De VVD en bouwfraude

Nova: "Justitie heeft beslag laten leggen op bezittingen van de Noordhollandse VVD-politicus Ton Hooijmaijers. Justitie verdenkt hem van het aannemen van steekpeningen.
Hooijmaijers was als gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en van Financieen betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie. Hij had regelmatig contact met bouwondernemenrs en projektontwikkelaars."

Maar de Nova uitzending toont ook aan dat Hooijmaijers bestemmingsplannen omzeild heeft en illegale bouwplannen heeft doorgedrukt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Als je ziet dat de VVD zich ook genesteld heeft in bestuurscoalities in Zuidoost en Amsterdam, dan slaat de schrik je om het hart. Er wordt overal getornd aan wetten en regels. Bestemmingsplannen worden genegeerd en dusdanig omgevormd dat steeds meer groengebieden moeten plaatsmaken voor woningen. En dat terwijl er ook een krimp te constateren is in grote steden als Almere en Amsterdam.

NRC: "Zestigduizend nieuwe woningen tot 2030, een hogeschool, meer openbaar vervoer en honderdduizend extra arbeidsplaatsen. Het plan van Almere om fors te groeien werd vorig jaar gesteund door het kabinet. Almere mag groeien tot 350.000 inwoners en de vijfde stad van Nederland worden.

Het is de vraag of dat beeld realistisch is. Juist new towns zoals Almere moeten zich in de toekomst grote zorgen maken over een dalend inwoneraantal, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek onder de vijftig grootste gemeenten van Nederland. Het economisch onderzoeksinstituut Atlas voor Gemeenten presenteert het rapport vandaag in Heerlen.

Jonge gezinnen (leeftijd 30 tot 35 jaar) trekken veelal de stad uit op zoek naar een rustige woonomgeving en een huis met een tuin. Dat geldt zelfs voor een populaire stad als Amsterdam.

En dan blijkt dat traditionele universiteitssteden als Utrecht, Leiden en Nijmegen zich geen zorgen hoeven te maken, net zomin als historische ‘niet-universiteitssteden’ als Zwolle en Haarlem. Zij hebben aantrekkelijke binnensteden, voldoende stedelijke voorzieningen, onderwijs en werk in de directe omgeving.

Door die ruimere woningmarkt dalen ook de huizenprijzen, zelfs in populaire steden, en zullen mensen daar voor kiezen. Marlet: „De meeste mensen wonen toch het liefst in een grote aantrekkelijke stad, of net daarbuiten. En als ze rust willen, kiezen ze wel voor een echt klein dorp, met dertig huizen.”"

Met andere woorden, het is volkomen absurd om structuurvisies te maken die 30 jaar omvatten. Zelfs Stalin was niet zo megalomaan. Bovendien zal Amsterdam veel inwoners verliezen als het milieu, het groen en de leefbaarheid niet verbeterd worden. Zuidoost zal het bestaande groen moeten behouden en zelfs verbeteren om gezinnen hier te houden. De woningmarkt heeft nu al een overvloed aan koopwoningen in de stad en Zuidoost. Het is onzinnig om daar nog onverkoopbare dure woningen bij te bouwen. De relaties van VVD-politici en mogelijkerwijs ook andere partijen met de bouwwereld zijn verontrustend.

Als Almere minder zal groeien dan is ook de uitbreiding van de Gaasperdammerweg niet langer een dringende noodzaak. Steden moeten vooral leefbaar zijn, dat wil zeggen groen. Het groeimodel zowel in economie als stedebouw heeft afgedaan. De komende decennia zullen in het teken staan van leven in een gezonde stad en economie. Niet uitbreiden, maar verbeteren is het motto.

© 2009