De regenten van GGA

westeramstelrademaker
Hofstede Wester-Amstel 1730

Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk Noord 55, vierde dit jaar haar 350ste verjaardag. Dit monumentaal pandje, gebouwd in 1662, het oudste langs de Amstel, is een typisch voorbeeld van een 17e eeuws koopmansbuiten. Lees hier meer over zijn geschiedenis. Het is in 1989 in erfpacht gegeven aan Groengebied Amstelland, dat zich verplichtte tot de restauratie ervan. Samen met het publiek toegankelijke park is het een bescheiden centrum van cultuur en natuur. Dit jaar werd de stinzentuin opnieuw ingericht.


De oorspronkelijke bouwer, Nicolaas Pancras, meer dan eens burgemeester van Amsterdam, heemraad van Amstelland, lid van de Amsterdamse kamer van de VOC en lid van de "Heren Zeventien", vernoemde de buitenplaats mogelijk naar het schip "Wester-Amstel", dat vanaf 1676 voor de VOC naar Batavia voer, of omgekeerd, het schip is vernoemd naar de hofstede.

Een van de illustere eigenaren van Wester-Amstel was Antonius Quirinus van Persijn, die behoorde tot de regenten van Amsterdam.

westeramstel
Onder het grijze dak van het achterhuis vergadert GGA

Groengebied Amstelland werkt samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel. Je zou kunnen spreken van de 'Heren Zeven' ware het niet dat er twee dames in het bestuur zitten.

GGA: “Groengebied Amstelland zorgt voor het aanleggen en beheren van recreatiegebieden, wandel-, fiets- en ruiterpaden. Tot deze recreatiegebieden behoren ondermeer de recreatiegebieden Ouderkerkerplas, Gaasperplas, De Hoge Dijk, en natuur- en recreatiegebied de Middelpolder. Het totale gebied is ongeveer 4000 ha groot.”

Het pand ademt nog steeds een regenteske sfeer. Voor de historisch geïnteresseerde bezoeker kan dit heerlijk ouderwets of traditioneel overkomen, maar ook in deze tijd worden hier door een kleine coterie belangrijke beslissingen genomen over de natuur in onze regio. De plannen van GGA dienen goedgekeurd te worden door de vertegenwoordigers van de provincie en wethouders van Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel. Voor Amsterdam is de heer Ossel de vertegenwoordiger, maar hij laat zich meestal vertegenwoordigen door een ander raadslid. Voor stadsdeel Zuidoost is dat de heer Emile Jaensch. Vaak is het zo dat deze vertegenwoordigers geen of nauwelijks ruggespraak hebben met de raad die zij vertegenwoordigen. In een democratisch bestuur zouden de vertegenwoordigers toch een duidelijk mandaat moet hebben van hun raad. Het lijkt mij dat dit in de huidige opzet niet altijd gegarandeerd is, zeker in Zuidoost. Het hangt af van de integriteit van de vertegenwoordigers of zij in de eerste plaats de belangen van hun gemeente dienen of de plannen van GGA aan hun respectievelijke raden opdringen. Het is al gebeurd dat GGA besluiten nam, onder andere over de bouw van Ballorig aan de zuidoever van de Gaasperplas, die niet goedgekeurd waren door de Amsterdamse gemeenteraad en de inwoners van stadsdeel Zuidoost. Een beetje minder regentesk optreden zou GGA sieren.

Op 29 november j.l. vergaderde GGA over een aantal punten die zeer ingrijpend zijn voor stadsdeel Zuidoost. De heer Ossel werd vertegenwoordigd door de heer Daniël van der Ree van de gemeenteraad. De openbare vergadering werd ook bijgewoond door drie inwoners van Gaasperdam; Flora te Riet kreeg de gelegenheid om in te spreken onder andere over onze bezwaren tegen Amsterdam Open Air in het Gaasperpark.

Hieronder een weergave van de vergadering.

