Bureaucratie

ZO

Parool: "Het leger aan communicatiemedewerkers bij overheid, instellingen en bedrijven is de afgelopen jaren flink gegroeid. Inmiddels lopen er in ons land drie keer zoveel geschoolde beroepscommunicatoren rond als journalisten."

En al die communicatoren kosten veel geld. En eigenlijk lossen ze problemen niet op. Hun taak is vaak het verdoezelen van problemen en onder de mat schuiven van de vuile was. Het inschakelen van adviesbureaus neemt ook schrikbarend toe. Ook ontzettend duur. Hun taak is het om de plannen van overheid en besturen om te zetten in klinkende rapporten. Vaak staat al op voorhand vast wat het resultaat moet zijn. Maar men heeft natuurlijk een degelijk onderbouwd rapport nodig zodat de burger om de tuin geleid kan worden.

Ook in Zuidoost neemt de bureaucratisering toe. Dat betekent dat het bestuur steeds verder van de burger af komt te staan. De bouwplannen van mevr. Verdonk zijn hiervan een voorbeeld. Daar komt nog het probleem bij van de verloedering van de ambtenaar.

Hier nog een stukje van een liberaaldemocraat (voorheen PvdAer) in Zuidoost over corruptie:
"Mijn goede Surinaamse vriend, die mij aflevert bij zijn tante alwaar ik de nacht zal doorbrengen, moet de volgende dag vroeg op, en kondigt aan niet te lang te blijven hangen. Niet omdat hij ambtenaar is (60% van de bevolking van Suriname is ambtenaar), maar voor zijn echte werk. Ambtenaren zijn namelijk in feite uitkeringstrekkers, die er wat bij hosselen. ’s Morgens tekenen ze een presentielijst ergens in een kantoortje, waarna ze wat gaan snorderen, een beetje gaan handelen, of iets anders gaan doen voor de kost. Het ambtenarensalaris is een basisinkomen.

Ook hier trek ik een gelijkenis met Amsterdam Zuidoost. Zou het gebrek aan controle op de verrichtingen van de ambtenaren en het gebrek aan controle op de besteding van subsidie in Amsterdam Zuidoost niet voortkomen uit de Surinaamse opvattingen over staatsinrichting en gebrek aan besef van eigen verantwoordelijkheid? De vraag stellen is in mijn opinie de vraag beantwoorden. De opvatting dat de overheid je een uitkering of inkomen garandeert, zonder dat daar tegenover enige verplichting bestaat om terughoudend te zijn in het bijklussen, of om daarover bij de overheid enige inzicht te verschaffen in de omvang daarvan, lijkt mij geboren uit de wijze waarop in Suriname over deze dingen wordt gedacht. Het is ondenkbaar dat iemand, die alleen ’s morgens een presentielijst tekent om daarmee zijn status van ambtenaar enige legitimiteit te geven, er op aangesproken kan worden dat hij in feite die status niet verdient. Want daarmee zou het werkloosheidsprobleem van Suriname pas echt bloot gelegd worden, en zou Suriname niet meer bij Nederland kunnen aankloppen voor de financiële ondersteuning van 60% van haar bevolking.

Kortom, vertel een ambtenaar in Suriname niet dat hij moet gaan werken. Dat doet hij immers al, alleen niet als ambtenaar. En vertel een subsidieklant in Amsterdam Zuidoost niet dat hij alleen subsidie moet aanvragen als het echt noodzakelijk is. Omdat elke subsidiemogelijkheid die zich in Zuidoost aandient, aangewend moet worden. Zo werkt dat in Suriname en dus ook in Amsterdam Zuidoost."

Dit is echt geen overdreven opinie. Het is bar slecht gesteld met de integriteit van de ambtenaar in Zuidoost. Er gaat ook ontzettend veel geld om in Zuidoost, alleen is het vaak onttrokken aan het officiële circuit en de belastingen. Er verdwijnt ook veel geld naar Suriname, waar het meestal in onroerend goed wordt geïnvesteerd, ook onttrokken aan elke vorm van controle. Zuidoost is voor sommigen een wingewest, niet meer en niet minder.

Heb ik net een e-mail gestuurd aan Asscher over de deplorabele toestand van zijn partijfractie in Zuidoost, word ik meteen door Henk de Boer uit mijn droom geholpen. Ik moet dringend naar de slijter om een fles vodka.

© 2009