die vooral oog heeft voor de economie en zij vindt de bijensterfte blijkbaar vrij normaal, ondanks dat ze zich terdege realiseert dat er problemen zijn. Ze negeert de onderzoeken hierover en vindt de sterfte geen probleem. Ze zaait twijfel over de schadelijke gevolgen van chemische middelen, maar geeft wel schoorvoetend toe dat afwezigheid van bestrijdingsmiddelen gunstig is. Dat is nogal stuitend voor een hoogleraar en internationaal voedingsdeskundige. Schizofreen zou je dit kunnen noemen, of anders is het gewoon een kwestie van financiële belangen, want zij is ook commissaris bij Unilever en de Rabobank. Haar tactiek is het zwaar overdrijven van de bezorgdheid van de  milieubeweging (die het over de 'ondergang van de aarde' zou hebben) en het bagatelliseren van de reëel bestaande problemen. Haar boek is een aanfluiting, een propaganda-offensief ten gunste van de chemische industrie die zich door de milieubeweging in zijn winsten bedreigd voelt.

Louise Fresco: "De afwezigheid van bestrijdingsmiddelen heeft gunstige effecten op insecten, met name bijen en hommels (waarvan om nog onbekende redenen de populaties teruglopen), vogels en kleine dieren.
Toch is de boodschap duidelijk: hoe minder chemicaliën – zeker als ze moeilijk afbreekbaar zijn – hoe meer soorten, ook nuttige soorten, zoals bijen, die bij enkele gewassen voor bestuiving zorgen. (p. 241)

Ziekten en insectenplagen zouden toenemen, terwijl tegelijk nuttige insecten als bijen het loodje zouden leggen door het gebruik van allesvernietigende chemische middelen. (p. 378)

Het beeld doemt op van een wereld zonder bossen en bijen... Toch blijkt in de daaropvolgende decennia telkens weer dat sombere berichten over bevolkingsdruk en de ondergang van de aarde overdreven zijn. (p. 387)

Houden we voldoende insecten over die voor de bestuiving zorgen, of komt door de verdwijning van bijen [hier heeft ze het zelf over de verdwijning van bijen!] de productie van landbouwgewassen ernstig in gevaar? Er is hier wel enige reden tot zorg. Zelfs de chronische blootstelling van insecten aan lage doseringen van neonicotinoïde insecticiden (een vervanger voor nog schadelijker stoffen) [hier geeft ze dus toch toe dat ze het probleem kent en dat deze middelen schadelijk zijn] is vergelijkbaar met die aan kankerverwekkende stoffen. Vele biociden zijn oplosbaar in water, met ernstige gevolgen in natte gebieden. Maar ook hier is de uiteindelijke balans niet zo negatief als de schaduwdenkers het voorstellen. Andere insecten kunnen de bestuiversrol overnemen. En nog belangrijker: veel landbouwgewassen zijn zelfbestuivers, bijvoorbeeld rijst, of vermeerderen zich vegetatief, zoals aardappel, en hebben dus geen bijen nodig om zaad te produceren. Het probleem kan wel spelen bij fruitbomen en een aantal tuinbouwgewassen die afhankelijk zijn van bestuiving. Als dat niet door insecten gebeurt, moet dat handmatig gedaan worden. Maar fruit, hoe nuttig en lekker ook, is niet het meest doorslaggevend om de wereld te voeden. (p. 393)"

Wat Fresco hier zegt is 'laat de bijen maar uitsterven, er zijn nog andere insecten, en die gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving zijn te verwaarlozen, desnoods moet bestuiving maar door de mens gebeuren (zoals in China)'. Het is toch onvoorstelbaar dat iemand dat zo uit haar pen durft te laten vloeien. Niet alleen bijen sterven uit, maar ook andere insecten. En het zou me niet verbazen als toekomstig onderzoek ook schadelijke effecten voor de mens zou uitwijzen; dat lijkt mij logisch. Wat tot nog toe gratis werd gedaan door de bijen zou volgens Fresco door de mens weer gedaan moeten worden. Dat is in deze crisistijd een inefficiënt en absurd voorstel.

In Zuidoost wil men meer fruitbomen planten en iets doen met tuinbouw. Daar heb je gezonde bijen voor nodig. Voormalig staatssecretaris Bleker kunnen we gewoon een milieucrimineel noemen. En mevrouw Fresco is de spreekbuis van een milieuonvriendelijke industrie. Wij kunnen deze dure en schadelijke soorten van de Homo Neoliberalis missen als kiespijn. De ontkenningsindustrie heerst over Nederland. Het gaat zoals altijd weer om de financiële belangen van een beperkte maar machtige groep voedingsconcerns tegen de belangen van de tuinbouw in.

Koos van Zomeren – Naar de Natuur: "... dat verdomde CDA altijd, nergens heerst een grotere aversie tegen Gods schepping dan in het CDA."




PartijVoorDeDieren: "Staatssecretaris Dijksma moet zich gaan inzetten voor een Europees moratorium op de giftige bestrijdingsmiddelen neonicotinoїden en fipronil. Vandaag heeft de Tweede Kamer de motie van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) aangenomen die hierom vroeg. Ouwehand wil dat deze middelen zo snel mogelijk van de markt worden gehaald omdat het landbouwgif een ernstig gevaar vormt voor de gezondheid van bijen.

Na een vorige week verschenen rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) zich bereid verklaard om twee toepassingen van dit landbouwgif van de markt te halen. De Partij voor de Dieren vond dat echter onvoldoende en heeft een motie ingediend voor een Europees moratorium op alle toepassingen van neonicotinoïden en fipronil.

Deze motie is vandaag gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, 50plus en de ChristenUnie. Staatssecretaris Dijksma moet zich nu sterk gaan maken voor een Europees verbod op deze gevaarlijke soorten landbouwgif."

© 2009