De wifi hype

wifi-hotspot

Volgens Emile Jaensch willen bezoekers van het Bijlmerpark wifi. Dat waren dan toevallig de directeuren van wifibedrijven zeker?

Emile Jaensch: "Aardig is dat dat de behoefte aan wifi in een stedelijk park het hoogste is in het Bijlmerpark. En laat nu juist daar dit voorjaar gratis (*) wifi door het stadsdeel beschikbaar worden gesteld. Ik ben benieuwd of dat meer waardering oplevert bij een volgend onderzoek.

(*) Echt 'gratis' is de wifi in Bijlmerpark niet. Het wordt beschikbaar gesteld met een bijdrage van 30.000 euro van het stadsdeel. Dit is investering in infrastructuur en abonnement. Bezoekers kunnen vervolgens vrij inloggen en gebruik maken van internet."

Onderzoeken naar de behoefte van consumenten worden meestel gedirigeerd door de wens om iets door te drukken. Men gaat bij de uitgang van een middelbare school staan en de wensen voor wifi rijzen de pan uit. Onderzoekjes bij de uitgang van festivals leveren ook leuke dingen op, want de door muziek, drank en drugs verdoofde festivalgangers vinden altijd dat ze een heel leuke tijd gehad hebben, ook al stonden ze net nog even doodziek te kotsen in de bosjes.

Ik stel voor dat men een enquête houdt onder alle Zuidoosters met de vraag of ze gratis internet in hun woningen willen. Succes gegarandeerd.

Het gaat hier om een vulgaire vorm van clientelisme (aangevoerd door VVD en volgzaam gesteund door PvdA en GroenLinks). Er is geen enkele noodzaak voor wifi in parken. De meeste woonwijken in Gaasperdam zitten al jaren te wachten op fatsoenlijk glasvezel. Maar daar is geen geld voor. Wel voor wifi in parken. Dat kost ook geld natuurlijk, maar dat komt wel ten goede aan de ... niet echt aan de economie, maar wel aan de neoliberale achterban. Terwijl steeds meer mensen de gezondheidszorg niet meer kunnen betalen, alles duurder wordt en onbereikbaarder, gaat Zuidoost gratis wifi installeren.

Dat heeft men afgekeken van de hype elders. Heeft men in Antwerpen wifi dan kan Amsterdam niet achterblijven natuurlijk. Hoofdzaak is dat het de industrie spekt. Het subsidiëren van bedrijven kent een hoogtepunt. Onder dit kabinet Rutte wordt ondanks het gepropageerde beleid van bezuinigingen steeds meer geld uitgegeven aan zinloze dingen. De staatsschuld gaat helemaal niet omlaag. De enigen die  van de hype profiteren zijn de verkopers van wifimasten en de providers en telefoonbedrijven. Het consumerende vee loopt wel gedwee naar de dichtsbijzijnde smartphone-tempel, desnoods stelen of helen ze wel zo'n phone. Ja, dit is de vrije markt van de vrije jongens.

Waar de wifi hype erg goed voor is, is de kleine penose. Diefstallen van smart phones zullen zo onderhand wel die van fietsen evenaren of overtreffen. Dat is goed voor de handel denkt het stadsdeelbestuur wellicht. Die handel komt pas goed op gang als er een goed ontginningsgebied is, en jawel hoor dat zijn tegenwoordig de parken. Voorspelling: de criminaliteit in parken zal drastisch toenemen.

Of wifi wel veilig is weten we nog niet. Maar het zou best kunnen dat net als het roken het gebruik van wifi over enige jaren streng aan banden gelegd wordt wegens schadelijke effecten voor de gezondheid. De wifiverbindingen zijn onbetrouwbaar en veroorzaken storingen in essentiële draadloze verbindingen van de overheid, politie, brandweer en ambulance. Van enige voorzichtigheid in het massaal gebruik van wifi is geen sprake. Als het om winst gaat dan knijpt de overheid graag een oogje dicht. Intussen wemelt het in de basisscholen van de ADHD-kinderen. Thuis hebben ze ADHD-TV, wifi natuurlijk, speciaal voor de kids.