Agendapunt 3. MEDEDELINGEN:

3c Evaluatie evenement Amsterdam Open Air 2012

Amsterdam Open Air is vanzelfsprekend door het Dagelijks Bestuur van Zuidoost, GGA en de evenementenpers gunstig beoordeeld. Hoe kan het ook anders. De stadsdeelraad heeft gezien de samenstelling en overmacht van PvdA en VVD eigenlijk geen invloed meer op de evenementen. Als de ravage in het park ooit te groot wordt dan komen misschien ook een aantal PvdAers tot het oordeel dat deze evenementen schadelijk zijn voor het park.

Het aandachtspunt van 2011 om in 2012 minder auto’s in het park toe te laten tijdens het festival is niet gehaald. Het aandachtspunt van 2012 is een kleinere ‘impact van op- en afbouw van het gebied’. Men gaat samen met Open Air onderzoeken hoe dat zou kunnen (zonder natuurlijk de opties te onderzoeken van verplaatsen of verkleinen van het festival). Ook de rijplaten langs de fietspaden in het park zorgen voor een probleem; als men rijplaten naast de fietspaden gaat leggen dan zullen daarvoor nog meer bomen en struiken gekapt moeten worden om daar ruimte voor te maken. Zo wordt het park verder afgetakeld, zeker als men 20.000 bezoekers per dag zal toelaten. Dat het park tot de EHS behoort, de Ecologische Hoofdstructuur is geen belemmering voor GGA.

Het feit dat de evaluatie nu als mededeling op de agenda is verschenen maakt dat het al vanzelfsprekend is dat daar evenementen gehouden worden. Het feest van de brandweer is niet eens als mededeling verschenen, evenmin Gaasper Pleasure; GGA ziet dit als gewoon gebruik van recreatiegebieden!

3j Stand van zaken Algemene Verordening

Amstelveen wil niet dat deze verordening geldt voor het grondgebied van Amstelveen, waar dan GGA zou handhaven. Dat ligt kennelijk  gevoeliger dan  bij de anderen, die GGA en zijn handhavers wel op hun grondgebied laten handhaven. Wie is verantwoordelijk zolang die verordening niet is vastgesteld? De grondeigenaar of de beheerder? Er wordt hierover nog met Amstelveen onderhandeld.

3k Groene energie

Gaan windmolens alleen de gemeente aan op wiens grondgebied een molen staat of ook degene die er tegenaan kijken? De voorzitter van GGA, de heer Bond, is tegen windmolens op land, Amsterdam wil meer windmolens, ze brengen inkomsten op voor de grond waar ze op staan. Waternet wil wel een molen op haar terrein, maar het is nog onduidelijk of omliggende stadsdelen en gemeenten hierover mee mogen praten.

7 Uitgangspunten programma 2012-2014 (besluitvormend)

Hierover ging men heel snel akkoord. Het bezuinigen op de bijdragen van de gemeenten gaat door en daardoor moeten er meer inkomsten uit andere zaken komen. Recreatie Noord-Holland b.v. die het beheer uitvoert voor de recreatieschappen, heeft ook belang bij evenementen, wat via projectbegeleiding geld en werk oplevert voor salarissen van haar medewerkers. De termijn van gedwongen winkelnering bij recreatie Noord-Holland loopt binnenkort af en dan moeten er weer nieuwe contracten afgesloten worden. Er gaan vaak opmerkingen over tafel dat het beheer bij een andere organisatie veel goedkoper gedaan zou kunnen worden. Er moeten dus steeds meer inkomsten uit exploitatie van terreinen komen, andere mogelijkheden om direct geld te verdienen met natuur zijn nog niet ontwikkeld. Misschien belasting op kijken op het groen? Waterberging te betalen door Rijkswaterstaat is vestzak-broekzak. Door uitstel van werkzaamheden krijgen ze een overschot op de begroting en lukt het de bezuinigingen op de bijdragen van de gemeenten te realiseren. Wat betreft het aantrekken van ondernemers voor al die 'pannekoekhuizen', dat lijkt niet erg te lukken.

