Bouwen en wonen

De bouwplannen van PvdA en VVD voor stadsdeel Zuidoost zijn ingegeven niet door de belangen van de huidige inwoners, maar door de belangen van de projectontwikkelaars. Nu de bouwindustrie in het slop is geraakt, door de schuld van de neoliberale markteconomie gefixeerd op privatisering en deregulering, is het de wens van rechts en onze regering om niet de burger bij te staan, maar de projectontwikkelaars. Er moet overigens ook geld verdiend worden door onze bestuurders via belastingen en verkoop van terreinen. Zuidoost is een probleemgebied en daar is geld voor nodig.
De plannen van stadsdeel Zuidoost zijn een goed voorbeeld van hoe het allemaal in mekaar zit en hoe het ook op grotere schaal fout kan gaan.

Zelfs het IMF heeft gemeld dat de huizenprijzen in Nederland fors te hoog zijn. Dat komt door de systematische opdrijving van de WOZ waarde door de gemeenten, die als norm aanhouden de hoogst gehaalde prijzen in een buurt, wat kan inhouden dat ze als norm kiezen de veel te hoge prijs betaald door fraudeurs om geld wit te wassen. Hoge huizenprijzen worden ook bepaald door de kunstmatig in stand gehouden schaarste aan goedkope woningen. En ook door de taxeringen door makelaars die er alle belang bij hebben om een woning hoger te taxeren dan reëel is.

Wat mij betreft kunnen de huizenprijzen 30% zakken. Maar dan zullen sommige mensen in de problemen komen. Er zijn al duizenden mensen in de problemen. Maar een reële huizenprijs hoort het streven te zijn in het belang van bewoners en bestuurders. Wat men nu gaat doen, bouwen voor de hogere inkomens, d.w.z. dure woningen, zal eindigen in een catastrofe, zoals dat al in meerdere Europese landen het geval is waar gigantische projecten werden opgezet die nu leeg staan. De enigen die baat hebben bij bouwen in een crisisperiode zijn de bouwondernemers. De burger zal moeten opdraaien voor hun winsten. Het betaalbare pakket sociale woningen zal nog kleiner worden, en de bevolking zal steeds minder in staat zijn om die dure woningen te betalen. Intussen is heel Nederland zowat vernield en zijn er nauwelijks nog groene zones waar de inwoner kan ontsnappen aan de luchtvervuiling.

De algemene verwachting (of hoop) is dat de huizenmarkt weer op zal bloeien. Maar dit is geen reële verwachting. De prijzen zijn eenvoudig veel te hoog. De burger zal voor vele komende jaren geen fors stijgend inkomen in het vooruitzicht hebben. Integendeel, het is de burger die moet opdraaien voor de crisis veroorzaakt door banken en regeringen. Rechts wil de zeepbel in de huizenmarkt in stand houden om de bouwondernemers, de makelaars, hypotheekverstrekkers e.d. een hart onder de geldriem te steken.
Trouw: "De huizenverkoop in het prestigieuze woonwaterproject Blauwestad in Oost-Groningen verloopt alarmerend slecht."
Huizenmarkt-zeepbel: "Vrijwel alle deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat woningprijzen naar beneden gaan, maar de meningen zijn behoorlijk verdeeld over hoe lang de reeds ingezette daling zal gaan duren en hoe fors de daling zal zijn."

Bouwen in tijden van crisis kan catastrofale gevolgen hebben. Natuur wordt vernietigd, meer wegen moeten aangelegd worden, nog meer groen verdwijnt, de luchtvervuiling neemt toe, en de leegstand van woningen zal ernstige vormen aannemen. De lasten van de ondernemers worden gesocialiseerd en de lusten zijn voor de ondernemers. Dat er dan nog geld overblijft om dringend noodzakelijke problemen op te lossen, zoals werkgelegenheid, verbetering onderwijs, wegwerken van etnische achterstanden, is zeer onwaarschijnlijk. Bij leegstand in bouwprojecten zullen de huizenprijzen onvermijdelijk als een baksteen naar beneden zakken. Gevolg nog meer mensen afhankelijk van overheidssteun.

In Zuidoost is de toestand al vrij ernstig.
Jude Kehla Wirnkar: "Stadsdeel Zuidoost heeft zoals u weet een rijke cultuur en een enorme diversiteit. Migranten uit verschillende winstreken [sic] zijn hier jaren geleden neergestreken om een betere toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen op te bouwen.
Echter, diversiteit is meer dan etniciteit en culturele verscheidenheid. Andere aspecten van diversiteit, zoals werk, inkomen en opleiding zijn onderbelicht gebleven.

We hebben de balans opgemaakt en de tijd is aangebroken om te kijken wat we nog beter kunnen doen in de toekomst, om onze bewoners betere en nieuwe perspectieven te bieden zodat de toekomst van de kinderen die opgroeien in Amsterdam Zuidoost er net zo rooskleurig uitziet als van ieder ander kind in Amsterdam.

Anno 2009 kunnen we, zoals ik eerder aangaf, constateren dat veel sociale problemen in Zuidoost nog niet zijn opgelost. Zuidoost heeft het hoogste aantal werklozen van heel Amsterdam. Vijfduizend mensen in dit stadsdeel hebben geen baan en met de kredietcrisis waar we nu in verkeren wordt het NOG moeilijker om deze mensen aan het werk te krijgen. Zuidoost heeft het hoogste aantal uitkeringsgerechtigden. Een kwart van onze bevolking leeft van een minimum inkomen en leeft op of onder de armoedegrens. Dat is één op de vier huishoudens dames en heren.

We hebben het hoogste aantal alleenstaande moeders. Vrouwen die dag in dag uit proberen te overleven en daardoor geen tijd en energie hebben om zichzelf te ontwikkelen of om hun kinderen meer te bieden dan alleen voedsel en kleding. Zuidoost heeft het hoogste aantal voortijdig schoolverlaters."

Om dat allemaal op te lossen zijn andere dingen nodig dan bouwen voor hogere inkomens in groengebieden die overigens ook nog eens heel palliatief, verzachtend, werken voor mensen in moeilijke situaties. Neem je dat groen weg dan krijg je binnen de kortste keren toestanden zoals in de buitenwijken van Parijs met opstanden en relletjes.
Hogere inkomens zullen zich niet vestigen in Zuidoost zolang bovengenoemde problemen niet zijn opgelost. Zuidoost heeft een slecht imago, en dat geldt niet alleen voor sommige groepen inwoners, dat geldt ook voor de bestuurders. Er is vriendjespolitiek in Zuidoost, corruptie en fraude. En dat is hoofdzakelijk een probleem onder allochtonen. Waarover later meer.

Ik denk dat onze bestuurders zich maar al te goed realiseren dat het bouwen van nieuwe woningen in de Bijlmer geen hogere inkomens zal aantrekken, daarom fixeren ze zich op de groene plekjes in Gaasperdam waar een meerwaarde aan uitzicht kan geleverd worden. Daarbij vergeten ze dat ze daardoor juist de aantrekkingskracht van Gaasperdam zullen aantasten, waardoor die hogere inkomens ook verstek zullen laten gaan, met als gevolg dat de animo om in Gaasperdam te blijven wonen ook zal dalen en wellicht veel huidige bewoners Zuidoost zullen verlaten als veel groen verdwijnt. De huidige bouwplannen kunnen Gaasperdam om zeep helpen.

© 2009