De erfenis van Steve Jobs

sj

VN: "Na de dood van Steve Jobs leken de media een weddenschap te hebben afgesloten (inzet: de iPad 3) over wie het mooiste superlatief kon verzinnen. De Wereld Draait Door wijdde een hele uitzending aan Jobs. Toen die uitdraaide op één grote reclamespot, prevelde Matthijs van Nieuwkerk nog even iets over de Reclame Code Commissie, om vervolgens Apple nog maar eens tot 'religie!' te benoemen. Dat Apple-gebruikers Jobs als een god vereren: oké. Maar waarom gaan journalisten mee in de publieke emotie?

Gezien Jobs' opvatting over de vrije pers is het raadselachtig waarom juist de ridders van het vrije woord voorgaan in de processie van zijn heiligverklaring. Vorig jaar weigerde Apple de app van de Amerikaanse cartoonist Mark Fiore te verkopen. Fiores (vrij brave) politieke satire, waar hij datzelfde jaar een Pulitzer Prize voor won, 'ridiculiseerde publieke figuren', vond Apple. En dat kwam niet overeen met de voorwaarden. Het was niet de eerste keer dat Apple journalistiek werk weerde. De voorwaarden die het bedrijf stelt aan makers zijn vaag. 'Seks' (ook op bikini-niveau) is verboden, net als andere uitingen die Apple 'aanstootgevend' vindt. Steve Jobs bestierde Apple als een goed geolied politbureau. Zijn werknemers mochten absoluut niet met de pers praten, en lekte er informatie uit, dan aarzelde hij niet om in de rechtszaal van journalisten te eisen dat zij hun bronnen prijsgaven. Waarom zijn wij zo lief voor Jobs?

Bill Gates van Microsoft is altijd een onbetwiste bad guy geweest. Een überkapitalist, die markten verpestte, de concurrentie verdrukte en gebruikers hun vrijheid ontnam. Als Jobs God is, is Gates toch zeker de antichrist. Maar Gates is ook de grootste filantroop aller tijden, terwijl Jobs nooit iets aan een goed doel schonk. En Jobs ging minstens zo rücksichtslos te werk als Gates. Apple voert agressieve patentoorlogen uit met de concurrentie. Jobs gaf gebruikers en makers van inhoud één keus: meedoen op mijn voorwaarden, of wegwezen. Waarom hoor je daar niets over?"

(Tussen haakjes de Mark Fiore app is na protesten wel opgenomen in iTunes.)

Het kan verkeren in de wereld. Toen Apple met 'think different' en zijn gebruiksvriendelijkheid een nieuwe wereld opende voor de computergebruiker, ontstond langzaamaan een Apple mythe. Met de tijd is de enthousiaste gebruiker van weleer een gadget freak geworden, precies het tegengestelde van de denkende, rationele en creatieve individualist. Steve Jobs werd een superkapitalist. Microsoft werd rechts ingehaald. De bijzondere Apple spirit nam een einde toen de homepages werden opgeheven, en klanten hun foto's en pagina's in Galleries moesten omzetten. Nu worden de Galleries weer opgeheven. Apple begon met iets en een paar jaar later werd het opgeheven. De betrouwbaarheid van Apple is nihil. MobileMe wordt volgend jaar opgeheven, wat inhoudt dat foto's, webpagina's, enz. ergens anders ondergebracht moeten worden, en dat betekent voor sommigen dat honderden, soms duizenden links aangepast moeten worden. Een klus die maanden kan duren. Dat is niet echt wat je gebruikersvriendelijkheid kunt noemen. In de plaats komt iCloud, een systeem dat klaar is om misbruikt te worden door Big Brother. Het besturingssysteem Lion is het begin van een omslag. Het gaat om het verkopen van apps, niet langer om de wensen en inventiviteit van de computergebruiker.

Maar er dreigt opstand in de gelederen. Er was grote ophef over het laten vallen van Final Cut Pro, een filmmontage programma dat met veel succes door de Coen broers werd gebruikt voor hun magistrale films. In de plaats komt een goedkoper en simpeler Final Cut X. Het verdwijnen van MobileMe treft de trouwste gebruikers van Apple software zoals iWeb. Mijn indruk is dat Jobs iWeb en MobileMe van zijn servers af wilde omdat de politieke inhoud en de kritiek op Apple van sommige weblogs hem niet beviel. Het zou me niet verbazen als over enige tijd een gigantisch schandaal over Apples privacypolitiek zou openbarsten. Steve Jobs was de laatste jaren niet meer de progressieve vernieuwer die we van vroeger kennen, maar een slaafse Homeland Security ambtenaar. Apple is op dit moment bezig met het opzettelijk schofferen van hun zelfstandig denkende clientele. Ze gaan voor de grote massa, het grote geld. Apple voor dummies. Een tijdje geleden werd alles zwart voor Steve Jobs, hij was ongeneeslijk ziek. En dat zagen we terug in de vormgeving van Apple zelf, alle kleur verdween uit iTunes en andere apps. Het Apple personeel gaat uniform in het zwart gekleed. Er breken zwarte tijden aan. Als MobileMe dan niet werd ervaren als een succes, dan zal de iCloud ook geen succes worden. Het begint nu al met veel problemen. Cloud computing is een ideaal arsenaal voor een totalitair regime.

iLeave

© 2009