Bouwplannen deel 2

Hier vindt u het tweede deel van de korte videopresentatie over de 'inspraak' vergadering van 28 maart met bijzondere aandacht voor de zuidoever van de Gaasperplas en het Centraal Park.

Een strook van 80 meter groen wordt door de eerste spreker gezien als een 'barrière tussen plas en buurt' en er werd bijgezegd dat dat ook gezien kon worden 'als kwaliteit of non-kwaliteit'. Dat is een heel vreemde benadering. Groen wordt door de plannenmakers gezien als een barrière. In de plaats van dit groen komt echter een gigantische echte barrière, ook 'wand' genoemd door de spreker, bestaande uit acht (hoogte tot 25 meter) tot twaalf bouwlagen appartementencomplexen. Daarbij werd gewezen op het niet al te rooskleurige uitzicht van de bestaande situatie met tunneltjes e.d. Iemand uit de zaal zei dat dat door het stadsdeel zelf is aangelegd.

De eerste spreker op deze videoclip verklaarde dat wat ons werd voorgesteld geen plannen zijn maar modellen. Als de inwoners het recht hebben op inspraak dan moet dit wel gaan over de daadwerkelijke plannen van het stadsdeel. Trouwens als het gaat om 'wanden' dan kunnen we een voorbeeld daarvan zien in IJburg, waar de meest afschuwelijke wanden zijn gebouwd, die er meer uitzien als gevangenissen dan wooncomplexen.

Er werden twee modellen voorgesteld. Het eerste model behelst 850 woningen, appartementen als een wand gekeerd naar de Gaasperplas en herenhuizen en gezinswoningen naar het zuiden toe. Dit zou 8 to 12 bouwlagen omvatten. De 12 lagen noemt men 'hoofdaccenten'. Dat betekent dus dat deze complexen boven de bomen uit zullen torenen en als 'hoofdaccent' het uitzicht vanuit ander woningen zullen verpesten. Een strook van 100 tot 150 meter zou vrijblijven voor groen. In de praktijk denk ik dat dat veel minder zou zijn, een 'groen' schaamgordeltje enkel bedoeld ten behoeve van de kopers van de appartementen, waarschijnlijk om hun hondjes uit te laten.

Het tweede model omvat 1000 woningen, allemaal appartementen, in 6 tot 10 lagen, met parkeergarages.  Een extra model werd door spreker toegevoegd om erop te wijzen dat er nog veel ergere mogelijkheden bestaan, namelijk alle groen van de zuidoever verwijderen en bouwen tot en zelfs in de Gaasperplas. Kwestie van wat druk op de ketel te zetten.

Het Centraal Park zou bebouwd worden met 'wanden' tot 8 lagen hoog, maar ook herenhuizen en gezinswoningen langs de parkzijde. Wat er dan nog van het park overblijft valt weer in de categorie hondenpoeplocatie en het zou er wel eens zo uit kunnen gaan zien.

Dan zijn er ook nog ingrijpende plannen voor de waterhuishouding. Men wil ergens de waterstroom omdraaien. Nu wordt het overtollige water opgepompt van de Gaasperplas naar de Gaasp. Bij omdraaiing zouden er in de toekomst een aantal opvangreservoirs gebouwd moeten worden om het overtollige water daarin op te vangen. Eerlijk gezegd heb ik niet veel fiducie in dit soort plannen. De kans op overlast is te groot lijkt me. Of is het de bedoeling van het stadsdeel om recalcitrante wijken onder water te zetten als laatste pressiemiddel? Nochtans is volgens spreker het besluit hierover nog niet genomen maar 'wordt hier wel op gekoerst zowel door Rijkswaterstaat als de gemeente Amsterdam'.

Dan is er nog de Gaasperdammerweg die verbreed zal worden en ondergronds gaat. In de 'kamelenvariant' (gaan ze een woestijn creëren?) zou bovenop de Gaasperdammerweg een groene strook komen van 2,5 km lang en 75 m breed, in totaal 17 ha. Dit 'groen' zal 'gebruiksgericht ingericht' worden, dus sportvelden, volkstuinen, nutstuinen en schooltuinen. Nu moet u zich realiseren dat de Gaasperdammerweg een grote toename van verkeer tegemoet ziet, en de luchtvervuiling zal worden afgevoerd aan begin en eindpunt van de tunnel en ergens in het midden. Dat betekent dat het fijnstof en de vervuiling uitgespuwd worden over sportvelden en nutstuinen, wat een regelrechte aantasting is van de volksgezondheid. In plaats van minder groen heeft Zuidoost juist behoefte aan meer groen, echt groen, geen 'parkgroen' maar bomen en struiken.

Een van de aanwezige bewoners vroeg of er ook een model drie mogelijk was, namelijk niet bouwen. Dat bleek niet tot de mogelijkheden te behoren: 'We moeten al deze locaties bebouwen.' Het antwoord van mevr. Verdonk was 'ja, maar dan wel met woningbouw'. Zij is blijkbaar de leukste van het Dagelijks Bestuur van Zuidoost. Mevr. Verdonk zei verder 'dit is een voortzetting van een vastgestelde nota van 4 jaar geleden.' Situaties veranderen mevr. Verdonk. Wij hebben geen boodschap aan een onzinnige nota. We zitten nu een economische crisis en bouwen voor de hogere inkomens zal Gaasperdam en de stadsdeelraad zuur opbreken. Het wordt tijd dat het stadsdeel zich laat leiden door de wensen van de huidige inwoners en de huidige situatie. In Gaasperdam mag onder geen beding gebouwd worden. Ook het bestemmingsplan laat dat niet toe. En het Centraal Park moet park blijven.



© 2009