DDDDD - Decibels, dance, drank, drugs en doppie

Sex and drugs and rock&roll is passé. Vandaag de dag gaat het om DDDDD, decibels, dance, drank, drugs en een doppie. Voor wie niet weet wat een doppie is, kijk en luister hier (vanaf min. 1). Het liefst zoek je voor DDDDD een natuurpark (EHS) uit waar controle zeer beperkt is. Het Gaasperpark bevoorbeeld. Als er achteraf politierapporten zijn met schrijnende gevallen dan onderdruk je als dagelijks bestuur of bestuur van GGA deze rapporten toch gewoon (Groengebied Amstelland heeft de commerciële exploitatie van het park in beheer, van ecologische beheer is weinig sprake meer). Terwijl de oppassende burger steeds meer wordt onderworpen aan controle en bespioneerd wordt, verschuilt de overheid zich steeds verder achter geheimhouding en verbergt ongevoeg achter hekken in parken.

doppie
Na een doppie

Telegraaf: "Verbied drugsfestivals

Festivals en grote muziekevenementen waar niet krachtig wordt opgetreden tegen drugsgebruik, moeten worden verboden. Organisaties die niet keihard ingrijpen bij drugsgebruik, mogen geen vergunning meer krijgen voor dergelijke grootschalige evenementen.

Dick Trubbendorffer, directeur van de GGZ CrisisCare, vindt dat de overheid nu veel te slap optreedt: „Wanneer kickboksgala’s verboden worden omdat zij broedplaatsen zijn voor criminelen, dan vind ik het vreemd dat de festivals waar jaarlijks drugsdoden vallen, wel gewoon mogen doorgaan.”

De GGZ denkt dat alleen hard beleid een herhaling van vorige zomer kan voorkomen. Toen kwamen bij verschillende evenementen tien feestgangers om het leven door hooggedoseerde xtc-pillen.

De festivalgangers zelf maken zich niet zo druk. Volgens fanatiek bezoeker Werner (26) wordt het alleen maar gemakkelijker om drugs mee te nemen. „Ik ben nog nooit gepakt. Ja, ze fouilleren wel, maar daar houdt het op.” Hij stopt zijn pillen in plastic en stopt ze in zijn sok of, als het erom spant, in zijn onderbroek. „Daar checkt de beveiliging toch niet.”"

Te veel drugs op festivals: "Eva Oude Blenke (21) woont in Eindhoven en studeert bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.

Uit ervaring weet ik dat het niet uitmaakt of je nu naar een hardcore festival gaat, een zomerfeest of een dancefeest: overal gebruiken mensen drugs. Er is geen ontkomen aan. Populair zijn de pilletjes, maar als je goed kijkt zie je ook mensen wegduiken voor een snuifje of om iets anders tot zich te nemen.

Wat mij als bestuurskundestudent wel verbaast, is hoe makkelijk deze verdovende middelen mee naar binnen genomen worden en gebruikt kunnen worden. Het drugsbeleid op de Nederlandse festivals is slecht.

Als bij binnenkomst al sprake is van controle wordt er niet meer dan een snelle blik in mijn tasje geworpen. Van fouilleren is geen sprake. Bij de mannen gebeurt dit wel maar vluchtig. Eenmaal binnen tref ik weinig beveiliging aan en tot mijn grote verbazing staat de security die er wél is nog strakker dan de gemiddelde festivalganger. Ik tref een enorme spierbundel aan, met zonnebril op, flesje water tegen de uitdroging en een stel kaken die niet stil te houden zijn. U kunt zich voorstellen hoe (on)veilig ik me daardoor voel.

Op internetsites en flyers van festivals wordt gepubliceerd dat er een zero tolerance-beleid wordt gevoerd als het op drugs aankomt. In werkelijkheid wordt weinig gedaan om drugsgebruik en handel te voorkomen. Feestorganisatoren spelen hier behendig op in. Er wordt muziek gedraaid met snelle, afwisselende en hoge toontjes. Daarnaast zorgen ook de felle lampen, kleurtjes en laserlichten voor een intense ervaring wanneer iemand drugs op heeft, je zintuigen staan immers op scherp.

