De macht van het IMF

reform

EUObserver: "Hungarian Prime Minister Viktor Orban is sticking to his government's position that the country will not impose further austerity measures and has said that there is 'no point' in continuing talks with the International Monetary Fund.

'Hungary and the IMF had a deal, which expires in October. So there is no point in negotiating long-term questions with the IMF,' the conservative Mr Orban said in Berlin on Wednesday (21 July) following a meeting with German Chancellor Angela Merkel.

At the weekend, the IMF and the EU abruptly called off talks with Hungary over their review of Budapest's €20 billion bail-out, originally agreed in 2008. The two parties complained at the resistance on the part of Mr Orban's new administration to reducing the country's deficit to GDP ratio to below three percent in 2011.

Brussels and Washington also criticised Budapest for plans to impose a financial services and insurance firm levy, aiming to raise half a billion euros (187 billion forints), saying it would scare investors.

Having successfully slashed country's deficit from 9.3 percent of GDP in 2006 to 3.8 percent two years later through grinding austerity, the Socialists saw their support all but vanish."

Bovenstaand artikel toont precies aan hoe de machtsverhoudingen liggen. Het is niet langer de politiek of de bevolking van een land die bepalen hoe het land geregeerd en de economie geregeld gaat worden. Die macht ligt bij het IMF en de EU, en die hebben niet het belang van de bevolking voor ogen. Het gaat om de belangen van buitenlandse 'investeerders', waarmee eigenlijk bedoeld wordt de buitenlandse opkopers en speculanten. En het is ook nooit genoeg voor het IMF; het zal zich bemoeien met landen tot ze tot de bedelstaf zijn gezakt. Vreemd genoeg komt het IMF voor de EU-landen nu met de boodschap dat er niet teveel bezuinigd mag worden, terwijl het dogma van het IMF altijd is 'bezuinigen', terugdringen van het begrotingstekort. Er zijn blijkbaar eersteklaslanden en tweedeklaslanden. Dus Rutte zit ook volgens het IMF fout met zijn miljardenbezuinigingen.

Het reduceren van het begrotingstekort heeft enkel een nadelige invloed op de economie van een land dat dan volledig in handen komt van buitenlandse graaiers. Ik ben benieuwd wat ze Hongarije straks weer zullen aandoen. Een aanval op hun munt? Landen als Engeland en de VS hebben een veel groter tekort en worden die aangepakt door het IMF? Natuurlijk niet, het gaat tenslotte om de macht van Engeland en de VS die enkel door het goedkoop opkopen van buitenlandse belangen hun eigen winsten intact proberen te houden.

Het IMF houdt zich niet aan afspraken en negeert de soevereiniteit van landen. Als Europa ook die kant opgaat dan ziet het er slecht uit. Als de echte crisis komt dan zal die heel diep ingrijpen. Want daar gaat het de neoliberaal om: het afbreken van de welvaart van de bevolking ten gunste van een kleine kaste van asociale graaiers. Wat overblijft is een papieren economie, een casino-economie, met kunstmatig opgeklopte virtuele cijfers, terwijl de reële economie steeds verder de dieperik in gaat. Die maatregelen die een land meteen kunnen reguleren en uit de crisis helpen, zoals het belasten van financiële transacties, worden steevast van de hand gewezen. Met andere woorden: er wordt een asociale keuze gemaakt ten voordele van de financiële elite, ten nadele van de meerderheid van de bevolking.


Je ziet in het artikel van de EUObserver al hoe elke vorm van belastingverzwaring voor de financiële sector tot tegenwerking leidt. En dat terwijl hun winsten nog steeds ondanks of dankzij de crisis gigantisch zijn. President Obama heeft net een financieel hervormingsplan ondertekend, maar afgezien van wat kleinigheden zal er voorlopig niet veel veranderen. Het is de financiële wereld zelf, de 'regulators' die juist gefaald hebben, die de hervorming straks moeten invullen en dat zie ik nog niet gebeuren. Want als het IMF en de EU Hongarije dwingen om te bezuinigen en het land ook dwarsbomen in zijn pogingen een tax op te leggen aan de financiële sector, dan zie ik de opperregulator, het IMF, nog niet toegeven aan Obama's wens om hetzelfde te doen en de bevolking te vrijwaren van toekomstige crises. Het neoliberale kapitalistische systeem is gebaseerd op zich herhalende crises die telkens verhaald worden op de burgerbevolking. 

HuffingtonPost: "The new rules, however, are only at a midpoint. Banking and market regulators will have up to two years to write many of the new regulations required by the law, extending uncertainty and ushering in a new phase of lobbying by financial firms."

Alternet: "The bill has much to be said for it, but the unfortunate truth is that it ducks several of the most critical reforms needed to protect our economy from banker abuse. As regulators work to implement the legislation, reformers must turn up the heat on Congress to adopt further reforms, and recognize political opportunities to further economic progress.

Five policy fights stand out as particularly pressing. Many of these policies can be implemented this year, while others will probably have to wait until the next Congress. All of them are critical to ensuring that our financial sector works to support a healthy economy, instead of a reckless bonus machine.

1. Break Up The Banks
2. Tax Wall Street Gambling
3. End The Foreclosure Nightmare
4. Prosecute Fraud
5. Stop Subsidizing Risky Business
."

WSWS: "The past several months have witnessed a shift in social policy by the international bourgeoisie even further to the right, marked by a turn from economic stimulus policies to brutal austerity measures. In the name of deficit reduction, the ruling classes of all the major capitalist countries are carrying out a frontal assault on the past social gains of the working class.

The long-term aim of these policies is to eliminate the welfare state, reestablishing the competitiveness of the older capitalist powers by slashing workers’ living standards to the level of their impoverished counterparts in emerging economies like India and China. That the living standards of the world’s people are to be equalized downward, rather than upward, is an indictment of the capitalist system."

Het kapitalisme hoefde na de val van het communisme niet meer op sociaal gebied te concurreren met enig ander systeem. De welvaart die het westen de voorbije halve eeuw heeft geproduceerd is ontstaan onder druk van het socialisme en de Sovjet-Unie (en vanzelfsprekend ook dank zij de uitbuiting van de derde wereld, die nog steeds doorgaat). Stakingen en de angst voor een revolutie hebben de neoliberalen ertoe gedwongen om de welvaart van de gewone burger te verbeteren. Na de val van het communisme voelde het neoliberalisme zich bevrijd van deze last en kon het beginnen met de afbraak van welvaart en sociale voorzieningen op grote schaal. Dat gebeurde op basis van de dogma's van de Chicago School of Economics met Milton Friedman als goeroe (met desastreuze gevolgen voor Latijns-Amerika – ook Margaret Thatcher, volgeling van Friedman, was goed bevriend met massamoordenaar Pinochet). Maar hun graaizucht was zo groot dat ze hun eigen systeem in gevaar gebracht hebben. En wat ze niet moeten vergeten is dat een revolutie, wat zeg ik, een wereldrevolutie, nu meer dan ooit tot de mogelijkheden behoort. Wordt de crisis mondiaal dan zal de oplossing ook mondiaal zijn. Just wait and see.

© 2009