11 Beleidskader evenementen (besluitvormend)

Dit zouden ze nog even aanhouden, de ‘uitbreiding naar meer evenementen even pas op de plaats’. Sommige bestuurders moeten eerst hun achterban nog raadplegen over dit besluit. Er is voor GGA een noodzaak om dit beleidsstuk vast te stellen (omdat er anders juridisch geen degelijke basis voor haar beleid is), daarom wordt het overgedragen aan het DB. Daar zal het dan aangenomen worden en komt het als mededeling op de agenda. Een regentenstreek!

Men ziet in dat meer geld nodig zal zijn voor parkherstel na evenementen. Moet bijvoorbeeld de brandweer betalen voor hun feest in het Gaasperpark? Emile Jaensch vindt van wel, maar dat is weer vestzak-broekzak (het stadsdeel of de gemeente betalen het), en dan lijkt het alleen maar alsof de opbrengst van evenementen groter is. Hierover is nog nader overleg nodig.

12 Natuur behoeden en ontwikkelen
Is aangenomen.

13 Realisatie fietsbrug over de Gaasp langs de A9 (besluitvormend)

Zie hierover het weblog van Emile Jaensch. Jammer genoeg heeft hij over de andere agendapunten niets mee te delen.

16 Nadere uitgangspunten “Verbreden aanbod verhogen inkomsten” (besluitvormend)
Is aangenomen.

17 Locatiescan mogelijke reclamemast (besluitvormend)

Men denkt aan rekclame op windmolens. Dan wordt het uitzicht nog meer verpest. “Hier verpest GGA uw uitzicht!”

18 Uitbouw Ballorig

Amsterdam, bij monde van Daniël van der Ree, gaat niet akkoord met de uitbouw. Ballorig wil ook simpele avondmaaltijden verzorgen. Men heeft het over mogelijke concurrentie met Langerlust. Jaensch is niet bezorgd over concurrentie met Langerlust, maar hij is bang dat zijn metropolitane kwaliteitshoreca aan de Zuidoever er dan niet meer bij mag komen als deze ‘chique’ strandtent van Ballorig er komt. Want dat metropolitane heeft natuurlijk ook zakenmensen als doelgroep. Hoelang kun je doen over een simpele avondmaaltijd? Wordt er straks een vergunning verleend tot 24.00 uur?

Wat betreft horeca rond de Gaasperplas: Als je met de metro komt: er zijn 3 nieuwe horecazaken bij Kameleon en supermarkten (voor de sixpacks), Hotel Campanile en Tulip Inn, friet/viskraam op het plein bij de bushaltes, kiosk bij de waterspeelplaats, horeca in het Planetarium, op de camping, bij de manege en aan de andere kant Langerlust, Ballorig, winkelcentrum Gein en Reigersbos. En dan zijn er ook nog de clubhuizen van de zeil-, kano-, en drakenbootvereniging, en de surfclub. Ach ja, natuur maakt dorstig en hongerig.

In elk geval moet de TAC, Technische Advies Commissie Hoofdgroenstructuur, nog om advies gevraagd worden en de randvoorwaarden moesten nog vastgelegd worden. De uitbouw is niet toegestaan in het huidige bestemmingsplan. Toen Ballorig gebouwd werd was dat al een aantasting van het bestaande bestemmingsplan. Er is dus nog niet definitief beslist over Ballorig.

Aan het eind van de vergadering was nog een vraag van de voorzitter of er nog een besloten gedeelte nodig was, waarbij de bestuurders zonder toehoorders konden praten. Dat bleek niet zo te zijn. Eigenlijk heel raar toch dat er een besloten gedeelte geplakt kan worden aan een openbare vergadering. Regentesk weer!

Je vraagt je tenslotte af in hoeverre alle besluiten die door GGA worden genomen werkelijk ondersteund worden door de gemeenteraden en stadsdeelraden en democratisch tot stand zijn gekomen. GGA houdt in elk geval geen rekening met de HGS en EHS, en wil doorgaan met het verkrachten van het bestemmingsplan. Dat krijg je als de beslissingsbevoegdheid over allerlei terreinen terecht komt bij een klein groepje regenten die geen boodschap hebben aan de bezwaren van de gemeenschap en zich niet houden aan bestaande regels en wetten.

© 2009