Persoonlijk stoor ik me meer aan de hypocrisie van de organisatoren dan aan de drugsgebruikers. Er wordt een zero tolerance-drugsbeleid verkondigd, terwijl de organisatie daar kennelijk niet volledig achterstaat en slechts de politiek en ouders van festivalgangers tevreden wil houden."

shot_1885
Omdat de meeste bloemen in het park weggemaaid zijn,
brengt Amsterdam Open Air zijn eigen bloemen mee
(echte of plastic?)

Revu: "In de Telegraaf mocht Van Buuren uitleggen waarom hij iets te veel innemende dancefeestbezoekers zat is. ‘Ik ben niet tegen het drinken van een biertje. Maar als je weet wat ik allemaal zie als ik optreed, dan word je daar niet vrolijk van. De meeste mensen gaan uit hun dak. Maar ik heb teveel avonden meegemaakt waarbij drank de sfeer verpest. Ik heb veel silly things gezien.’

Wat Van Buuren bedoelt met de door hem geobserveerde gekkigheid, laat zich natuurlijk raden. Wie een beetje handig de illegale middelen in zijn of haar ondergoed verstopt, kan in Nederland tamelijk ongestraft drugs gebruiken op een dancefeest.

Zo turfde weekblad Elsevier vorige zomer bij verschillende organisatoren en festivalbezoekers van de bekende dancefestivals in Nederland. ‘Minstens de helft heeft wel iets gebruikt en in sommige gevallen wel 90 procent van de bezoekers,’ concludeerde het blad.

Ook het eind vorig jaar gepubliceerde onderzoek van het Trimbos-instituut spreekt boekdelen: van de jongeren tussen de 20 en 24 die gaan stappen, heeft maar liefst 60 procent het afgelopen jaar ten minste één keer xtc gebruikt. En 20 procent neemt zelfs met minder dan tweeënhalf pilletje op een avond geen genoegen."

Dat dj’s van naam als Armin van Buuren, Tiësto, Fedde le Grand en Afrojack net doen alsof de dancewereld geen drugs kent, is niet zo gek volgens Spangenberg. Het is inmiddels een industrie en de internationale belangen van de dj–multimiljonairs zijn daarvoor te groot.

‘Stel dat een dj uit de school zou klappen over drugsgebruik tijdens een concert, zou dat niet alleen ernstige gevolgen kunnen hebben voor zijn imago, maar ook zouden zijn vaak lucratieve contracten in gevaar kunnen komen. Of de dj zou in geval van een ernstig incident tijdens een concert van hem juridisch aansprakelijk kunnen gesteld. Niemand durft dus een boekje open te doen. En zelfs al zou hij dat willen, dan zou dat nog niet mogen van managers en pr-deskundigen.’"

VVD voordracht raadsvergadering 2013: "Wettelijke grondslag Gemeentewet art. 147a, lid 1

De afgelopen tijd is de VVD echter ook geconfronteerd met klachten en meldingen over het overmatige gebruik van partydrugs en de gebrekkige controle op harddrugs in uitgaansgelegenheden en bij festivals. Uit gesprekken met bezoekers, waaronder diverse jonge VVD-leden, blijkt dat het weinig problemen kost om drugs mee naar binnen te nemen. Sommige festivals lijken volgens hen daardoor eerder op een drugsfeest dan een dansfeest. Dat komt onder andere doordat de extreem strenge controles met onder meer drugshonden en wasstraten, die tot 2009 golden, zijn verdwenen."

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft geen bezwaren tegen het dumpen van allerlei ongevoeg in ons stadsdeel. Als het om geld gaat dan mag alles. De bewoners tellen niet meer mee. 

© 2009