Dag van de Aarde en het vinyl

aarddag

Het is vandaag de Dag van de Aarde, Earth day, en ook de dag van het vinyl. Wat de Dag van de Aarde betreft, tegenwoordig lijkt iedereen zich wel in te spannen voor het voortbestaan van de Aarde. Maar niet heus.

SNM: "‘Shell wast zichzelf groen met commercials over Raoul en zijn broertje die in Brazilië in schonere lucht kunnen spelen, dankzij Shell. Feit is dat Shell in de Rijnmond, en de wijde omgeving daarvan, de lucht vervuilt en niet bereid is de nieuwste technieken toe te passen om de lucht schoner te maken.’ Natuur en Milieu vraagt het bedrijf dit wel te doen. Dat kan alleen al de uitstoot van fijnstof met ruim de helft verminderen. Fijnstof leidt tot schade aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten.

Door te adverteren voor schone en zuinige energie leidt Shell de aandacht af van de fikse luchtvervuiling die het bedrijf veroorzaakt in het dichtbevolkte Rijnmondgebied. Jaarlijks stoot het bedrijf in Nederland ruim 5.000 ton zwaveldioxiden (SO2) uit, 3.000 ton stik-stofoxide (NOx) en 330 ton fijnstof. De stoffen zijn niet alleen schadelijk voor mensen, maar ook voor planten en dieren door vermesting en verzuring."

Koning Juan Carlos mag als erelid van het WWF graag een olifant schieten. Natuurmonumenten is tegenwoordig zeer actief in het kappen van bossen.

NieuweWildernis: "De belangrijkste taak voor natuurbeschermingsorganisaties de komende jaren is juist om op onze bossen te letten, want de prijs voor biomassa is zeer gunstig aan het worden. De Veluwe is al gescand op haar bijdrage voor biomassa door een grote oliemaatschappij. En voor je het weet wordt onder het mom van natuurontwikkeling en duurzame energiewinning het hele bos weggekapt en verschijnt het zand weer. Theorie? Nee, in Duitsland wordt nu voor de energiecentrales al meer hout uit het bos gehaald dan dat er jaarlijks aangroeit.

Les forêts précèdent les peuples, les déserts les suivent. Niet te vertalen. Ook niet doen, want mooier is het nooit verwoord."

vinyldag

We leven in een rare wereld. De waan van de dag regeert. Of gaat het toch altijd om geld? Hetzelfde zie je ook in onze technologische innovaties. Steeds sneller moet het en anders. Daarom is het vandaag ook de dag van het vinyl. Terug naar de grammofoonplaat. Veel van mijn jongere buren hebben niet eens langspeelplaten meer in huis, ook geen audiocassettes of minidiscs.

Sommige technische ontwikkelingen hebben te maken met een nieuwe en betere technologie, maar in veel gevallen is het gewoon een geldkwestie. Om meer te verkopen moet je ook meer aan te bieden hebben. En als je je oude spullen verkocht hebt, ontwikkel je andere. Omzet, daar gaat het om. Na de langspeelplaat kwam de audiocassette, dan de minidisc, en de cd. Even later ook de dvd en nu de blu-ray schijf. Er moest ook steeds meer op kunnen. Wat video betreft had je eerst de diverse filmformaten, super 8 onder andere, dan VHS-banden, S-VHS, Betamax, enz. Koot en Bie zijn flink genept met hun Betamax aanschaf.

Niet de kwaliteit van het systeem is belangrijk, maar of het aanslaat bij het publiek. Wat niet verkoopt, wordt niet meer gemaakt. En wat niet meer gemaakt wordt, daar is geen vraag naar. Toch heb ik nog regelmatig plezier van mijn cassetterecorder, mijn minidisc-recorder en mijn platenspeler. Ik zit echt niet te springen om blu-ray. En die hele ontwikkeling mag van mij een tandje trager. Het is tenslotte geldverspilling en milieuvervuiling om apparaten die nog prima werken te moeten vervangen door andere die zogezegd beter werken. De minidisc was een prima systeem. Gelukkig heb ik nog een aantal doosjes met onbeschreven minidiscs. Ik kan vooruit.

Apple is een van die bedrijven die vinden dat ze steeds sneller moeten ontwikkelen. Ze deinzen er niet voor terug om hele systemen plat te leggen ten gunste van andere. Om hun nieuwe producten goed te verkopen moeten ze natuurlijk de oude zo goed als onbruikbaar maken. Apple is zo onderhand zijn eigen graf aan het graven. Het is technologische verspilling op grote schaal. De macs en de pro macs zijn ten dode opgeschreven bij Apple. Ze gaan voor het grote geld en dat zit volgens hen in de iPad. De iPad is leuk en goed, maar het is geen computer waar je serieuze dingen mee kan doen, zoals een professionele video maken.

Om maar steeds de eerste te zijn en steeds meer en nieuwere dingen te kunnen verkopen rent Apple zich de benen uit het lijf, met het risico dat bij een verkeerde afslag het afgelopen is met het bedrijf. De moraal van Aesopus' fabel over de haas en de schildpad is dat hardlopers doodlopers zijn. Behoud vooral wat goed is en koester het.


De tuinman en de dood

Een Perzisch Edelman:

Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
Mijn woning in: 'Heer, Heer, één ogenblik!  

Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.

Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.

Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan
Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!' -

Van middag - lang reeds was hij heengespoed -
Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.

 'Waarom,' zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
'Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?'

Glimlachend antwoordt hij: 'Geen dreiging was 't
Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,

Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan.'

(P.N. van Eyck)

© 2009