De toekomst van de 'metropool'

buurthuis holendrecht

De toekomst van Gaasperdam werd gisteravond besproken in buurthuis Holendrecht. Ik was daar nog nooit binnen geweest. Het is ruim en functioneert beter als buurthuis dan buurthuis Gein. Het probleem met de geluidsinstallatie is echter overal hetzelfde. De equalizer instellingen zijn die voor muziek met veel bassen. Dat is minder geschikt voor spraak. Soms is het moeilijk om alles te verstaan. Mogelijk ligt dat mede aan mijn gehoor. Mijn eigen stereo-installatie is precies afgesteld met bijzondere aandacht voor de spraakfrequenties.

Henk de Boer was razensnel met zijn bericht op zijn weblog. Henk (CDA) was er dus, ook een paar mensen van andere partijen, de heer Jaensch natuurlijk (hilariteit toen iemand vroeg wie hij was), GroenLinks, de SP. Van de PvdA en de andere partijen zag ik jammer genoeg geen bekende gezichten uit de stadsdeelraad, maar ik ken ook niet iedereen.

Het taalgebruik van deze bijeenkomsten is al een stuk verbeterd, maar ik weet nog steeds niet precies wat 'zichtbaarheid van Gaasperdam' betekent. Iemand van het stadsdeel bracht dat in verband met de huizenprijzen, die wel wat hoger mochten zijn volgens hem. En dat terwijl de huizenprijzen nog steeds veel te hoog zijn. De redenering die bestuurders vaak volgen is dat stijgende huizenprijzen goed zijn voor de economie. Voor sommige mensen wel, ja, maar voor de overgrote meerderheid niet. Zeker als je denkt aan jonge gezinnen die wel een huis zouden willen kopen en de hoge prijs niet op kunnen hoesten. Het grote probleem van de voorbije jaren was precies de prijzenbubbel, de systematische en kunstmatige verhoging van huizenprijzen, een bubbel die tenslotte moest barsten, waardoor veel huizenbezitters in de problemen zijn gekomen. De schuld van particulieren in hypotheken is vergeleken bij omringende landen zeer hoog wat volgens sommige economen een gevaar is. Niet de staatsschuld is een probleem, maar de particuliere schuld. Als steeds meer mensen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen dan lopen de banken ook gevaar. Dus, stijgende huizenprijzen zijn geen goede zaak, dat is kortzichtig denken. Men denkt ook aan het bouwen van meer hotels. De heer Jaensch had het plan om buurtagenda's op te stellen. Daar zit misschien wel wat in.

Het woordje 'metropolitaan' verdwijnt gelukkig steeds meer uit de teksten. Het betekent gewoon 'stedelijk'. Een stad heeft ook grote nadelen, waarvan milieuvervuiling een van de grootste is. En als je denkt aan een 'metropool' als Parijs dan zie je dat daar een groot deel van het budget besteed wordt aan handhaving en onderhoud, met name schoonmaak. Is daar geen geld voor dan krijgt het woord 'metropool' een puur negatieve klank. Iemand bracht het probleem van de slechte bewegwijzering ter sprake. Het is inderdaad soms moeilijk om bijvoorbeeld in Holendrecht een bepaald adres te vinden omdat er geen aanduiding van straat of nummers te vinden is, vooral in de dwarsstraten. Een echte metropool doet daar wat aan. We moeten niet de stad naar het groen brengen, maar het groen naar de stad.

plas
Heerlijk wandelen langs de Gaasperplas

Wat nieuwbouw betreft denkt men enkel aan nieuwe woningen op en langs de overkapping van de Gaasperdammerweg. De waterspeelplaats in het Gaasperpark zou gerenoveerd worden. Belangrijk daarbij is dat niet bezuinigd wordt op onderhoud en handhaving. Laten we hopen dat er niet weer honderden bomen moeten sneuvelen voor de plannen. Want zo onderhand lijkt het een kwestie van een stap vooruit en twee achteruit; duizend bomen planten en tweeduizend kappen.

De Gaasperplas hoeft echt niet zichtbaar te zijn vanaf de dreven. Wandel er toch gewoon naartoe langs ontelbare paadjes en bosjes. Het kappen van bomen voor de 'zichtbaarheid' maakt het landschap saai en voorspelbaar. Er is niets aan een open plas zonder bomen op de oevers. Hou de Gaasperplas spannend met honderden verschillende zichthoeken en perspectieven. Elke tien meter een nieuw uitzicht, dat maakt een omgeving pas mooi en boeiend om te ontdekken. Haal je de bomen weg dan heb je alles in één oogopslag bekeken en kun je weer weg. Ik vermoed dat de zichtbaarheidswaan vooral ingegeven is door de wens van sommige bestuurders om zoveel mogelijk kale plekken te maken om daar later makkelijker evenementen te kunnen organiseren en nieuwbouw te plegen. 'Zichtbaarheid' is een gruwel en een voorwendsel voor een ongewenste agenda. Waar bij Wisseloord bomen zijn gekapt is een lelijk stuk wijk ontstaan. Waar boschages zijn verwijderd, ligt nu het zwerfafval zichtbaar de omgeving te verloederen. Een voorbeeld van een bijzonder saai 'zichtbaar' plaslandschap is de Ouderkerkerplas.

Er was ook een workshop duurzaamheid. Ik zat in de 'internet van de toekomst' groep, maar ik had eigenlijk ook nog iets over het milieu in bijvoorbeeld Gein kwijt gewild. In Gein staan ook koophuizen, met elk hun eigen verwarming. Sommige huizen waren al milieuvriendelijk toen ze werden gebouwd (houtskelet met luchtverwarming), maar andere weer niet. Het is opvallend dat in deze wijken bij windstil weer in de winter vaak een ongezonde lucht hangt, koolmonoxide denk ik, het is in elk geval niet helemaal reukloos en het slaat op je longen. Daar mag ook wat meer aandacht aan besteed worden.

In de internetgroep kwam glasvezel naar voren als een groeiende noodzaak. Dat is duurzamer dan wifi. Het kost aanvankelijk iets meer bij de aanleg, maar dan is een glasvezelnet ideaal omdat het meer keuzemogelijkheid biedt wat betreft providers. Trouwens, het toenemende wifiverkeer wordt een steeds groter probleem; storing door buren met Dect, Wii en lekkende magnetrons. De grote multinationals zijn te gauw geneigd om wifi als norm te stellen. Dat is om verschillende redenen niet zo verstandig. Waarom zou je iPad en/of laptop niet ook een ethernetaansluiting mogen hebben? Het is een kwalijke ontwikkeling dat die steeds meer worden weggelaten ten voordele van wifi. 's Nachts staat mijn wifi helemaal uit en die gebruik ik ook enkel voor mijn iPad - mijn andere apparaten (radio en laptop) hangen aan een powerline; het automatisch uitschakelen kan gewoon ingesteld worden op het modem. Dat spaart electriciteit (want wifi is tenslotte het constant uitzenden van een draaggolf; dat is geen 24 uur per dag nodig). Het zou me ook niet verbazen als over enige tijd steeds meer studies verschijnen over de schadelijke gevolgen van wifi voor de gezondheid, vooral die van kinderen. En wifi in parken is al helemaal onzinnig. Hou het groen tenminste wifivrij.

© 2009