Loesje-spreekplicht

Het nieuwe principe in de politiek is belangenverstrengeling. Daar worden tegenwoordig de eerste lansen voor gebroken. Nederland is niet voor niets een gedoogland.

Beroepseer: "Dit nieuwe – hybride – profiel van deze ruimtelijke professionals roept vragen op. De verschillende petten die ze dragen, suggereren voor sommigen zelfs een mogelijke belangenverstrengeling. Bijvoorbeeld op het moment dat een burgerinitiatief blijkt te worden getrokken door een professional. Is het dan nog wel een burgerinitiatief? Mag je daar wel geld aan verdienen? En andersom, hoe maak je aan je opdrachtgever – als die er al is – duidelijk dat je naast gebieds-, product- of procesontwikkelaar ook nog 'gewoon' wilt ontwerpen? Is het vaak langdurige voortraject eigenlijk verkapte acquisitietijd om tot een 'echte' opdracht te komen of heeft het waarde in zichzelf?

De werkwijze van nieuwe ruimtelijke professionals die bruggen slaan tussen sectoren, belangen van betrokkenen verbinden en zelf initiatief nemen, helpt bij de noodzakelijke vernieuwing in de ruimtelijke sector. Niet langer één partij die de opdracht geeft, één partij die het grote geld verdient, één partij die wacht tot er een opdracht komt, één partij die het risico draagt en één partij die het graag, of juist niet, over zich heen laat komen. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt wel dat belangenverstrengeling niet langer een vies woord is. Sterker nog, belangenverstrengeling is een grote aanwinst: het nieuwe kapitaal voor de ruimtelijke sector!"

U voelt het al aankomen. Corruptie en fraude zijn zo wijdverbreid, dus laten we het maar als norm stellen of op zijn minst gedogen. Zo wordt Nederland geleidelijk het meest corrupte land van Europa. Vriendjespolitiek alom. Maar wel onder het mom van vooruitgang en dienstbaarheid voor de consument.

Beroepseer: "Als je als bestuurder of ambtenaar je positie definieert als ondernemende bestuurder of ondernemende ambtenaar en meegaat in de idee dat de overheid er vooral is om goede zakelijke deals mogelijk te maken, en marktwerking en efficiëntie te bevorderen, dan drink je de gehele dag gevaarlijke koffie. Dat wordt voor iemand die uitgaat van de bijzondere en onafhankelijke positie van de ambtenaar of bestuurder al heel gauw onzuivere koffie.

Ideologische valkuil

De vervlechting tussen overheid, markt en samenleving wordt steeds sterker, zo wordt ons in vele bestuurskundige beschouwingen uitgelegd. Als dat zo is, is er dan geen groeiend risico dat er belangenverstrengeling optreedt en wellicht zelfs corruptie wordt gepleegd?

Heel vaak wordt de eerdergenoemde vervlechting niet alleen als onontkoombaar gezien, maar ook kritiekloos toegejuicht als iets dat wenselijk is en als vanzelf allerlei spanningen voor de overheid oplost.

Dat lijkt me een ideologische valkuil. De vervlechting maakt het juist moeilijker én noodzakelijker om steeds weer in iedere concrete situatie kritisch te zoeken welk publiek belang met welk overheidsoptreden gediend is."

Het stadsdeelbestuur en vooral dhr. Jaensch (als bestuurslid van Groengebied Amstelland mede verantwoordelijk voor de exploitatieplannen van GGA in bijvoorbeeld het Gaasperpark en de omliggende EHS) drinken gevaarlijke koffie. Als daarbij nog eens gepoogd wordt om bewoners op het verkeerde been te zetten door plannen op onbehoorlijke manier door te drukken door het verzwijgen van de ware bedoelingen, en door obstructie van inzage in stukken, dan wordt het wel heel straffe koffie.

De verkiezingen komen eraan. PvdA, GroenLinks, OZO, D66, CDA enz. zullen duidelijk moeten maken of ze het huidige neoliberale beleid openlijk of stiekem steunen. U hoort er nog meer over.

© 2009