De crisis

eurocoin

De hetze tegen de ouderen neemt schrikbarende vormen aan. Nederland lijkt wel gek geworden. Van logica of gezond verstand is al lang geen sprake meer. De PvdA, het CDA, D66 zijn eigenlijk neoliberale partijen geworden. D66 wil vooral meeregeren en dat betekent meehuilen met de wolven. Enig inzicht in de economische problemen is ver te zoeken. Het zijn tenslotte de PvdA, VVD en het CDA die ons in het verleden de verkeerde weg op gestuurd hebben. Nochtans gaan ze onverbeterlijk door op de foute weg. Als dat zo doorgaat kunnen we binnenkort een nog grotere crisis verwachten.

zalmscheringa

Divosa: "Nog niet eerder veranderde het decor tussen twee Divosa-monitoren zo ingrijpend als in het afgelopen jaar. Met donderend geweld stortte de wereldeconomie in. En na de beurskoersen, de huizenprijzen en de pensioenen laat de crisis nu zijn lelijkste gezicht zien. In werkloosheid. Veel mensen verliezen hun baan. En schoolverlaters komen maar moeizaam aan de bak. De werkloosheid loopt merkbaar op. En de prognoses zijn beroerd: werk volgt de financiële crisis met vertraging.

Maar er is geen oplossing zonder problemen. De meest kwetsbare groepen zijn - juist in recessietijd - ouderen en mensen met beperkingen. Als over een paar jaar de arbeidsmarkt weer aantrekt (en met de oplopende vergrijzing kan dat snel gaan), zijn schoolverlaters en mensen met recente arbeidservaring het snelst weer onder de pannen. En ik vrees dat we dan worden geconfronteerd met achterstallig onderhoud bij de meer kwetsbare groepen. De kater komt later."

Divosa-monitor 2009


De banken hebben doelbewust hun klanten bedrogen en dat met medeweten van onze regeringen. Het creëren van bubbels was hun oplossing om geld te verdienen. Intussen zijn al die winsten verdwenen als sneeuw voor de zon. Wat overblijft is de koude, vuile smurrie van hun gesjoemel die opgeruimd moet worden door de gewone burger, vooral de kwetsbaren. De fraudeurs en bonusjagers worden ontzien. Wie zat er allemaal in de DSB-bank? Intussen wordt het leven alsmaar duurder.

Volkskrant: "De ziektekostenpremie voor de basisverzekering gaat volgend jaar gemiddeld met vier procent omhoog."

Parool: "Door de economische crisis wacht Amsterdam een enorme bezuinigingsoperatie van 620 miljoen euro in vier jaar. Dat maakt banenverlies bij de gemeente en snijden in subsidies en voorzieningen vrijwel onontkoombaar.
De stad moet dus 155 miljoen per jaar bezuinigen, waarbij geen rekening is gehouden met de 500 miljoen die Amsterdam moet reserveren voor nieuwe tegenvallers rond de Noord/Zuidlijn."

Plannen om de kosten van de NoordZuidlijn op aanvaardbare wijze te drukken, zoals het metrotram-plan van de SP, zijn niet serieus onderzocht door de gemeente.

EUObserver: "Nine EU member states were handed deficit reports with deadlines by the Commission for the first time on Wednesday. Austria, Germany, the Netherlands, the Czech Republic, Slovakia, Slovenia and Portugal were asked by the EU executive to bring deficits to within three percent by 2013. Belgium and Italy were handed the earlier date of 2012."


Ook Middelkoop waarschuwt voor een sociaal-maatschappelijke crisis. Dat betekent ook dat de koopkracht van de bevolking drastisch zal afnemen, met als gevolg een nog grotere crisis onder het bedrijfsleven.

Dat Amerika zijn beste dagen gehad heeft is zeker. De dollar kan zelfs nog verder instorten. Als grote dollarbezittende landen als China hun vertrouwen in de dollar opzeggen, dan zakt de waarde als een baksteen. Als een munt zijn waarde heel snel verliest, dan zullen de prijzen als antwoord hierop stijgen. Dan spreekt men van hyperinflatie. Hoge staatsschulden zouden regeringen ertoe kunnen brengen om te kiezen voor hyperinflatie in de plaats van hogere rentes. Die rente wordt aangepast om de economie bij te stellen, zoals recent gebeurde na het begin van de crisis. De rente-aanpassingen worden gebruikt om de inflatie in de hand te houden. Ook de werkgelegenheid speelt een rol in het balanceermechanisme.

Er zijn signalen dat inflatie tot de mogelijkheden behoort.
Vastgoed Journaal: "Discussiërend over mogelijke oplossingen zegt hij [Wim Gielingh]: “Ik ben bang dat de monetaire autoriteiten het probleem van de wereldwijd enorm opgelopen schulden zullen proberen op te lossen met het creëren van hyperinflatie. Dit is inderdaad zeer asociaal tegen mensen met vermogens en pensioengerechtigden, zoals critici inderdaad aanvoeren, maar ik denk dat de centrale banken hier al mee bezig zijn.”"

Sing along, folks:


© 2009