De stadsdelen onder curatele

kaartje7stadsdelen

Parool: "Het college van burgemeester en wethouders probeert aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen meer macht naar zich toe te trekken. Dat gebeurt door bij de fusie van stadsdelen stadsdeelverordeningen te uniformeren.
Doordat alle stadsdelen gezamenlijk tot uniforme verordeningen moeten komen, kunnen ze minder goed een eigen beleid voeren. Deelraadspolitici worden zo behoorlijk wat wapens uit handen geslagen.

Over een ander voorstel, 'de rekenkamerfunctie', wordt nog gesteggeld. Osdorp en Zuidoost hebben zich schriftelijk verzet tegen het voorstel het aanstellen van de rekenkamer bij de stadsdelen weg te halen. Zuidoost: 'Er is geen enkele reden om aan dit democratisch beginsel een eind te maken.'

Formeel verandert er in democratisch opzicht weinig, omdat deelraden alle voorstellen moeten goedkeuren. Maar, stelt een ambtenaar, materieel ligt dat anders. 'Een deelraad kan het eigen stadsdeel straks geen zelfstandig beleid meer laten voeren.'

Uiteindelijk blijven twee belangrijke functies voor deelraden over: het budgetrecht - het recht de begroting vast te stellen - en het vaststellen van bestemmingsplannen."

Vanaf 1 mei heeft Amsterdam geen 14 stadsdelen meer, maar zeven. (Westpoort is geen stadsdeel, maar valt wel onder de verantwoordelijkheid van B&W.) De stadsdelen zullen meer uitvoerende taken krijgen. De centrale stad zal zich richten op specialistische taken en beleidstaken.

Wat voor gevolgen dit voor Zuidoost uiteindelijk zal hebben is niet zonder meer duidelijk. De komende verkiezingen zouden wel eens heel belangrijk kunnen zijn voor Amsterdam. Hoe de metropole gedachte van Van Poelgeest hier uit zal komen is nog de vraag. In elk geval is de rekenkamerfunctie van Zuidoost dringend aan herziening toe.

Maar of je nu door de kat of de hond gebeten wordt, het maakt niet uit. Na de enquête die vaststelde dat het besluit om de Noord-Zuidlijn aan te leggen niet had mogen worden genomen, gaat de raad gewoon door met dit geldverslindende project. Een kafkaiaanse situatie. Nog geen 'sorry' kon er vanaf. Arrogantie van de macht.

© 2009